Kinderen nemen pretpark Bellewaerde over

Kinderen nemen pretpark Bellewaerde over

Zestig leerlingen van het zesde leerjaar Gemeentelijke Basisschool De Notelaar uit Oedelem, GO! Basisschool Groenheuvel uit Bellegem en Vrije Basisschool De Biesweide uit Beselare mochten vandaag pretpark Bellewaerde in Ieper uitbaten. Het gaat om een onderwijsproject van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, die via deze talentenstage leerlingen uit het zesde jaar een halve dag stage laat lopen in een bedrijf. Ze werden uitgedaagd om in een niet-schoolse omgeving hun ondernemende kwaliteiten in te zetten. Werken bij Bellewaerde was plezierig en inspirerend voor de leerlingen die zo het bedrijf, hun eigen ondernemende talenten en deze van anderen beter leerden kennen. De zestig leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van Bellewaerde de handen uit de mouwen te steken, klanten verder te helpen en hun talenten te bewijzen bij hun droomcoach. Gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen Carl Vereekce en Jan Durnez, burgemeester van Ieper, reikten na afloop aan alle kinderen een talentendiploma uit.

“Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Jurn Van den Meerssche, hoofdcoördinator basisonderwijs bij Vlajo en ontwikkelaar van de Talentenstage. “Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten gesolliciteerd voor een bepaalde functie in het pretpark. Mee op stap gaan met de parkdirecteur, attracties bedienen, dieren verzorgen, de kok assisteren van het parkrestaurant, mee instaan voor het technisch onderhoud, … al deze taken namen ze tijdens deze talentenstage op zich. Ze werden natuurlijk ook bijgestaan door het vaste personeel van Bellewaerde.”

Onderwijsminister Hilde Crevits juicht het initiatief toe. Ook in haar beleidsnota gaat er veel aandacht naar het stimuleren van ondernemingszin en ondernemerschap. “Vlaanderen is groot geworden door ambachtslieden, mensen met zin voor initiatief en een passie voor ondernemen. Nog steeds hebben we nood aan ontzettend veel jongeren die initiatief nemen en ondernemend zijn, aan jongeren die een eigen zaak willen beginnen of een onderneming willen leiden, aan innovatieve werknemers. Met het Actieplan Ondernemend Onderwijs willen we bij jongeren ondernemingszin stimuleren en via het onderwijs een positieve kijk meegeven op ondernemingszin en ondernemerschap. We bieden scholen, leraren, hogescholen en universiteiten in Vlaanderen heel wat handvatten om hiermee aan de slag te gaan in en buiten de muren van het klaslokaal. Een brede, uitdagende leeromgeving doet jongeren al hun talenten ten volle ontwikkelen, hun grenzen kennen, maar ze ook leren verleggen.”

“Voor Bellewaerde was het ontzettend fijn om deze jongeren een eerste werkervaring te bezorgen en hen zelf hun talenten te laten ontdekken. Zij zijn voor ons tenslotte een belangrijke doelgroep. Op deze manier kunnen wij ook iets teruggeven en meehelpen aan het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten... Dat ze die hebben, is vandaag zeker bewezen! Al onze medewerkers beseffen dat ze ooit ook een eerste kans hebben gekregen om een  werkervaring of stage op te doen. Ze hebben dus allen hun beste beentje voorgezet om de leerlingen een nuttige en leerrijke stage te geven. Dergelijk project is onmogelijk zonder de onvoorwaardelijke inzet en motivatie van het ganse Bellewaerdeteam, daarom is dit voor ons een dubbel succes.” aldus Stefaan Lemey, Algemeen directeur van Bellewaerde.

Met de steun van: