Winnaars innovatiekamp ‘Food At Work’ komen met gezonde aperitief snack

Winnaars innovatiekamp ‘Food At Work’ komen met gezonde aperitief snack

Op donderdag 24 april 2024 hebben Vlajo en Alimento hun krachten gebundeld om een innovatiekamp te organiseren voor 130 Vlaamse studenten afkomstig uit diverse onderwijsinstellingen. Het doel van dit initiatief? Jongeren inspireren om een betere toekomst op te bouwen en dat terwijl ze zich onderdompelen in de dynamische wereld van voedselinnovatie en -productie. Het bootcamp omvatte studenten van verscheidene Vlaamse onderwijsinstellingen, waaronder Hogeschool Vives, Arteveldehogeschool, Howest, Universiteit Gent, Hogeschool Gent en Odisee.

In gemengde teams lieten de studenten hun creativiteit los op een reeks uitdagende business cases. Het innovatiekamp, een gekend Vlajo-concept dat bekend staat om zijn realistische aanpak, bood hen de kans om te werken aan echte bedrijfsuitdagingen. Vier vooraanstaande voedingsbedrijven, waaronder Paulig Group, Mulder Breakfast Cereals, Metagenics en Meat&More, stelden deze uitdagingen ter beschikking.

De deelnemers werden begeleid door professionals uit de industrie en moesten onder druk werken, snelle beslissingen nemen en hun communicatie- en presentatievaardigheden aanscherpen. Ze werden uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen en deze te presenteren in een pitch aan de jury. Deze bestond uit vertegenwoordigers van de voedingsindustrie en de Provincie West-Vlaanderen. Een enorm waardevolle ervaring volgens docente Els Debonne van de UGent: "Wat deze dag zo uniek maakt? Het feit dat de studenten uit hun comfortzone worden gehaald. Het is fijn dat de theorie hier wordt omgezet naar de praktijk."

Het winnende team, bestaande uit Aïda De Meyer, Amber Debeuf, Obi Eeman, Charlotte Van de Walle en Paulien Vanpoucke, bedacht het concept van de 'Aperograan' als antwoord op de uitdaging van Mulder om te groeien buiten het ontbijtmoment. Dit nieuwe product belooft een veelzijdige en gezonde snack te zijn, verkrijgbaar in verschillende smaken. Obi, die biowetenschappen studeert aan de Universiteit Gent kijkt positief terug op deze ervaring: “We hebben veel bijgeleerd. Niet alleen van de docenten, maar ook van elkaar. Als je oprecht naar elkaar luistert, dan kom je tot een mooi eindresultaat. Teamwork makes the dream work."

Het 'Food at Work'-innovatiekamp is niet alleen een platform voor leren, maar ook een katalysator voor toekomstige voedselinnovatie en -samenwerking in Vlaanderen. Linda Dewachtere, specialist marktanalyse en product management bij Mulder was alvast enthousiast: “Deze dag heeft ons veel food for thought gegeven." Ook Laura Ostyn, HR-assistent bij Mulder en jurylid, concludeerde: "Het was een inspirerende dag. We waren erg verrast over de innovatieve ideeën en de creativiteit van de studenten."

Meer info: