Alumni | GOOD!D is dé traktatiefabriek voor vrolijke honden en katten

Alumni | GOOD!D is dé traktatiefabriek voor vrolijke honden en katten

Vlajo-alumnus Manuel Goossens is van kleins af aan stapelgek op dieren. Als tiener stak hij heel graag de handen uit de mouwen in de plaatselijke dierenwinkel. Elk moment van zijn vrije tijd stopte hij in het welzijn, en het optimaliseren van de verzorging van de diertjes. Dat was de kiem van een indrukwekkend ondernemersverhaal, want met de GOOD!D-groep is Manuel de oprichter van een uniek en continu innoverend bedrijf in de sector van de honden- en kattentraktaties, hondenvoeding en voedingssupplementen voor honden.

Feed-o-matic

“Op twaalfjarige leeftijd kon je mij in de lokale dierenspeciaalzaak vinden, druk bezig met het onderhouden van hamsters, konijnen en cavia's. Ik merkte al snel dat de voederbakjes niet echt praktisch waren. Dus begon ik na te denken over een oplossing, en zo ontstond het idee voor mijn eerste product: de 'feed-o-matic'. Een apparaatje dat de dieren altijd van voldoende voedsel voorzag."

"Voorzien van een prototype van mijn automatisch voerstation stapte ik op 15-jarige leeftijd naar de aankoopdienst van de overkoepelende winkelketen. Ze waren er meteen enthousiast over mijn concept, en wilden het opnemen in hun assortiment. En zo ging de bal aan het rollen en maakte ik mijn definitieve entree in de branche.”

Mini-onderneming, maxi beleving

In mijn laatste jaar Economie-Wiskunde, aan het Mater Salvatorisinstituut (Kapellen) ruim 20 jaar geleden, nam ik deel aan de Mini-onderneming. We lanceerden een vernieuwend concept dat lokale handelszaken hielp met online zichtbaarheid, en dit onder de naam ‘Interframe’. In die tijd hadden handelszaken veelal nog geen eigen website, dus wij zorgden ervoor dat ze opgenomen werden in een soort online catalogus, waarin elke deelnemende handelaar over een eigen mini-webstek beschikte.”

Dit project leerde me samenwerken in groepsverband, het verdelen van taken en verantwoordelijkheden, en het belang van creativiteit in zakelijke beslissingen, wat nog steeds relevant is in mijn huidige functie. Het was een geweldige ervaring waar ik zowel B2B als B2C aspecten van ondernemen leerde kennen. Ons online platform werd een groot succes en leerde me enorm veel over ondernemerschap.”

“De Mini-onderneming biedt een unieke kans om praktische ervaring op te doen en om al doende te leren. Het is een praktijkvoorbeeld van ondernemen, waar je fouten mag maken zonder grote gevolgen. Het combineert praktische ervaring met analytisch denken, wat onmisbaar is voor succes in het bedrijfsleven. Het biedt een unieke kans om van het ware bedrijfsleven te proeven op een kleinere schaal. Bovendien is het een waardevolle aanvulling op je studie en geeft het je een voorsprong in de echte wereld.”

GOOD!D

Na mijn middelbare school combineerde ik ondernemerschap nog een tweetal jaar met avondschool marketing. Dat was echter niet vol te houden en ik koos resoluut voor mijn lopende ondernemende projecten in de sector van de dierenvoeding. Het was namelijk via mijn contact met de aankoper van de (dieren)winkelketen, dat ik betrokken werd bij het ‘Private Label’-project, om zo mee het huismerk van dierenvoeding te ontwikkelen. Ik stelde vast dat er een gat in de markt was, de opportuniteit om iets aan te bieden wat toen nog niet bestond, namelijk de brug slaan tussen aankoop en productie van dierenvoeding. Dat is wat ik met GOOD!D wilde doen: het faciliteren van kant-en-klare concepten, die nutritioneel en op vlak van marketing volledig onderbouwd zijn. Gebruiksklaar voor supermarkten, ketens en groothandels voor hun eigen huismerk, met een focus op hondensnacks.”

Vijf jaar later richtte ik hupple op. Doelstelling van dit merk was waardecreatie, het ontwikkelen van innovatieve producten en het mogelijk maken om uit te breiden naar internationale markten, maar ook lokaal produceren om in te spelen op de korte keten.”

Net toen we klaar waren om verder op te schalen, kregen we te maken met enkele zware en onvoorziene uitdagingen: de pandemie, stijgende grondstofprijzen, beperkingen in export, loonindexering. Deze hebben er toch wel ingehakt en hebben ervoor gezorgd dat we vier jaren verloren hebben in ons groeiproces. Doorzettingsvermogen, veerkracht en flexibiliteit zijn zeer belangrijk in zulke periodes. Nu kunnen we weer aanknopen bij het punt waar we stonden net voor de pandemie. Ondanks alles zijn we nooit gestopt met het ontwikkelen van fantastische producten en zijn we trots op ons vakmanschap.”

Wat brengt de toekomst?

We blijven onze merken hupple, Your Pet Label (honden- en kattentraktaties in functie van huismerken) en pharma.pet (voedingssupplementen voor huisdieren) uitbreiden en streven naar internationalisering. Ons onderscheidend vermogen ligt in de kwaliteit en natuurlijkheid van onze producten, en dat willen we benadrukken. Onze klemtoon blijft natuurlijk ook liggen op vakmanschap en innovatie.”

Dé toekomstige uitdaging is het aantrekken van menselijk kapitaal. Namelijk de juiste mensen vinden met zin voor verantwoordelijkheid. Iedere werknemer is een stukje in de puzzel naar succes. Als jong bedrijf hebben we nood aan werkondernemers, collega’s die bereid zijn mee te schrijven aan ons ondernemend verhaal. Als ondernemer is het van wezenlijk belang om te kunnen vertrouwen en terugvallen op medewerkers die meedenken en van aanpakken weten. Samen staan we sterk en kunnen we met z’n allen trots zijn op wat we hebben verwezenlijkt en wat we nog gaan teweeg brengen.”

Tips voor jongeren met ondernemende plannen

Mijn advies is simpel: gewoon doen! Wacht niet tot later om je dromen na te jagen. Wees realistisch over de uitdagingen en wees bereid om hard te werken en geduldig te zijn. Omring jezelf met de juiste mensen en blijf gericht op je langetermijnvisie. Ondernemen is een blijvend evenwicht tussen risico nemen en verantwoordelijkheid dragen. Met de juiste ingesteldheid en een goed idee, is alles mogelijk.

Meer weten?

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!