Help! Hoe krijg ik mijn leerlingen meer betrokken bij de les?

Help! Hoe krijg ik mijn leerlingen meer betrokken bij de les?

Waarschijnlijk is bovenstaande vraag jou niet onbekend. Hoe krijg je leerlingen gemotiveerd en betrek je ze actief bij het lesgebeuren?

Het volgende doet zich voor:

In een klaslokaal bevindt de leerkracht zich in een situatie waarin er een opmerkelijke stilte heerst na het stellen van een vraag aan de leerlingen. Geen van de leerlingen lijkt bereid te zijn om te antwoorden, waardoor een zekere terughoudendheid in de klas ontstaat.

Vlajo heeft hiervoor een Toolkit voor een ondernemende klaspraktijk bedacht om jullie op weg te helpen.

Om deze uitdaging aan te pakken, besluit de leerkracht wisbordjes te gebruiken. Hij deelt aan elke leerling een wisbordje uit, waarop ze hun antwoorden kunnen schrijven. Dit geeft de leerlingen de mogelijkheid om hun gedachten op te schrijven zonder direct te spreken voor de hele klas.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van bliksembeurten. Dit zijn naamkaartjes of -stokjes die je kan gebruiken om willekeurige leerlingen aan te duiden om een antwoord te geven. Op deze manier wordt elke leerling betrokken in de les.

Wil je de dynamiek van ondernemend en samenwerkend onderwijs zelf ervaren?

  • Ontdek de kracht van de Toolkit voor een ondernemende klaspraktijk tijdens onze aankomende workshop op 19 maart in Gent.
    Leerkrachten zullen hands-on ervaring opdoen met boeiende activiteiten en ideeën. Ze ontdekken hoe ze ondernemende vaardigheden kunnen integreren in hun dagelijkse lespraktijk. Bereid je voor op een dag vol inspiratie om jouw leservaring te optimaliseren.
  • Twijfel niet en schrijf je nu HIER in via onderstaande link!