Leerling Ursulinen Mechelen wint samen met vier andere Europese jongeren Internationale Sci-Tech Challenge

Leerling Ursulinen Mechelen wint samen met vier andere Europese jongeren Internationale Sci-Tech Challenge

Op 9 en 10 mei vond bij ExxonMobil in Brussel de Europese finale van Sci-Tech Challenge 2023 plaats, een initiatief van JA (Junior Achievement) Europe en ExxonMobil. Vijf gemengde teams met leerlingen uit Cyprus, Hongarije, Nederland, Tsjechië en België moesten een concept bedenken dat duurzaam plasticgebruik en duurzame -consumptie of afvalbeheer verzekert op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Mare Pappaert uit Ursulinen Mechelen (6 Wetenschappen-Wiskunde) won de challenge, samen met haar teamgenoten Jasmijn, Nikolaos, Robert en Sven. De jongeren bedachten samen een systeem dat klantgedrag volgt door middel van artificiële intelligentie (AI), en dat de consument beloont na het inzamelen van afval.

         

Van Vlaamse naar Europese finale

Eerder dit jaar in maart won het gemengde team van Mare Pappaert (Ursulinen Mechelen), Yorri Bonge (Don Bosco Haacht), Mats Prosman (Sint-Ritacollege Kontich), Sarah Noels (Rozenberg Mol) en Emile Huiskens (GO! Campus Maaseik) de Vlaamse Sci-Tech Challenge, georganiseerd door Vlajo en ExxonMobil, in Vilvoorde. Dat leverde hun een ticket op voor de Europese finale, afgelopen dinsdag en woensdag bij ExxonMobil in Brussel. Sci-Tech Challenge is een wetenschapswedstrijd waarin jongeren in kleine gemengde teams creatief denken rond uitdagingen op het gebied van energie. In deze wedstrijd komt het aan op STEM-skills, innovatie, teamspirit, pitchtalent en ondernemende vaardigheden. Vrijwillige ingenieurs van ExxonMobil staan de jongeren tijdens de brainstorm bij met hun expertise. Na het uitgieten van een oplossing voor de challenge in een concept pitchen de leerlingen hun idee voor een professioneel jurypanel. Tijdens de Europese finale gebeurde dat uiteraard in het Engels.

Ik heb aan deze wedstrijd (internationale) vriendschappen, een onvergetelijke ervaring en een stap dichter bij de ingenieurs- en ondernemerswereld overgehouden

              zegt Mare Pappaert, leerling 6 Wetenschappen-Wiskunde bij Ursulinen Mechelen.

         

STEM-vaardigheden en -talenten broodnodig voor energietransitie

Met de Sci-Tech Challenge willen JA Europe, Vlaamse Jonge Ondernemers (Vlajo) en ExxonMobil STEM-competenties bij jongeren stimuleren. De mate waarin jongeren vandaag geïnspireerd worden voor STEM bepaalt de toekomstige generatie die zal meewerken aan het waarmaken van de klimaatambities.

De kracht om te blijven innoveren hangt af van het koesteren van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs. Ik ben trots op de bijdrage van ExxonMobil om jonge Europeanen te helpen deze fascinerende onderwerpen te ontdekken

              aldus Philippe Ducom, President van ExxonMobil Europe.

       

Nadat we de nationale Sci-Tech Challenge hadden gewonnen, stond ons een veel grotere en complexere uitdaging te wachten. In gemengde groepen, samengesteld uit verschillende landen, kregen we dinsdagmiddag een nieuw probleem voorgeschoteld. Nadat we een rondleiding kregen bij ExxonMobil, konden we beginnen aan onze challenge. Stuk voor stuk hebben we enorm genoten van deze ervaring. Er zijn (internationale) vriendschappen ontstaan en we hebben vooral geleerd dat wanneer je samenzit en talenten combineert, je tot mooie dingen kan komen. Teamwork makes the dream work! Bedankt aan Vlajo voor de ervaring en de goede ontvangst.

             Emile, Mats, Sarah en Yorri