Jongeren winnen innovatiekamp met origineel software idee voor General Electric

Jongeren winnen innovatiekamp met origineel software idee voor General Electric

Campus Turnhout van de hogeschool Thomas More was afgelopen woensdag en donderdag de locatie voor een innovatiekamp van 100 scholieren uit Vlaanderen. De jongeren lieten zich op vraag van het bedrijf General Electric (GE) van hun creatiefste kant zien. Het winnende team bedacht een originele oplossing voor GE om zich in de toekomst als industrieel software bedrijf te profileren. Willem Byl (Rozenberg Mol), Lars Duville (Pius X Antwerpen), Beth Geerts (Thomas More), Yoshi Leysen (Heilig Graf Turnhout), Emma Stevens (Rozenberg Mol) en Aline Thomas (Erasmus De Pinte)  ontwikkelden een draagbare tablet, de GE Controller. Deze controller geeft klanten de mogelijkheid om op afstand zijn/haar GE installaties te beheren. Met dit tweedaagse innovatiekamp willen organisator Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) en General Electric de creativiteit en ondernemingszin bij jongeren stimuleren. 

Het bedrijf General Electric (GE), dat wereldwijd toonaangevend is voor oplossingen van waterzuivering, stimuleerde de creativiteit bij de jongeren. “Wat zou GE kunnen doen om zich in de toekomst bij klanten beter te kunnen profileren als een industrieel software bedrijf?”. Zo luidde de opdracht die de scholieren voorgeschoteld kregen. De jongeren gingen in mixed teams aan de slag en werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van GE. Gisteren stelden de 6 beste teams hun project voor aan een tienkoppige jury. Het idee en de presentatie van H² ElectrO’s  kon op de meeste appreciatie van de jury rekenen.

Het zestal kwam met een GE Controller op de proppen. “Deze draagbare tablet laat de klant toe om zijn of haar GE-installaties en verbruik te beheren. De controller kan ook gelinkt worden aan een drone die vanop afstand bestuurbaar is. Zo hoeft de klant niet altijd bij de installaties aanwezig te zijn om dingen te controleren. De controller voorziet ook een chatfunctie, een multifunctioneel toetsenbord en ‘track’ functie voor bestellingen. Klanten kunnen dus met één toestel alles beheren”, aldus Yoshi Leysen. 

De jury beloofde om dit bruisende idee niet zomaar te klasseren. “Het winnende team heeft zich goed in onze vraagstelling ingeleefd en stelde een knappe originele oplossing voor. Ze hebben ook goed nagedacht over het gevaar van dataprotectie”, zegt Peter Geuns, Managing Director van GE Water & Process Technologies. “We gaan nu intern verder bekijken hoe we hun idee verder kunnen toepassen binnen ons bedrijf. GE is Vlajo en de deelnemende jongeren en scholen uitermate dankbaar voor hun inzet en engagement.”

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.