970 leerlingen op talentenstage in bedrijven

970 leerlingen op talentenstage in bedrijven

Met de zoektocht naar je eigen talenten kan je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom organiseert Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw, kortweg Vlajo, voor het 4e jaar op rij talentenstages in diverse bedrijven. Een uniek onderwijsproject waarbij zo’n 970 Vlaamse leerlingen uit de 3e graad basisonderwijs en 1e graad secundair onderwijs een halve dag stage lopen in een bedrijf. Leerlingen krijgen zo de kans om in een onderneming rond te “snuffelen” om later een betere studiekeuze te maken. Ze ontdekken hun ondernemende kwaliteiten in een niet-schoolse omgeving en proeven van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt niet op het klaarstomen van kinderen voor de arbeidsmarkt, maar wel op het ontdekken van kwaliteiten en het maken van sterke positieve keuzes.

 

8 bedrijven = inspirerende leeromgeving

 

Dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant organiseert Vlajo in samenwerking met Vlaams-Brabantse bedrijven een talentenstage voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs. Deze talentenstages gaan door op 25 mei bij de Provincie Vlaams-Brabant en op 29 mei bij Delhaize Kessel-Lo, Delhaize Melsbroek, Delhaize Alsemberg, Unikamp Aarschot, WZC Vulpia Tienen, WZC Zonnesteen Zemst en Van Os-Sonnevelt in Londerzeel. Op 31 mei zwaaien 40 West-Vlaamse lagereschoolkinderen de plak in Bellewaerde. Een week later, op 7 juni, zijn meer dan 700 leerlingen uit Vlaamse basisscholen baas in alle winkels van Albert Heijn (behalve AH Hasselt dat op 6 juni de deuren opent).

 

Wat is een Vlajo Talentenstage?

 

Vanaf de lagere school werkt Vlajo naast het stimuleren van ondernemingszin ook aan een positieve beeldvorming over bedrijven en wil het leerlingen inzicht geven in het belang van ondernemingen voor onze samenleving. Met een kant-en-klaar uitgewerkt lessenpakket gaan leerlingen in de klas aan de slag om op een interactieve manier te werken rond hun kwaliteiten. De leerlingen leren elkaar en zichzelf beter kennen. Per deelnemend bedrijf vinden leerlingen op het Vlajo kenniscentrum filmpjes van droomcoaches, werknemers met heel uiteenlopende functies en opleidingen, die over hun dagelijkse taken vertellen. Niet alleen vertellen ze over hun job, maar vooral ook over de kwaliteiten die nodig zijn om die job goed en met veel werkplezier te kunnen uitvoeren. Na het opstellen van een kwaliteitenkaart worden de leerlingen uitgedaagd om, rekening houdend met hun kwaliteiten, te kiezen voor een droomcoach waarmee ze zullen samenwerken. Gedurende één voormiddag trekken de leerlingen uiteindelijk naar een bedrijf, stellen zichzelf en hun kwaliteiten voor aan hun droomcoach en gaan samen aan de slag. Op het einde van de voormiddag worden de kwaliteiten door de droomcoach gevalideerd. Het gaat o.a. over leiding kunnen geven, onder leiding kunnen werken, openstaan voor kritiek, respect hebben voor materialen en de omgeving, leren uit fouten, doorzetting, initiatief nemen, verantwoordelijkheden opnemen…

 

De talentenstage is een win-win voor onderwijs en voor ondernemingen. Leerlingen staan stil bij het maken van succesvolle keuzes: een combinatie van kwaliteiten en interesse. Bovendien maken ze ook kennis met een onderneming. Droomcoaches worden op hun beurt uitgedaagd om te vertellen over hun sterktes en werken samen met jongeren die omwille van hun kwaliteiten voor hun job gekozen hebben, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vlajo Talentenstages 2018

 

Data & locaties

 

Vrijdag 25 mei (1e graad secundair onderwijs)

Vlajo Talentenstage @ Provincie Vlaams-Brabant (Provincieplein 1, 3010 Leuven) (in aanwezigheid van gedeputeerde voor onderwijs Marc Florquin)

Dinsdag 29 mei (1e graad secundair onderwijs)

Vlajo Talentenstage @ Delhaize Kessel-Lo (Diestsesteenweg 545, 3000 Leuven)

Vlajo Talentenstage @ Delhaize Melsbroek (Vliegveld, 770, 1820 Steenokkerzeel)

Vlajo Talentenstage @ Delhaize Alsemberg (Steenweg naar Eigenbrakel 34, 1650 Beersel)

Vlajo Talentenstage @ Unikamp Aarschot (Diestsesteenweg 16, 3200 Aarschot) (in aanwezigheid van gedeputeerde voor onderwijs Marc Florquin)

Vlajo Talentenstage @ WZC Vulpia Tienen (Raeymaeckersvest 30, 3300 Tienen)

Vlajo Talentenstage @ WZC Zonnesteen Zemst (Leopoldstraat 33, 1980 Zemst)

Vlajo Talentenstage @ Van Os-Sonnevelt Londerzeel (Weversstraat 12, 1840 Londerzeel)

 

Donderdag 31 mei (3e graad basisonderwijs)

Vlajo Talentenstage @ Bellewaerde (Meenseweg 497, 8902 Ieper)

 

Donderdag 7 juni (3e graad basisonderwijs)

Vlajo Talentenstage @ Albert Heijn (alle winkels in Vlaanderen, behalve AH Hasselt, deze winkel opent op 6 juni de deuren)