Jongeren bedenken employer branding strategie

Jongeren bedenken employer branding strategie

Het Vrij Technisch Instituut in Tielt was de locatie voor een innovatiekamp van negentig wetenschapsleerlingen uit West- en Oost-Vlaanderen. De jongeren lieten zich op vraag van de bedrijven Grandeco, Injextru Plastics, Quadrant en Plastics@Tielt van hun creatiefste kant zien. Organisator van dit innovatiekamp was Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo), de belangrijkste speler in ondernemerschapsonderwijs in Vlaanderen, in samenwerking met RESOC/SERR Midden West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen, Actie voor Starters en Stad Tielt. Met dit innovatiekamp wil men jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap.

Negentig West- en Oost-Vlaamse scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs streken zowel woensdag als donderdag neer in de gebouwen van het Vrij Technisch Instituut in Tielt voor het innovatiekamp van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) dat ondernemerschap en ondernemingszin in het onderwijs stimuleert. De jongeren kregen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door vier ondernemingen uit de kunststoffenindustrie, met als thema ‘Nieuwe Materialen’:

  • Grandeco

Stelling: Hoe kan Grandeco haar naamsbekendheid verhogen en zo makkelijker nieuwe collega’s aantrekken? Dit kadert in een employer branding strategie, maar is gekoppeld aan concrete zaken als: kanalen, gadgets, brochure,…

  • Injextru Plastics

Stelling: Hoe zou je de werkmotivatie bij werknemers verhogen?  

  • Plastics@Tielt

Stelling: Werk een opvolger voor de zeepkistenrace uit, zodat het duidelijk is waar Plastics@Tielt voor staat en werk tevens een communicatiestrategie uit.

  • Quadrant

Stelling: Hoe zie je 3D printen de wereld veroveren?

Professionele jury

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Donderdag mochten in Tielt de vier beste teams de resultaten van hun brainstormsessie voorstellen aan een professionele jury. De hoofdprijs ging naar het team ‘Grandecafé’ met Bryan Vandevoorde (Spes Nostra Kuurne), Maxime Contreras (Bernardus Technicum Oudenaarde), Silas Deblanc (VTI Waregem), Michiel Debrabandere (VTI Waregem) en Elias Thijs (Sint Bavo Gent). 

Zij kwamen op de proppen met een employer brand- en wervingscampagne voor Grandeco. “We zouden een bistro oprichten waar werknemers van Grandeco maar zeker ook buitenstaanders een hapje kunnen komen eten. Deze bistro zou meerdere functies hebben: eetgelegenheid, ontspanningsruimte en vergaderzaal. Om aan te tonen dat Grandeco een duurzame producent van vinyl wandbekleding is, zouden we het interieur van de bistro inrichten met behangpatronen van Grandeco, alsook allerlei coole en duurzame accessoires ontwerpen zoals recycleerbare servietten met branding Grandeco. Zo hopen we de naambekendheid van het bedrijf in de regio te vergroten.”

De jury beloofde om de bruisende ideeën niet zomaar te klasseren. “Ik was verbaasd over de vele creatieve oplossingen van de jongeren”, zegt Evy Dubois, HR Officer van Grandeco. “Grandecafe was het meest toepasbare voorstel, zeer concreet uitgewerkt en in dat opzicht het meest realistische. We denken er sterk aan om dit idee van Grandecafe effectief toe te passen in ons bedrijf”.