Zesdejaarsleerlingen Bovenbouw Sint-Michiels Leopoldsburg winnen Zalando Hackathons Challenge

Zesdejaarsleerlingen Bovenbouw Sint-Michiels Leopoldsburg winnen Zalando Hackathons Challenge

Een leerlingenteam van Bovenbouw Sint-Michiels in Leopoldsburg heeft de hoofdprijs behaald in de ‘Zalando Hackathons Challenge’, waarbij tientallen teams ideeën bedachten om de mode-industrie inclusiever te maken. Vijf laatstejaarsleerlingen gooiden hoge ogen met hun idee om mensen met een beperking 'gewoon' als model in beeld te laten komen.

Een hackathon kan je zien als een zeer intensieve brainstormsessie waarbij deelnemers in groep een oplossing bedenken voor enkele specifieke vraagstukken van een bedrijf of organisatie. De ‘Zalando Hackathons Challenge’, dat in samenwerking met JA Europe en modeplatform Zalando werd georganiseerd, had als doel om creativiteit en innovatie bij jongeren te stimuleren.

Winnend team

Tientallen teams hadden één dag de tijd om met een idee te komen dat Zalando kan helpen. De wedstrijd ging volledig online door en de jongeren werkten online samen met werknemers van Zalando en presenteerden hun oplossingen aan een professionele jury. Daarbij gooide team ‘Winx Club’ hoge ogen, want dit leerlingenteam uit de studierichting Handel ging aan de haal met de hoofdprijs.  

Proficiat aan de winnende leerlingen en de begeleidende leerkracht: Luïs Conchello, Wesley Kusseler, Kyano Trevisian, Umar Rasaev en Jitske Lenaerts en leerkrachten Kris Boets en Britt Taels. Ze maakten indruk op de jury met hun voorstel om mensen met een beperking 'gewoon' in beeld te laten komen. “Je blijft nu toch vaak het perfecte plaatje voorgeschoteld krijgen, legt Jitske Lenaerts uit. “Goed en modieus voor de dag komen. Dat willen we allemaal; zonder én met beperking. Wij zijn van mening dat ook personen met een beperking de hoofdrol moeten spelen op modeplatform Zalando. Het zou geweldig zijn om een opties toe te voegen op de website zoals spraakbesturing of  audio-ondersteuning te hebben.” Zalando beloofde alvast met dit knappe voorstel aan de slag te zullen gaan.

Europese finale

Bij Bovenbouw Sint-Michiels in Leopoldsburg waren ze in hun nopjes dat hun leerlingen het zo goed deden. “We namen deel met vijf teams en eentje daarvan stoot door naar de Europese finale op woensdag 26 mei. Dat is echt een fantastische prestatie”, zegt leerkracht Kris Boets.

Nieuw partnership met Zalando

Tegen 2023 zal een nieuw gezamenlijk initiatief van Zalando en JA Europe genaamd "Fashion Goes Next", een revolutie teweegbrengen in de manier waarop jongeren de mode-industrie innoveren en transformeren, alsook de manier waarop ze mee betrokken zijn. In de loop van het partnership zullen naar verwachting 100.000 jongeren uit achtergestelde gemeenschappen en kansarme groepen in heel Europa in staat worden gesteld om de mode-industrie te transformeren. Het initiatief richt zich op diversiteit en inclusie, met als doel jongeren de kans te bieden een praktijkervaring op te doen en de juiste attitudes, vaardigheden en mind-sets op te bouwen bij een nieuwe generatie ondernemers.

Salvatore Nigro, CEO van JA Europe, aan het woord:

JA Europe en Zalando bieden jongeren een platform aan om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, hun creativiteit te boosten en, net zo belangrijk, hun stem te laten horen over de toekomst van de mode-industrie!

Vikki Leach, Zalando Director of Diversity & Inclusion, zegt:

Diversiteit en inclusiviteit is belangrijk voor Zalando om ons diverse klantenbestand te begrijpen en te dienen. Als Europa's toonaangevend online platform voor mode en lifestyle weten we dat we samen met onze partners en klanten positieve veranderingen in de hele industrie kunnen stimuleren. Ik ben blij dat JA Europe en haar Europese partners – waaronder Vlajo - aan boord zijn. Ik kijk erg uit naar creatieve ideeën van de jongeren die aan onze hackathons deelnemen.