2000 Vlaamse leerlingen trekken op talentenstage naar Albert Heijn

2000 Vlaamse leerlingen trekken op talentenstage naar Albert Heijn

Op 25 mei stelden alle Albert Heijn-winkels in België (dat zijn er 74) de deuren open en ontvangen ze zo’n 2000 leerlingen uit 100 klassen van het vijfde of zesde leerjaar voor een stagemoment. Absoluut een uniek gebeuren want na een goede voorbereiding zijn de leerlingen nu klaar om in de praktijk de AH-medewerkers even te ‘vervangen’. Je zal de leerlingen treffen in alle functies in de winkels: van kassapersoneel over kwaliteitsmedewerker tot manager.

De winkelmedewerkers zelf worden die dag niet werkloos, ze staan als ‘droomcoach’ in voor de begeleiding van de leerlingen en evalueren het inzetten van hun talenten.

De Talentenstage is een onderwijsproject van Vlajo (Vlaamse jonge Ondernemingen) Supermarktketen Albert Heijn ondersteunt het project. Voor de leerlingen wordt dit een topdag om naar uit te kijken! Hun ervaring in deze Talentenstage helpt hen om hun eigen talenten te ontdekken en een juistere studiekeuze te maken naar het middelbaar toe.

Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten te ontplooien en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken… niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn. Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij Albert Heijn.

Na het verkennen van hun persoonlijke talentenprofiel worden de leerlingen uitgedaagd om, rekening houdend met hun talenten, te kiezen voor twee verschillende jobs waarin ze hun talenten kunnen tonen. Gedurende één halve dag trekken de leerlingen uiteindelijk naar Albert Heijn, stellen ze zichzelf en hun talenten voor aan hun droomcoach en gaan ze samen aan de slag. Ze ontdekken zo hun ondernemende talenten in een niet-schoolse omgeving en proeven van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt zeker niet op het klaarstomen van kinderen voor de arbeidsmarkt, maar wel op het ontdekken van ondernemende vaardigheden en het maken van sterke positieve keuzes. De Talentenstage is een win-win voor het onderwijs en bedrijven. Leerlingen staan stil bij het maken van succesvolle keuzes: een combinatie van kwaliteiten en interesse. Bovendien maken ze ook kennis met een onderneming. De 100 Albert Heijn-droomcoaches worden uitgedaagd om te vertellen over hun sterktes en werken samen met jongeren die omwille van hun kwaliteiten voor hun job gekozen hebben, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Foto's

Vind je in het album op de Vlajo-facebookpagina

Pressclipping

 • RobTv
  Kinderen nemen Albert Heijn in Aarschot over
 • RingTv (vanaf 4:06) AH in Merchtem
  "Het doel is dat de leerlingen hun ondernemende talenten kunnen verkennen en ervaren in de praktijk."
 • GVA Mechelen
  "
  De leukste job was wellicht voor de twee leerlingen die mij bij het buitengaan een gratis yoghurtje in de handen stopten. Dat mochten ze bij iedere klant doen. Onder die klanten waren er vandaag trouwens opvallend veel ouders en grootouders."
 • HLN Ingelmunster
  Wie in de Albert Heijn van Ingelmunster inkopen kwam doen, zag dat de gemiddelde leeftijd van het personeel plots lager dan anders was.
 • HetNieuwsblad Sint-Pieters-Leeuw
  “We hebben net mee aan het onthaal gestaan”, vertellen Violayna en Janice. “Het is was heel leuk om dit eens te mogen doen. Zo hebben we gemerkt dat rekenen en Frans leren in de klas toch nuttig kan zijn.”
 • Intergazet Beringen
  "Gretig vulden ze de rekken, werkten ze in de bakkerij en hielpen mee aan de kassa's. De jongeren genoten duidelijk van hun taak in de supermarkt."
 • HetNieuwsblad Mechelen
  "Ze hebben alles goed uitgelegd. Ik wist niet dat er hier zoveel werk te doen was. Ik ben ook geschrokken hoe groot het magazijn is."
 • HetNieuwsblad Sint-Truiden
  “Misschien kom ik hier later wel werken”
 • HetNieuwsblad Stabroek en GVA Stabroek
  Juf Fanny Janssens: “Dit is het orgelpunt van een hele reeks lessen. De leerlingen kijken echt uit naar deze praktijkervaring. In de klas hangt zelfs een aftelkalender naar deze topdag. Alles draait rond het ontdekken van eigen talenten. Het is belangrijk dat de leerlingen weten waarin ze goed zijn, maar ook inzicht hebben in wat hen minder goed afgaat”
 • Het Polderke
  De klanten van Albert Heijn reageerden positief op de inzet van de jonge talenten. Zelfs ouders kwamen speciaal inkopen doen om hun zoon of dochter aan het werk te zien.
 • HetNieuwsblad Hulsthout
  We werken op school al jaren aan begrippen als verantwoordelijkheid, nauwkeurigheid, plannen en doorzetten, maar dit is zo’n hoogtepunt waarin al die dingen samenvloeien. Daarnet moest iemand de tafels van vermenigvuldiging bovenhalen. Een andere leerling moest begrijpend lezen. Zo leren ze in de praktijk waarom die vaardigheden zo belangrijk zijn.