Alumni | Pieter Meijlaers: Concept Builder en Curling Enthousiasteling

Alumni | Pieter Meijlaers: Concept Builder en Curling Enthousiasteling

Op de afspraak: Pieter Meijlaers, een briljante ‘concept builder’ die van zijn passie voor het uitwerken van nieuwe ideeën en het bouwen van unieke projecten zijn beroep maakte dankzij zijn Small Business Project i-ViSiT.

Van Small Business Project naar een boeiende loopbaan

“Alles begon tijdens een vakantie met vrienden in Spanje waar we een reclamebord zagen met ‘sms nu en win een prijs’. Ik dacht: ‘sms nu en krijg een rondleiding.’ Eenmaal terug thuis ben ik beginnen nadenken over hoe ik dit idee praktisch kon waarmaken. Ik lieten me omringen door appontwikkelaars voor handcomputers en zo kwam de bal aan het rollen.”

“Tijdens mijn studies Handelsingenieur aan Odisee hogeschool in 2006 kreeg ik dan de kans om dit idee verder uit te werken en richtte ik het Small Business Project i-ViSiT op. Het resultaat: een app voor rondleidingen in Kunstencentrum Z33 in Hasselt en de eerste live-streaming van een voetbalwedstrijd van KV Mechelen naar toenmalige 'PDA’s', wat we nu smartphones noemen.”

Het Small Business Project was echt een keerpunt. Het bood me de kans om bezig te zijn met meer dan schoolboeken alleen en de opgedane kennis in de praktijk te brengen. In plaats van puur theoretische leerstof te verwerken, kon ik concreet aan de slag. Het maken van een financieel plan, onderzoeken van oorzaken en gevolgen en zelfs het pitchen van ons eigen bedrijf waren allemaal waardevolle ervaringen die de basis hebben gelegd voor mijn loopbaan.”

“Na mijn studies kwam ik bij Telenet terecht en bouwde ik mee aan een visie rond digitale tv. Zo ben ik in het vak ‘Concept Building’ beland, wat zoveel wil zeggen als het ontwikkelen van concepten en deze op de markt brengen. Dat is ook wat i-ViSiT vandaag doet: ideeën bedenken voor verschillende domeinen en platformen. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan een opdracht voor De Lijn waar we traditionele kaarten en tickets transformeren naar digitale accounts die toegankelijk zijn via mobiele apparaten zoals smartphones en smartwatches.”

Toekomstplannen

“Momenteel wil ik blijven doen wat ik graag doe, namelijk: nieuwe concepten uitwerken. Al moet ik opletten dat ik mij niet vastklamp aan één concept. Bij De Lijn heb ik nu het geluk om te mogen samenwerken met een superleuk team aan een maatschappelijk zeer relevant project, maar ik wil ook de vrijheid behouden om te kunnen experimenteren met nieuwe ideeën zonder grote risico's te hoeven nemen.

Zoals bij de oprichting van de curlingbaan voor Curling Club Zemst. Curling is een sport die ik al lang bewonderde en leerde kennen tijdens een initiatie op de kerstmarkt van Leuven. Samen met een kleine groep enthousiastelingen kwam ik op het idee om een curlingbaan te creëren die makkelijk kon worden opgebouwd en verplaatst. We ontwikkelden een concept samen met de World Curling Federation, bouwden met succes de eerste baan en openden zo de deur naar gesprekken met andere internationale steden om soortgelijke curlingbanen te creëren. Ik ontwikkel dus niet zomaar concepten. De factor plezier vind ik zeer belangrijk in alles wat ik doe.

 

Tips voor jonge ondernemers

“De grootste tip die ik kan geven is om met zoveel mogelijk mensen te praten. Zie wat zij van jouw idee vinden, kijk of ze je met anderen in contact kunnen brengen. Je leert enorm veel van andere mensen. Door met anderen te spreken ga je zelf ook weer nieuwe ideeën opdoen en kan je je eigen idee scherpstellen.
De weg naar ondernemerschap kan uitdagend zijn, maar met de juiste ingesteldheid en doorzettingsvermogen kun je veel bereiken. Laat je niet tegenhouden door twijfels en blijf leren en groeien.”

Op het web

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!