Fons Leroy nieuwe voorzitter van Vlajo

Fons Leroy nieuwe voorzitter van Vlajo

De Algemene Vergadering van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw heeft Fons Leroy, voormalig topman van VDAB, aangesteld als nieuwe voorzitter. Hij volgt er Herman Van de Velde op.

Bestaat er een nobelprijs voor de 21e-eeuwse vaardigheden? Fons Leroy, de gewezen overheidsmanager van het jaar wordt rusteloos als hij de (r)evoluties op de arbeidsmarkt observeert. Onderwijs en bedrijfsleven staan onder druk. De 21e-eeuwse vaardigheden zijn de sleutel. Op welke wijze kunnen we de nieuwe generaties entre- en intrapreneurs voorbereiden om succesvol hun rol in de snel veranderende economie en maatschappij op te nemen. Zijn hele loopbaan stond in dienst van beleid maken. Nu is het tijd voor actie.

Fons Leroy is een veel gevraagd adviseur in Vlaanderen en Europa, spreker en gastdocent, auteur van boeken, redactionele bijdragen en een blog. 

“Ik kijk er echt naar uit om deze belangrijke taak op mij te nemen,” zegt Fons Leroy. “De arbeidsmarkt staat in brand en dan kan je niet gewoon toekijken. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken, op het werkveld. De missie van Vlajo was nooit zo actueel. Ik wil heel graag mijn bijdrage leveren om ondernemingszin en ondernemerschap naar onze Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten te brengen. En STEM ‘cool’ maken. We gaan dat niet alleen doen. Voortrekkers uit bedrijfsleven, onderwijs én overheid verbinden om reële impact te maken én dat samen met een krachtdadig Vlajo-team.”

Dubbelinterview

Fons Leroy volgt Herman Van de Velde op die na twee voorzittersmandaten de fakkel doorgeeft. De industrieel is sinds 2015 bij Vlajo betrokken en maakte Vlajo tot wat het vandaag is: een toonaangevende Vlaamse speler in ondernemend onderwijs. Zijn stokpaardje was ‘verbreding’. Hij slaagde erin om naast de economische richtingen ook de niet-economische richtingen mee aan boord te krijgen van de Vlajo-programma’s. De modernisering van het onderwijs zag hij als een opportuniteit om onderwijsprofessionals te faciliteren in de transitie en tegelijk werd de digitale transitie van Vlajo mee vorm gegeven. Onder zijn bewind groeide Vlajo haar deelnemersbereik tot 175.000 jongeren. Mission accomplished.

De Raad van Bestuur en de medewerkers van Vlajo willen Herman Van de Velde hartelijk bedanken voor zijn inzet en realisaties de afgelopen jaren en we wensen Fons Leroy ontzettend veel succes toe in de toekomst!

Kanaal Z brengt een mooi dubbelportret van beide voorzitters samen.