Sportpaleis-baas Jan Van Esbroeck geeft studenten les in ondernemen

Sportpaleis-baas Jan Van Esbroeck geeft studenten les in ondernemen

Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis Group, heeft vandaag lesgegeven aan een 100-tal studenten van Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Zijn gastles vond plaats in het kader van de 12e editie Ondernemers voor de Klas, het grootste onderwijsproject tussen scholen, hogescholen, universiteiten en bedrijven in Vlaanderen. In totaal geven 600 ondernemers, bedrijfsleiders en professionals gedurende 8 weken 850 gastlessen in heel Vlaanderen aan laatstejaars secundair en studenten hoger onderwijs. Ondernemers voor de Klas is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) in samenwerking met structurele partners ETION en VKW Limburg.

Succesvolle gastles met Jan Van Esbroeck

Jan Van Esbroeck vertelde ronduit over zijn ideeën over ondernemerschap en gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee. “Ik zette zelf mijn eerste stappen in de concertwereld toen ik nog studeerde. Ik hoop dan ook dat mijn verhaal jonge mensen verder kan inspireren tot het nemen van initiatief.  Er zijn zo veel mogelijkheden om je als ondernemer te engageren, niet alleen als zelfstandige starter maar ook binnen grotere organisaties.  Er is zoveel talent bij de jeugd maar het is ook van belang dat dat talent de kans krijgt om zich te ontbolsteren. De kiem daarvan ligt echter bij de jongeren zelf: zet je open, engageer je, laat je niet weerhouden, de wereld lacht initiatiefrijkheid toe. Ik hoop dat mijn bescheiden bijdrage tot een groeiend zelfvertrouwen leidt zodat een aantal jongeren die stap durven zetten.”

“Bedoeling van dit initiatief is om jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn als werknemer op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om zelf ondernemend te zijn”, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo. “De persoonlijke verhalen van ondernemers en bedrijfsprofessionals inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”

Aftermovie 2022

    

Ondernemers voor de Klas is een andere grote actie van Vlajo waarbij men het Vlaamse onderwijs meer ondernemend wil maken. Met dit onderwijsproject worden ruim 20.000 jongeren bereikt. Naast Jan Van Esbroeck (CEO Sportpaleis Group) staan nog andere grote namen de komende weken voor de klas of aula waaronder Herman Van de Velde (Van de Velde Group), Bart Claes (JBC), Didier Engels (Engels Ramen & Deuren) en Ignace Van Doorselaere (Neuhaus).

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas/Aula?

De les van Van Esbroeck gebeurde fysiek, maar Vlajo is ook voorbereid om de lessen volledig online te geven. Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van jongeren over ondernemen en de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen en studenten krijgen antwoorden op concrete vragen en vormen zich een beter beeld van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.