Jongeren stoten door naar slotfinale van Europese wetenschapswedstrijd Sci Tech Challenge

Jongeren stoten door naar slotfinale van Europese wetenschapswedstrijd Sci Tech Challenge

50 Europese jongeren (17- en 18-jarigen) uit 10 verschillende landen namen vandaag deel aan de Europese online finale van de Sci Tech Challenge. Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en Ja Europe uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor de groeiende verkeersdrukte in Brussel. Deze wetenschappelijk, technische wedstrijd wil jongeren enerzijds informeren over de huidige en toekomstige energieproblemen, anderzijds wil ze jongeren inspireren  om  een  opleiding  en  beroep  te  kiezen  in  Wetenschap,  Techniek,  Engineering  en Wiskunde (STEM). Team BTF (Brussels Traffic Federation) veroverde, samen met Roemenië en het Verenigd Koninkrijk, een plaats in de top drie met als kers op de taart een ticket voor de grote Europese slotfinale eind mei in het Europees Parlement in Brussel.

6 Vlaamse leerlingen slepen Europees ticket in de wacht met innovatief Go Cycling idee om Brusselse mobiliteitsknoop te ontwarren   

Hoe kan de verkeersdrukte in Brussel op een duurzame en kost-efficiënte manier verminderd worden? Dat was de opdracht die de deelnemende teams uit 10 Europese landen voorgeschoteld kregen (België, Frankrijk, Italië, Kazachstan, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland en Verenigd Koninkrijk). Het winnende idee van het Vlaamse team wil meer mensen op de fiets krijgen in Brussel.

 

Bruno Franckx (Ursulinen Mechelen), Arno Van Camp (OLV Pulhof Berchem), Laura Verbist (Don Bosco Haacht), Dries Croonen (College Hagelstein Sint Katelijne Waver), Ella Eycken (Ursulinen Mechelen) en Ellyne Maris (Ursulinen Mechelen) eindigden tijdens de Europese online finale in de TOP 3 en mogen hierdoor deelnemen aan de Europese slotfinale eind mei in Brussel. “We zijn zo blij met dit Europese ticket voor de grote finale, we hadden dit echt niet verwacht. Deze wedstrijd is een ontzettend boeiende ervaring, we leren veel bij en leren ook samenwerken in team, wat niet altijd evident is, we kennen elkaar tenslotte niet zo goed. We gaan eind mei ons beste beentje voorzetten, we hebben er veel zin in”, aldus Laura Verbist (Don Bosco Haacht).

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.