Alumni | Social Taco: het verhaal van een veelzijdig ondernemer

Alumni | Social Taco: het verhaal van een veelzijdig ondernemer

Vandaag is Thijs Wostyn de bezieler van Social Taco, een socialemedia-agentschap in Torhout. Social Taco staat bedrijven bij in het bepalen van een juiste strategie wat betreft het aanwenden van sociale media. Immers, doelgerichte social media marketing resulteert onder andere in het genereren van meer omzet en heeft een gunstig effect op het aantrekken van betere medewerkers.

Bij de oprichting van Social Taco in 2017, had Thijs al een heel parcours afgelegd in de wereld van het ondernemen.

Een hobby als inspiratiebron

In 2008 gaat Thijs studeren aan de HoWest, en volgt er de richting bachelor Devine (development & design). Thijs is naast ijverige student ook fervent basketbalspeler. 

Enerzijds komt hij via zijn studies in aanraking met digital design, videomontage, fotografie, websites bouwen en dergelijke meer. Anderzijds geven zijn rollen als speler, maar ook als zoon van een bestuurslid in de basketbalclub, hem inzichten in de interne werking en organisatie van zijn sportclub. Zo merkt hij op dat de administratie van de club niet echt efficiënt verloopt. Gegevens worden veelal zonder structuur bijgehouden in individuele rekenbladen. Deze data zijn zeer foutgevoelig en bevatten informatie die relevant is voor alle clubs, maar toch steeds lokaal, per club, moet worden bewaard.

De digitale mogelijkheden waarmee hij tijdens zijn studies in aanraking komt, doen bij hem het idee ontstaan voor de ontwikkeling van een sociaal platform voor basketbalverenigingen. Dit zou een oplossing bieden om het informatiebeheer van zulke clubs te gaan centraliseren, waardoor de administratieve taken per club, voor een groot deel worden gereduceerd en vereenvoudigd, en de gegevens minder vatbaar zijn voor fouten. 

Een SBP (small business project) zou een mooie gelegenheid zijn om dit idee meer vorm te geven, denkt Thijs, maar in zijn studierichting komt dit niet aan bod. Om toch aan een "small business project" te kunnen deelnemen, voegt Thijs het vak SBP toe aan zijn studies. In het derde jaar, richt hij samen met 4 andere studenten het bedrijfje Pidgon op. Alle leden van Pidgon hebben een andere studieachtergrond: van marketing, over sales, tot ict. Zo te kunnen samenwerken met mensen die de zaken vanuit een andere invalshoek bekijken, maakt het inspirerend om aan een SBP te kunnen deelnemen. Het is volgens Thijs dé uitgelezen kans op een eerste ervaring in het ondernemerschap.
De student-ondernemers van Pidgon werken het concept rond het sociale platform voor basketbalverenigingen verder uit. Ze baseren zich op de resultaten van een grootschalig marktonderzoek dat ze hebben uitgevoerd bij spelers, coaches en clubs. Ze behalen met hun project een verbluffende eindscore van 18/20, wat hen vervolgens, in 2012, een plaatsje oplevert bij de SBP-finalisten op nationaal niveau.

Een vliegende start

Dit mooie resultaat is voor Thijs een stimulans om hiermee verder te gaan. Eens afgestudeerd zoekt en vindt hij een partner die zijn schouders wil zetten onder dit project.

In het voorjaar van 2013 gaat Pidgon als volwaardig bedrijf van start. Er wordt vanaf het begin geïnvesteerd in een viertal mensen om het platform te ontwerpen en te ontwikkelen. Dit betekent de eerste maanden een loodzware financiële last waar geen inkomsten tegenover staan, er is immers nog geen afgewerkt product dat kan verkocht worden.

Naarmate het webinstrument meer vorm krijgt wordt de dialoog aangegaan met basketbalclubs en -spelers. Het blijkt dat er weinig animo is om te betalen voor het door Pidgon ontwikkelde platform, ook al staat daar een enorm performante ict-oplossing tegenover. Bovendien ziet de basketbalbond hen niet als partner in dit verhaal. Het informatiebeheer uit handen geven, dat zien ze daar helemaal niet zitten. De markt is hier duidelijk niet klaar voor. Thijs neemt medio 2014, de moeilijke maar onvermijdelijke beslissing om het project Pidgon stop te zetten.

Er volgt een zware periode waarbij de voorbije gebeurtenissen moeten bezinken. Nog datzelfde jaar gaat Thijs aan de slag in de drukkerij van zijn vader als sales verantwoordelijke en maakt de balans op van wat hij eigenlijk wil doen.

Ieder einde is een nieuw begin

In die periode start Thijs met het geven van opleidingen rond het gebruik van sociale media. Het blijkt dat klanten hier graag willen op inzetten als onderdeel van hun marketingstrategie. Maar het ontbreekt hen vaak aan tijd en kennis om dit ook daadwerkelijk te doen. De vraag wordt al snel gesteld of zij dit kunnen uitbesteden aan Thijs. De rest is geschiedenis: Social Taco is geboren.

De kerntaak van Social Taco, is het bouwen op sociale media van zogenaamde “communities” voor merken en bedrijven. Dit is ook het enige medium waar ze zich op toeleggen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld klassieke reclamebureaus. 
Het goed beheren van een community vraagt immers een grote inspanning, gaande van plannen, inhoud bepalen en vormgeven tot rapporteren. Omdat Social Taco deze dienstverlening op sociale media tot in de puntjes verzorgt en aanbiedt, zijn ze een aantrekkelijke partner voor reclamebureaus. Het klantenbestand van Social Taco is op een kleine drie jaar tijd enorm gegroeid en zelfs grote spelers doen nu een beroep op hun expertise. Gelukkig staat Thijs er niet  alleen voor. Sinds een klein jaar krijgt hij versterking van collega Stijn Vanhaverbeke.

Toekomstdromen

Voor Social Taco, zou het mooi zijn, stelt Thijs, om een volledige ploeg te kunnen uitbouwen van een zestal personen waarbij eenieder zich kan richten op een bepaald facet van de dienstverlening zoals het beheer van campagnes en planning, het bedenken van concepten, de grafische uitwerking, en zo voort. 

Een zijsprongetje

Net voor de zomer van 2019 zet Thijs mee zijn schouders onder Joyco Frozen Treats: een bedrijfje dat fruitfrisco’s maakt. Het idee kwam van een bevriende bakker, Eelco Marchand, die het concept leerde kennen op Curaçao. Het zijn ijsjes die een gezond alternatief zijn voor de klassieke ijsjes. Ze bevatten geen room, melk, of kleurstoffen, zijn 100% veganistisch en zitten boordevol fruit. Net omdat dit product zo veel potentieel heeft, neemt Thijs graag het marketingwerk in handen, terwijl zijn vennoot instaat voor de productie.
Met het oog op volgend jaar zal er worden gezocht naar een investeerder en zullen vraagstukken rond logistiek, wetgeving en algemene organisatie een antwoord moeten krijgen.

Smaakt dit naar meer?

Neem dan zeker een kijkje op het web.
Voor Social Taco:

Voor de fruitijsjes van Joyco: