Geen arbeidsongevallen meer dankzij de ‘Safetybuddy’

Geen arbeidsongevallen meer dankzij de ‘Safetybuddy’

Het team ‘2B Safe’ heeft de West-Vlaamse editie van de Creativiteitsmarathon gewonnen. De vijf leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar secundair onderwijs bedachten in opdracht van Bayer MaterialScience een originele oplossing voor een reëel bedrijfsvraagstuk: hoe zorg je ervoor dat er een jaar lang geen ongevallen gebeuren op de werkvloer? De winnende ploeg haalde het van 14 andere teams waarbij in totaal 82 leerlingen creatieve oplossingen bedachten voor de uitdagingen waarmee de deelnemende bedrijven dagelijks geconfronteerd worden. De Creativiteitsmarathon is een initiatief van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, in samenwerking met de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Ze wil het ondernemerschap en de creativiteit bij jongeren aanwakkeren.

2B Safe en Bayer MaterialScience winnen Creativiteitsmarathon met origineel idee om ongevalvrij te werken

Op de foto: Het winnend team van de Creativiteitsmarathon 2015 – Editie West-Vlaanderen: Ciska Gielis (Ursulinen Mechelen), Jannes Roman (VTI Waregem), Levi Geeraert (Bernardustechnicum Oudenaarde), Renée Verhulst (Spes Nostra Kuurne), Louis Van De Mergel (KA Zottegem).

Hoe werk je een jaar lang zonder arbeidsongevallen?

Het winnende team ‘2B Safe’ werkte een creatieve campagne uit om ongevallen op de werkvloer te vermijden. Ze bedachten daarvoor het concept van een ‘Safetybuddy’, waarbij elke maand een andere werknemer instaat voor de veiligheid van zijn collega’s. Een premiestelstel, spaarkaart en inspraak voor de werknemers moet er bijkomend voor zorgen dat er in alle bedrijfsprocessen extra aandacht is voor het veiligheidsaspect. Dit alles onder het motto: ‘Ik werk veilig, of ik werk niet.’

“Ik was verbaasd over de creatieve oplossingen van de jongeren”, zegt Gertjan Venema, CEO van Bayer MaterialScience.

Veiligheid is ontzettend belangrijk in onze industrie. We hebben hierover al vaak gebrainstormd, maar vandaag heb ik hier betere oplossingen gehoord. Meer nog, ik denk er sterk aan om de ideeën van ‘2B Safe’ effectief toe te passen in ons bedrijf.

Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé, die de prijs uitreikte aan de winnaars, was onder de indruk.

Vandaag is opnieuw aangetoond dat onze jongeren erg ondernemend en creatief zijn. Ik ben essenscia vlaanderen, Vlajo, de deelnemende bedrijven en scholen uitermate dankbaar voor hun inzet en engagement.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen:

De Creativiteitsmarathon is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Met de Creativiteitsmarathon wil essenscia vlaanderen jonge mensen enthousiast maken voor de technische en wetenschappelijke STEM-studierichtingen, wat staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. We rekenen erop dat velen onder hen later ook effectief de weg vinden naar de chemiesector die jaarlijks op zoek is naar 2.000 jonge talenten.

essenscia vlaanderen organiseerde deze Creativiteitsmarathon voor jongeren van de laatste jaren van het secundair onderwijs intussen in alle Vlaamse provincies. Het initiatief maakt deel uit van een reeks die essenscia vlaanderen en Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert met de steun van het Agentschap Ondernemen. Tijdens de tweedaagse marathon in de provincie West-Vlaanderen kregen 82 leerlingen uit tien scholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door drie ondernemingen uit de sector van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farmaceutische industrie en biotechnologie):

  • Bayer MaterialScience

Bedenk een systeem dat werknemers motiveert er alles aan te doen om een volledig kalenderjaar ongevalvrij te werken.

  • Proviron

Bedenk een campagne rond nieuwe veevoederingrediënten in de strijd tegen resistentie.

  • Quadrant

Hoe de betrokkenheid en engagement van jonge medewerkers bij het bedrijf vergroten?

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Vanmiddag stelden de beste teams hun project voor aan de directies van de drie bedrijven: Gertjan Venema (CEO Bayer MaterialScience), Wim Michiels (CEO Proviron) en Ivan Meersman (CEO Quadrant).

Bekijk hier de videoreportage