Alumni | Aanstekelijke kaarsen in exclusieve flessen

Alumni | Aanstekelijke kaarsen in exclusieve flessen

Sven Joosten is een jonge ondernemer die een opmerkelijk product op de markt loslaat: ambachtelijk gemaakte kaarsen in flessen van sterke drank. Het vuur werd aan de lont gestoken door zijn deelname aan een Mini-onderneming…

Sven is een fervent voetballer wanneer hij in 2015 afstudeert aan de secundaire school Sint-Aloysius Zepperen, richting Lichamelijke opvoeding. Hij besluit het zevende jaar Business Support aan te vatten, wat hem een diploma bedrijfsbeheer zal opleveren.

Dat schooljaar omvat het vak “Mini-onderneming”, en in de schoot daarvan wordt Lont opgericht. Dertien enthousiaste leden zoeken naar een origineel idee. Het is de tijd van de gin-hype en al snel wordt de vraag gesteld: “wat gebeurt er eigenlijk met de lege flessen, die vaak erg mooi vorm gegeven zijn?”. Na heel wat opzoekingswerk, komen ze tot de consensus dat het “herbestemmen” van de flessen tot kaarsen iets is waar écht potentieel in zit.

In hun omgeving toetsen ze af of dit product succes zou hebben, en het business plan wordt uitgewerkt. Flessen halen ze op bij horeca-zaken of na lokale gin-evenementen. Ook dancing Versuz zorgt voor een grote aanvoer van flessen.

Het snijden van de flessen is een tijdrovend proces: eerst een kerf maken met een glassnijder, vervolgens door middel van verhitting en afkoeling de fles breken om tot slot de rand glad te schuren. Na verloop van tijd schakelen ze over op het gebruik van een diamantzaag om de verwerking sneller te laten verlopen.

Als grondstof voor de kaars kiezen ze initieel voor paraffine, maar verder onderzoek maakt duidelijk dat sojawas een beter alternatief is:

  • het brandt tot 50% langer dan paraffine
  • het produceert minder roet

Het afgewerkt product heeft een mooie en degelijke kwaliteit, mond-aan-mond reclame doet de rest, de verkoop gaat in stijgende lijn.

Het hele jaar door blijft de onderneming goede resultaten boeken, ook in de wedstrijd “Dé Mini-onderneming van het Jaar 2016”, wat zeer motiverend werkt voor alle leden van Lont. Ze behalen de overwinning in de provincie Limburg en zijn dus finalist op Vlaams niveau.

Deelnemen aan een Mini-onderneming

Sven vindt zijn deelname aan een Mini-onderneming een heel interessante ervaring. Je leert er samenwerken, iedereen krijgt eigen verantwoordelijkheden, maar toch is het belangrijk dat je betrokken blijft bij het reilen en zeilen in de gehele onderneming. Alleen op die manier kan je vaststellen waar er zaken moeten bijgestuurd worden en de passende acties ondernemen.

Tegenwind

Zoals elke onderneming blijft ook Lont niet gespaard van valkuilen. Zo herinnert Sven zich nog dat sommige merken helemaal niet opgezet waren met het hergebruik van hun lege flessen, omdat ze zelf geen garantie kunnen geven over de kwaliteit van de kaars, die gelinkt is aan hun merk.

Het is bijgevolg bij iedere onderneming van groot belang, om steeds tijdig de nodige toestemmingen te verkrijgen. Alleen zo kunnen schadeclaims vermeden worden.

Doorstart

Midden 2016 is het doorstarten van Lont voor Sven eigenlijk een logisch vervolg. Het optimaliseren van het snijproces van de flessen was namelijk een vondst van zijn vader en grootvader. Bovendien is Sven nog altijd zeer actief binnen het voetbal bij STVV en draait hij mee in de zaak van zijn ouders. Het beheren van Lont is iets dat te combineren valt met al deze dingen.

Sowieso is deze stap naar ondernemen niet zo risicovol meent Sven, want eigen investeringen in de zaak zijn zeer beperkt: de lege flessen zijn vrij te bekomen, enkel de productietijd en het werkmateriaal vergen een kost.

De eerste maanden gaat het Lont voor de wind, Sven levert heel wat inspanningen om zijn bedrijfje op de kaart te zetten: campagnes op sociale media, contacten leggen met de horeca. Dit werpt vruchten af. 

Op een bepaald moment lopen er onderhandelingen met Duvel Moortgat. Maar omdat de afwerking van de snijrand van de flessen niet voldoet aan de verwachtingen van de bierfabrikant springt de deal af.

Lont vandaag

Vandaag legt Sven de focus vooral op de kledingzaak, de onderneming van zijn ouders. Lont bestaat nog steeds en bestellingen worden verwerkt, maar marketinginitiatieven zijn (voorlopig) niet aan de orde. Het is een kwestie van keuzes maken en afwegen waar je het meeste toekomst in ziet, meent Sven. Sowieso geeft het -nog steeds- een enorme voldoening om een mooi product af te leveren. Dit is de voornaamste drijfveer om Lont verder te zetten.

Voor jonge ondernemers

Voor studenten die hun eerste stappen zetten in het ondernemen heeft Sven volgende goede raad:

  • Besteed veel aandacht aan het businessplan, maar zeker even belangrijk is het om een plan klaar te hebben voor als het ondernemen niet zou lukken.
  • Je mag niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken, ondernemen betekent doorgaans lange werkdagen.
  • Vlajo biedt de gelegenheid om deel te nemen aan wedstrijden. Deelnemen is van groot belang, het geeft een impuls aan de gedrevenheid van de deelnemers aan de studentenonderneming.

Je licht opsteken op het web?