Vlajo wint Europese onderscheiding voor training ondernemende leerkrachten

Vlajo wint Europese onderscheiding voor training ondernemende leerkrachten

Ondernemend onderwijs wordt structureel verankerd door ondernemende leerkrachten en docenten. Vlajo zet sinds een aantal jaren volop in op train-the-trainer vormingsessies en die inspanningen zijn niet zonder resultaat gebleven. Afgelopen zomer mocht Vlajo The Entrepreneurial School (TES) Teacher Training Award in ontvangst nemen tijdens de Company of the Year Competition in Berlijn.

Met deze award erkent de Europese koepelorganisatie JA Europe de organisatie met de meest actieve rol in het opleiden en trainen van leerkrachten in de creatie van een ondernemend milieu op school. Vorig schooljaar bereikte Vlajo meer dan 5000 leerkrachten en toekomstige leerkrachten via individuele en teamgerichte workshops in basisonderwijs en secundair onderwijs. Daarmee is Vlajo de beste leerling van de Europese klas!

Ben Peeters, hoofdcoördinator secundair onderwijs en TES-coördinator bij Vlajo: "Uiteraard zijn we hier heel erg trots op. Dit is de ultieme erkenning voor ons werk en onze missie als organisatie: jongeren ondernemend(er) maken. En dat kan alleen maar door leerkrachten te ondersteunen in het creëren van een ondernemende leeromgeving. Concreet betekent dit dat de rol wijzigt van 'leerkracht' naar 'leercoach'. En net op dat punt is een belangrijke rol voor Vlajo weggelegd."

Vlajo ondersteunt leerkrachten én toekomstige leerkrachten op verschillende manieren:

- Train-the-trainersessies: Dankzij deze sessies krijgen leerkrachten de kans om zich verder te professionaliseren en de eigen ondernemerscompetenties te ontwikkelen. Daarbij komen klasorganisatie, leerkrachtstijl, leerinhoud en evaluatie aan bod.

- Studiedagen basisonderwijs: Ook in het lager onderwijs worden de leerkrachten intensief begeleid met een uitgebreid aanbod aan individuele en teamgerichte workshops.

- Modules voor toekomstige leerkrachten secundair onderwijs: Met Vlajo@lerarenopleiding richt Vlajo zich op toekomstige leerkrachten secundair onderwijs, door middel van een modulair traject op maat.

Vanaf dit schooljaar lanceert Vlajo ook workshops ondernemend onderwijs voor leerkrachten.

Als organisatie blijven we verder timmeren aan de ondernemende weg, samen met veel Vlaamse leerkrachten. Alleen zo bereiden we de jonge generatie van vandaag voor op de uitdagingen van morgen!