Van een ondernemende kleuterjuf gesproken!

Van een ondernemende kleuterjuf gesproken!

Priscilla Smullenberghs, mama van twee tieners, kleuterleidster in BSGO De Regent te Gingelom, afkomstig uit Tongeren en wonende te Alken, startte in 2016 met het project 'Go!voorwater'. Een inspiratie door Vlajo die uitdeinde tot een veel groter project.

Hoe heb je Vlajo leren kennen?

We kregen in 2012 op school de Vlajo-nascholing ‘Kinderen leren vliegen met de vleugels van de toekomst’. Het werd een actieve workshop waarin we zelf  onze ondernemingszin konden tonen. Mijn hart maakte meteen een vreugdesprongetje en na de navorming ben ik meteen aan de slag gegaan. Verdiept in de syllabus en  het kenniscentrum, het werd mijn klasbijbel. Groeien in het leren en het leven, ondernemingszin bij jongeren opwekken… heerlijk! Ik werkte wel al reeds rond zelfsturing bij kleuters en hoeken inrichten. Toch wou ik nog meer de wilsfactor en ondernemingszin van elk kind aanspreken.

Hoe ging je er mee aan de slag ?

Startend met de “ik” doos uit het thema voor de 3de kleuterklas 'De Vlajo Droomfabriek' kwam ik meer te weten over ieder individu, maar ook de kleuters leerden zichzelf en de vriendjes beter kennen door deze activiteit. Talenten kwamen naar boven maar vooral het teamwork in de klas kreeg een hogere betrokkenheid, waardoor het welbevinden steeg.

Ik zag mijn klas groeien, door DOEDEL de DROOMedaris…We gingen dromen,…. En denken…. Alleen nog durven... En doen! Een heuse ondernemingsactie werd op poten gezet. Iedere kleuter mocht een droom tekenen… wat zou jij graag willen hier op school? Kleuters gingen aan de slag… de mooiste dromen kwamen naar boven. Een zwembad op school, een grasperk in de kleuren van de regenboog, een schommel enz… Maar een raket op de speelplaats dat leek voor iedereen wel iets te zijn. Hoe bouw je dan verder? Hoe maken we een raket? Waarmee? Wie kan ons hierbij helpen? Er is geld voor nodig? Hoe komen we daar nu weer aan? Plannen werden bedacht, plannen werden getekend. Ouders werden gevraagd, we gingen ontbijtjes verkopen om het hout te kunnen kopen. De kleuters gingen op zoek in hun familiekring en vonden iedereen waar ze van droomden. Tegen het einde van het schooljaar stond de raket er… precies zo als zij tekenden… met een regenboog er op… Fantastisch toch?!

    

Bleef het bij dit ene project?

Nee, zeker niet. Ik heb ook het hoekenwerk in de klas in een nog nieuwer jasje gestoken. Tijdsbewakers, materiaalmeesters enz… werden geboren. Ik gaf meer uitdagender opdrachten binnen mijn hoekenwerking. We maakten bijvoorbeeld een snoephoek met gezond snoep en leerden karamelliseren. Ik hoefde niet alleen de expert te zijn: we integreerden droomcoaches. Ik pas deze dingen nog steeds toe in de klas en  ben zelf ook beginnen nadenken over hoe mijn welbevinden kan stijgen.

Wat zijn mijn kwaliteiten en waar droom ik van?

Het antwoord vinden heeft wat tijd in beslag genomen… Ik wou graag kinderen in nood helpen, daar was ik precies voor in de wieg gelegd. Met ons project superhelden op school ben ik gaan denken wat ik kon doen… in de klas. Mega Mindy, spiderman… allemaal leuk, maar ik droomde van een echte superheld.

    

En als je durft te dromen… Kan je dat vinden. Ik vond iemand die zuiver drinkwater kon maken van rioolwater en nodigde hem uit in de klas Ik ging ondernemend aan de slag en maakte een verhaal over Fatou, een kind uit Afrika, een leeftijdsgenootje die erg moeizaam aan zuiver water geraakt. De reactie die volgde was enorm.

TV Limburg  kwam op bezoek en na de uitzending kreeg ik massa’s mails, telefoontjes. Het ging plots heel snel en gelukkig mocht ik blijven dromen van mijn directie en kreeg ik de kans om aan de algemeen directeur te vragen wat ik moest doen met al deze vragen? Hij gaf me de kans om het verhaal te verspreiden over 27 scholen van het GO!

Nu moest ik verder dromen en durven denken en doen…Ik ging aan de slag tijdens de zomermaanden en maakte voor iedere leeftijd verhalen over de problematiek van het water in ontwikkelingslanden. Maar liefst 4500 leerlingen werden gesensibiliseerd en werden op hun beurt miniondernemers. Door de voor hen aangrijpende verhalen zette deze leerlingen op hun beurt acties op poten… Allemaal kleine ondernemingen werden geboren: Run for Haïti, Schilderijen veilen,  Walk for Water enz,... Kinderen zamelden geld in voor GO! Voor water. Ik startte samen met mijn zus een VZW  GO4WATER om een rekening te openen en weer verder ondernemend aan de slag te gaan…

Samen met de NON FICTIE-superheld industrieel ingenieur Robin Severi zorgen wij nu voor zuiver drinkwater voor kinderen in nood. Dankzij ondernemertjes die ik zelf creëerde zonder dit echt te beseffen. Maar zeker…

dankzij te dromen, durven denken en te doen!

Bedankt VLAJO om dit van jullie te leren!

    

Interesse?

Indien er mensen zijn die dit een leuk verhaal vinden en met mij mee in zee willen gaan op vlak van samenhorigheid.
Om ieder drupje (in de wereld) te schenken waar het recht op heeft…
Zuiver drinkwater! Zijn jullie van harte welkom.

Wil je met de klas/werk/collega’s of school ondernemend aan de slag? Kan je iets voor ons betekenen?

Come with us … and GO4WATER!

Meer info

Fimreportages op TVL en Ketnet