1.000 leerlingen op ‘talentenstage’ in supermarkten Albert Heijn en Delhaize

1.000 leerlingen op ‘talentenstage’ in supermarkten Albert Heijn en Delhaize

Op donderdag 12 maart liepen 1.000 leerlingen uit de 3e graad basisonderwijs en 1e graad secundair onderwijs een halve dag stage lopen in de supermarkten van Albert Heijn en Delhaize. Mee op stap gaan met de supermarktmanager, het vullen van de rekken, het onthalen van klanten… al deze taken namen ze tijdens de talentenstage op zich. Vlajo Talentenstage is een onderwijsproject van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) met steun van o.a. provincie Oost-Vlaanderen, provincie Vlaams-Brabant, supermarktketen Albert Heijn en Delhaize. Met de zoektocht naar je eigen talenten kan je niet vroeg genoeg beginnen. Leerlingen krijgen zo de kans om in een onderneming rond te snuffelen om later een betere studiekeuze te maken.

Wat is een Talentenstage?

Tijdens de Vlajo Talentenstage werken leerlingen vanuit een talentgerichte benadering samen met een bedrijf. Met een kant-en-klaar lessenpakket rond kwaliteiten en talenten gaan ze in de klas aan de slag. Op basis van hun kwaliteiten worden de leerlingen uitgedaagd om op een creatieve manier te solliciteren voor een echte job.

De apotheose van de Vlajo Talentenstage is zonder twijfel de stagedag zelf. Deze voormiddag gingen leerlingen een halve dag aan de slag in een winkel van Albert Heijn of Delhaize waar ze werden bijgestaan door een Vlajo-droomcoach, met name een medewerker van Albert Heijn of Delhaize. De droomcoach zal de kwaliteiten en talenten van de jongeren valideren tijdens de stage.  Ze ontdekken zo hun ondernemende kwaliteiten in een niet-schoolse omgeving en proeven van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt niet op het klaarstomen van kinderen voor de arbeidsmarkt, maar wel op het ontdekken van kwaliteiten en het maken van sterke positieve keuzes.

Enkele enthousiaste reacties van deelnemers

Delhaize Mechelen

  • Inderdaad ook in Mechelen een goed verloop met maar enkele afwezigen. Aan twee meisjes werd meteen een studentenjobke aangeboden wegens algehele tevredenheid … maar ze zijn helaas nog een jaar te jong.  De leerkrachten waren in ieder geval SUPER enthousiast en het personeel van Delhaize vond het een fantastisch initiatief.

Delhaizes Brugge (IMB Brugge)

  • We zouden meer zulke dingen moeten kunnen doen met de leerlingen, je ziet ze nu op een heel andere manier functioneren.
  • Dat meisje daar aan de kassa, die werkt alsof ze dat al jaren doet hier!
  • De coaches van Delhaize doen dat fantastisch goed! Vriendelijk, gedreven, rustig en alle leerlingen worden heel persoonlijk op weg gezet

Delhaize Gent (Edugo Lochristi)

  • Ik ben met mijn klas naar Delhaize Gent geweest. Zeer geslaagd volgens mijn leerlingen . We waren heel vriendelijk ontvangen , de leerlingen hebben goed hun best gedaan en deden het graag , tijdens de pauze zelfs verwend geweest met een drankje , cake of koffiekoeken. Bij het vertrek een verrassing gekregen.
  • Delhaize Lokeren (VLOT Creo Lokeren)
  • Amai, doen de mensen van Delhaize dat allemaal zomaar , vrijwillig, voor ons? Chapeau zeg. Ik zag mijn leerling heel de tijd met een glimlach op zijn gezicht.

Delhaize Ieper (Immaculata De Panne)

  • Alvast bedankt voor deze topdag! De leerlingen willen niet naar huis.

Win-win

De talentenstage is een win-win voor onderwijs en bedrijven. Jongeren staan stil bij het maken van succesvolle keuzes: een combinatie van kwaliteiten en interesse. Bovendien maken ze ook kennis met een onderneming. Droomcoaches worden uitgedaagd om over hun sterktes te vertellen en werken samen met jongeren die omwille van hun kwaliteiten voor hun job gekozen hebben, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Het is niet de eerste keer dat Delhaize hieraan deelneemt. De talentenstage is voor Delhaize dan ook de ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met de interessante wereld van de retail. Door achter de schermen mee te draaien en te ontdekken welke talenten en expertise er nodig is, hopen we dat de leerlingen zelf hun talenten ontdekken. We hebben tijdens vorige edities enkel maar positieve reacties gekregen, niet alleen van de leerlingen zelf maar ook van onze medewerkers. En dat doet ons veel plezier. We zijn ervan overtuigd dat er tussen alle deelnemers zeker toekomstige Delhaizemedewerkers schuilen”, zegt Roel Dekelver, Head of External Communications bij Delhaize.

Talentenstage 2020 in de media