Jongeren ontwikkelen e-commerce plan voor Belgisch klimaatplan

Jongeren ontwikkelen e-commerce plan voor Belgisch klimaatplan

65 wetenschapsleerlingen uit heel Vlaanderen namen  deel aan de Vlaamse wetenschapswedstrijd Sci-Tech Challenge. Deze leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs dachten in team na over een duurzaam e-commerce plan voor het Belgisch klimaatplan. ExxonMobil riep deze challenge in het leven om jongeren te betrekken bij de uitdagingen rond energie en klimaat en bovendien hun interesse voor een STEM-studiekeuze aan te wakkeren. De Sci-Tech Challenge werd georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) in samenwerking met JA Europe en met ondersteuning van ExxonMobil.

Team LuckyShells wint Vlaamse Sci-Tech Challenge met duurzamere smartphones

Het was al de dertiende editie van de Sci-Tech Challenge en dit jaar werd inspiratie voor de challenge gehaald bij de actualiteit. De jongeren kregen de opdracht om een duurzaam e-commerce plan te ontwerpen dat verschillende elementen moest bevatten zoals productie, transport en het ontwerp van de publieke ruimte.  Ze hielden hierbij rekening met de lokale economie en hanteerden eerlijke consumentenprijzen.

Wanne Roex van Don Bosco Haacht, Lauryn Adewoye en Vic Van Broeckhoven van Bovenbouw Sint-Michiel, Johnny-Vu Tran van GO! Atheneum Campus Van Eyck en Sofie Callaerts van Ursulinen Mechelen kwamen als grote winnaars uit de bus. Ze hebben een plan uitgewerkt om duurzamere en milieuvriendelijkere smartphones aan de Europese bevolking aan te bieden en later eventueel uit te breiden naar andere continenten.

Sofie Callaerts legt hun plan van aanpak uit:

Wij geloven dat we met ons plan een positievere impact hebben op de aarde en willen benadrukken dat de prioriteit bij milieuvriendelijkheid ligt. Het staat centraal bij alle stappen van het proces, van ontginning tot transport en consumptie. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om de smartphone op lange termijn goedkoper te maken, juist omdat het zo duurzaam is. Je kan het dus zien als een soort van investering. Voor de productie proberen we het gebruik van groene energie te maximaliseren en bieden we de beste werkomstandigheden aan.

Op naar de Europese finale

Tijdens de challenge werden de teams bijgestaan door jonge ingenieurs van ExxonMobil. Een bedrijfsjury met vertegenwoordigers van VOKA, essenscia, het STEMplatform en ExxonMobil beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van energie-efficiëntie, creativiteit, kwaliteit en groepsgeest. Het winnend team mag op 19 en 20 mei  deelnemen aan de grote Online Europese Sci-Tech finale waarin de winnende teams uit Belgie, Nederland, Italie, Cyprus en Roemenie aan zullen deelnemen.

Sci Tech Challenge onderstreept het belang van STEM-vaardigheden

De Sci-Tech Challenge bestaat uit drie onderdelen: een klasbezoek van ExxonMobil ingenieurs, een quiz en ten slotte het orgelpunt, de Vlaamse wetenschapswedstrijd. De Sci-Tech Challenge brengt gemotiveerde en ambitieuze scholieren tussen 16 en 18 jaar samen. Opvallend dit jaar is dat er van de 65 scholieren 40 meisjes deelnamen.

Eline Joukes, woordvoerder ExxonMobil: 

ExxonMobil is als sinds de prille start een fiere partner van de Sci-Tech Challenge. Het is een fantastische manier om jongeren te prikkelen over technologie en innovatie. Die zijn cruciaal om de uitdagingen rond energie en klimaat aan te pakken. Daarom hebben we elk talent nodig in de sector. We hopen dat ze door de Sci-Tech Challenge de smaak en passie voor technologie en wetenschap te pakken krijgen en ervoor kiezen om ook in de toekomst hun talent hiervoor in te zetten.

Wanne Roex van Don Bosco Haacht) zat in het winnende team:

Hele intensieve dag, maar heel leerrijk en boeiend om samen te werken met andere jongeren die we tot deze ochtend nog niet kenden. Het was een toffe opdracht die ons vandaag echt wel heeft uitgedaagd, dus super blij dat we als team konden winnen en ik kijk enorm uit naar de Europese finale over twee weken!