Alumni | De Plantrekkers - hippe en onderhoudsvriendelijke planten

Alumni | De Plantrekkers - hippe en  onderhoudsvriendelijke planten

Dat planten goed zijn voor de gezondheid wist je wellicht al. Maar planten hebben ook een rustgevende werking én zijn goed voor de productiviteit. Met De Plantrekkers, plantenspeciaalzaak in Leuven, wordt het aanschaffen, houden en verzorgen van modieuze planten kinderspel. Aan het woord: Arthur Lauwers (24), medeoprichter van deze start-up.

Arthur: “Ik studeerde een jaar bio-ingenieur en ging daarna KMO en Ondernemen studeren aan UCLL in Heverlee (2018). 
Nu werk ik als Digital Campaign Manager bij AdSomeNoise in Leuven. Dit is een baan in de reclamesector die veel flexibiliteit toelaat én een hoog tempo heeft. Twee zaken die ik belangrijk vind. 
Daarnaast ben ik mede-eigenaar en zaakvoerder van De Plantrekkers, een plantenwinkel in het centrum van Leuven.”

SolidBox

“Ons Small Business Project (SBP), opgericht tijdens mijn studies aan UCLL, heette Solidbox. We droomden altijd groot, dus bekeken we de kans om een SBP te doen ook groots.
Solidbox verkocht kluisjes voor op de fiets, waarin je van alles kwijt kon. Naast het kluisje was er plaats voor verschillende uitbreidingen (lasers, gps tracker, helmslot..).” 

“Het SBP gaf ons de eerste ervaringen met pitchen en netwerken. Ons project vereiste een groot startkapitaal, met alle uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Ik weet nog goed hoe we onze eerste grote wijziging van aanpak maakten. Dat was wanneer we ‘Lean-methodes’ ontdekten… toen werd het pas écht interessant. We leerden het kennen via Maxim Carpentier van Zerocopy, tijdens een Vlajo-sessie.”

“Deelnemen aan een ondernemend project, zoals SBP, raad ik absoluut aan, omdat ondernemen hoe dan ook je leven verandert. Je ziet dromen in plannen veranderen en ondervindt dat je veel meer kan dan je denkt. Mijn huidige zaak heet niet voor niets De Plantrekkers. Je plan kunnen trekken - zij het als zelfstandige of als werknemer - is goud waard!
Kunnen en durven ondernemen loont altijd en is een mega-troef in je leven en loopbaan.”

Waarom ondernemen?

“Ik heb altijd de drang gehad om te bouwen. Als kind met Playmobil, later kampen bouwen in de tuin, of huizen in De Sims.
Dat gevoel kwam terug in de hogeschool. Wat ga ik bouwen?
Het bouwen aan een onderneming geeft me datzelfde gevoel. Gestage groei, stap voor stap zie je het allemaal tot een geheel komen. Dat geeft mij oprecht een kick.”

“Het is door deel te nemen aan schoolprojecten dat ik het zelfvertrouwen heb gekregen om te ondernemen. Ik wist na mijn studies dat wanneer ik goed naar de klant luister én goed reken en omspring met kosten en inkomsten, het waarschijnlijk wel goed komt.”

“Wij nemen de zaken altijd stap per stap, met het grotere doel in zicht. Risico's beperken is daarbij cruciaal.
Met De Plantrekkers droomden we van een winkel, maar de tussenstap was een ‘pop-up store’. Hierdoor moesten we minder leergeld betalen dan wanneer we meteen een vaste winkel hadden geopend.”

“De grootste struikelblokken zijn de vele meningen die je ter ore komen. Vrienden, familie, vreemden, klanten… iedereen heeft een mening over wat en hoe je het doet. 
Wij gebruikten het principe van 'zou ik jou om advies vragen?'. Wanneer we iemand niet om advies zouden vragen over het onderwerp waarop feedback kwam, dan deden we er niets mee.
Zouden we die persoon daarentegen wél om advies vragen, dan waren we één en al oor. Ook al zeggen mensen dat je het niet zal halen, er is altijd maar één iemand die weet hoe de vork in de steel zit, en dat ben jij.”

Een plantenwinkel gericht op mensen die in de stad wonen

“De Plantrekkers is een plantenwinkel gespecialiseerd in leuke en gemakkelijke planten waar iedereen voor kan zorgen. Gezien de kleine marges op planten, moeten we het hebben van volumes. We spreken dan over meerdere tientallen duizenden planten per jaar, met alle uitdagingen van dien.
We verkopen zowel fysiek als online. Eén van mijn persoonlijke doelen is onze e-commerce te laten groeien naar een substantieel deel van de omzet. Onze online verkoop laat ons toe omzet te genereren aan een minimale overheadkost.
Ook is onze online verkoop veel minder onderhevig aan externe factoren zoals het weer of evenementen in de stad.” 

“In de toekomst dromen we ervan meerdere winkels te openen in verschillende steden. Ondertussen willen we onze online verkoop naar een hoger niveau tillen.
Maar het allerbelangrijkste is dat we niet de slaaf worden van onze zaak. Wij runnen de business, niet omgekeerd.
Een tweede winkel openen is een grote stap. Er komt veel overhead bij én personeel. Dat is niet evident voor twee jonge kerels zoals wij.”

Tips voor jonge ondernemers

“Luister naar je klant en zorg dat je een probleem oplost. Eens je dat gevonden hebt, ben je al een heel eind op weg. De volgende vraag is dan of je klant voor de oplossing wil betalen: een wezenlijk stuk van je puzzel.”

“Wanneer je succesvol start, kan je zaak je overweldigen. Je moet plots meer uren presteren, harder en sneller werken.
De belangrijkste tip: je gezondheid gaat voor alles! Knip nooit in je slaap, sport of gezondheid, dat is het niet waard.”

“Je moet niet per se alleen ondernemen. Ik kan mijn beide pollen kussen met mijn vennoot Louis Helsen. We schieten goed met elkaar op en kunnen open communiceren. 
Louis is mijn klankbord voor al mijn ideeën, mijn ‘reality check’ en mijn grootste supporter. Dat werkt in twee richtingen. Het is goed iemand te hebben om op terug te vallen, zeker wanneer je net begint.”

Meer info

 

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!