Herman Van de Velde trapt ‘Ondernemers voor de Klas’ op gang

Herman Van de Velde trapt ‘Ondernemers voor de Klas’ op gang

Topondernemer Herman Van de Velde gaf vandaag in het Koninklijk Lyceum te Aalst het startschot van de vijfde editie ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Hij sprak er met de laatstejaarsleerlingen over het belang van ondernemerschap en over het functioneren van en het werken in een bedrijf. Bedoeling is de jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming vandaag betekent en hen zo te helpen bij hun nakende studie- of beroepskeuze. ‘Ondernemers voor de Klas’ is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) in samenwerking met het Ondernemersplatform VKW en VKW Limburg.

350 bedrijfsleiders maken jonge generatie warm

Herman Van de Velde, gedelegeerd bestuurder van het gelijknamige lingeriebedrijf en nationaal voorzitter van het Ondernemersplatform VKW, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee:

Stap uit jullie comfortzone, ga weg van onder die kerktoren en trek de wijde wereld. Het begint met een frisse kijk op de dingen en de wil om dingen te veranderen en te verbeteren. Doe wat je energie geeft, datgene waar je interesses liggen, leef je passie en ontdek je talenten.

Volgens hem is elke jongere in staat ondernemend gedrag te ontwikkelen.

Om een nieuw bedrijf te starten en levend te houden, zijn ‘entrepreneurs’ nodig. Maar ook ‘intrapreneurs’ zijn evenzeer van belang voor de uitdagingen van morgen. Interne ondernemers die binnen een organisatie vernieuwend denken, die initiatiefrijk zijn en risico’s durven nemen binnen het bedrijf waar ze actief zijn.

Samen met Herman Van de Velde zullen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende vijf weken in heel Vlaanderen ruim 550 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. Hiermee worden ongeveer 11.000 jongeren bereikt. Daarbij grote namen als Bart Claes (JBC), Karel Cardoen (Cardoen), Patrik De Haes (ThromboGenics), Fons Leroy (VDAB), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) en Ignace Van Doorselaere (Van de Velde). Dat is een recordaantal in het vijfjarige bestaan van het project. Een teken dat men in moeilijke tijden toch nog veel belang hecht om de werknemer of ondernemer van morgen te ontmoeten op de schoolbanken.

Onderwijs en bedrijfsleven in dialoog

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks weer voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten dan ook met belangrijke vragen als: “Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers?”, “Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien?”; “Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe?” en “Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk?”. Het zijn net die vragen waarop ze tijdens ‘Ondernemer voor de Klas’ een antwoord krijgen van de ondernemer of bedrijfsleider zélf. Het project “Ondernemer voor de Klas” is zowel voor de leerlingen (en leraren) als voor de ondernemers een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Gedurende twee uur vertelt de gastspreker over zijn bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen over de bedrijfswereld. Voor de ondernemers zelf is het een goede gelegenheid om hun ondernemersgeest en -visie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.

Enthousiast

Yousra Ajouaoui is alvast laaiend enthousiast over de lezing.

Het is fijn om zo eens een topondernemer zijn verhaal te horen. De tips die hij ons aanreikt, neem ik zeker mee voor de toekomst.

Ook haar klasgenoot Gert-Jan Schollaert is enthousiast.

Hij spreekt met zoveel passie, dat je zin krijgt om ook zoiets te doen. Het heeft me zeker geïnspireerd om zelf ondernemend te zijn.

Zijn klasgenote Meryem Benali is zelfs door de lezing vastberadener dan ooit om later haar eigen zaak als architect te starten.

Ik ga voluit voor mijn grote droom, om iets te bereiken moet je risico’s durven nemen.

Bekijk hier de fotoreportage

Verschenen in de pers