Leercoach in de kijker: Dorien & Jasper

Leercoach in de kijker: Dorien & Jasper

Dat ondernemende vaardigheden niet alleen voor de economische richtingen belangrijk zijn bewijzen Dorien & Jasper van HOGENT. Samen met hun collega’s en met de ondersteuning van Vlajo zijn ze er in geslaagd om succesvol een volledige ondernemende leerlijn te implementeren in het curriculum van de opleiding secundair onderwijs lichamelijke opvoeding (LO) en bewegingsrecreatie (BR).

“Binnen de lerarenopleiding secundair onderwijs LO/BR proberen we altijd ruimer te kijken dan alleen het sporten. Daar waar onze studenten vroeger voornamelijk leerkracht lichamelijke opvoeding werden, merken we vandaag dat een groot deel van hen ook kiest voor een job als zelfstandige coach of personal trainer. Bovendien stellen we vast dat de job van leerkracht lichamelijke opvoeding tegenwoordig veel verder gaat dan het geven van de wekelijkse turnles op school. LO-leerkrachten organiseren naast de turnles ook sportdagen en zetten teambuildings op poten. Ze worden binnen de school als echte experten gezien op vlak van bewegen, gezondheid, EHBO, ergonomie en andere gerelateerde thema’s waardoor hun hulp regelmatig wordt ingeschakeld bij zeer uiteenlopende projecten. Binnen die optiek leek het ons logisch om in onze opleiding meer in te zetten op ondernemende vaardigheden.”

De handen uit de mouwen

“We hebben altijd projectgericht gewerkt met de studenten. Zo hebben we jaren met de derdejaars een groot event neergezet waarbij de studenten zelf de handen uit de mouwen moesten steken, hun talenten in de verf konden zetten en zelf konden ervaren hoe het is om een project van A tot Z uit te werken. We merkten echter dat de ervaring alleen niet voldoende was en dat onze studenten nood hadden aan de theorie achter de toepassing. Hoe bouw je een idee uit? Hoe werk je het beste samen? Hoe stel je een gezond budget op? Waar moet je zoal op letten? We zijn beginnen brainstormen en hierbij vertelde Jasper over zijn eigen Small Business Project-ervaring met Vlajo tijdens zijn studies. Zo kwam de bal aan het rollen en namen we dit alles mee bij de ontwikkeling van ons nieuw curriculum”

Over de hele lijn doorgetrokken

“Bij het ontwikkelen van ons nieuw curriculum hebben we heel bewust gekozen om de leerlijn ondernemen door te trekken in alle jaren. We beginnen in het eerste jaar met een introductie in het Belgische sportlandschap en het aanscherpen van communicatievaardigheden. Het tweede jaar bouwt verder op deze basis en wisselt theoretische sessies af met werksessies in team. Jasper focust vanuit zijn expertise op essentiële componenten van het ondernemerschap, terwijl ik (Dorien, n.v.d.r.) werk aan ondernemingszin, teamgerichte vaardigheden en creativiteit. We merken dat dit geïntegreerd werken loont en positief bijdraagt aan onze werktevredenheid. Het derde jaar is dan de kers op de taart waarbij studenten de theorie uit de vorige jaren daadwerkelijk toepassen tijdens een Small Business Project en waar onze rol duidelijk verschuift van lesgever naar coach.”

Waarheidsgetrouwe ervaring mét ondersteuning

“De keuze voor Vlajo lag voor ons voor de hand aangezien we op zoek waren naar een waarheidsgetrouwe ervaring met ondersteuning van experten. Het online kennisplatform biedt een prima inhoudelijke uitvalsbasis en digitale werktool voor zowel de studenten als lectoren. Alles wordt kant-en-klaar aangeleverd, waardoor we ons gerust kunnen focussen op wat voor ons belangrijk is: het opleiden en coachen van onze studenten.”

“We zeggen vaak tegen onze studenten dat ze Vlajo als de overheid moeten beschouwen waaraan ze belastingen moeten betalen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat onze studenten een duidelijk beeld krijgen van hoe het er ‘in ’t echt’ aan toe gaat en later niet voor verrassingen komen te staan.

“Samenwerken met een externe partner zorgt er bovendien ook voor dat je een extern klankbord hebt dat je een spiegel kan voorhouden indien nodig. Deze externe blik houdt ons scherp en helpt ons in het behouden van een open kijk.”

Wie is wie?

Dorien Van Den Bosch is pedagoog en teamcoördinator en Jasper Cosyns is vaklector. Beiden zijn ze actief binnen de lerarenopleiding secundair onderwijs bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding aan de HOGENT.