Verbeter je lespraktijk met 'Gluren bij de buren'

Verbeter je lespraktijk met 'Gluren bij de buren'

Blijven leren is van cruciaal belang om te groeien, ook in het onderwijs. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor lesgevers is het belangrijk om de kennis regelmatig op te frissen. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te 'gluren bij de buren': je haalt inspiratie uit de praktijken van collega's en past ze aan aan je eigen lespraktijk. 

Een van de voordelen van gluren bij de buren is dat het je in staat stelt om nieuwe en innovatieve benaderingen te ontdekken voor het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen in het leslokaal. Want let's face it: uiteindelijk komen we allemaal dezelfde zaken tegen. Of het nu gaat om differentiatie van instructie, het bevorderen van betrokkenheid van leerlingen of het aanpakken van gedragsproblemen. En net daarom is het interessant om eens te gluren bij de buren, want zoals er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, zijn er ook meerdere mogelijk oplossingen voor eenzelfde thema. Door te kijken hoe een collega-lesgever een bepaald thema aanpakt, kan je ideeën opdoen en je eigen aanpak bijsturen. Bovendien kan het je helpen om je eigen professionele vaardigheden te verbeteren. Door een collega in actie te observeren kan je nieuwe lesmethoden, klasmanagementtechnieken en beoordelingspraktijken leren. 

Daarnaast creeërt deze manier van werken een ​​gemeenschap van praktijk binnen de school. Door samen te werken en ideeën uit te wisselen met collega's, creëer je een gevoel van verbondenheid en gedeelde verantwoordelijkheid voor het succes van de leerlingen. Dit leidt dan weer tot een cultuur van onderlinge samenwerking en continue verbetering waarbij alle leerkrachten elkaar ondersteunen en aanmoedigen om hun beste werk te leveren.

Het is echter belangrijk op te merken dat gluren bij de buren niet alleen gaat om het kopiëren van praktijken van anderen, maar eerder om het aanpassen en personaliseren ervan aan de unieke behoeften en context van het eigen klaslokaal. Wat voor jouw collega werkt, werkt mogelijk niet helemaal voor jou. Het is dus is belangrijk kritisch na te denken over hoe de ideeën en strategieën van je collega's aangepast kunnen worden aan je eigen unieke situatie en stijl.

Hoe kan je dit nu toepassen in jouw school? Je kan een maandelijks overlegmoment inplannen met alle collega’s waarbij op basis van de lessenroosters gekeken wordt naar ‘gluurmomentjes’. Samen met de collega’s naar praktijkvoorbeelden kijken (al dan niet online). Welke toepassingen willen jullie zelf uitproberen? Wat werkt voor jou en wat minder? Ga met elkaar in overleg.

Al met al is gluren bij de buren een waardevolle bron van professionele ontwikkeling voor leerkrachten. Door inspiratie op te doen bij collega's en samen te werken kan je je onderwijspraktijk verbeteren en uiteindelijk de leerervaring van je leerlingen of studenten verrijken. Want daar draait het in the end toch allemaal om?