Studenten bedenken oplossing voor groenere e-commerce

Studenten bedenken oplossing voor groenere e-commerce

Online shoppen kent een flinke boost in ons land. Maar de vele verpakkingen en ritten die ermee gepaard gaan, maken de e-commmerce weinig duurzaam. In opdracht van afvalstoffenmaatschappij OVAM (Mechelen) brainstormden 150 studenten over het thema groene e-commerce tijdens een 24u durend innovatiekamp. De winnaars, drie studenten ‘Productontwikkeling’ van de Universiteit Antwerpen en twee studentenIdea & Innovation Management’ van de Erasmushogeschool Brussel, bedachten een innovatief concept om met minder transportbewegingen meer goederen op hun bestemming te krijgen. Dit innovatiekamp wil jongeren bewust maken van de principes van duurzame innovatie en ecodesign.

Het winnende team Rootes wil een netwerk creëren dat data van consumenten verzamelt. Ze willen een app ontwikkelen waarmee de dagelijkse route van consumenten getraceerd kan worden. Op strategische plaatsen buiten de stadskern zouden zij specifieke afhaallocaties (magazijnen) voorzien. Koerierdiensten brengen de pakketjes naar die locatie waar de consument regelmatig voorbij komt. De consument krijgt via z’n app een signaal en pikt z’n pakketje zelf op uit de voorziene smart boxes. “Het is een makkelijke manier om iets te verzenden of een oplossing om pakketjes te retourneren. En dat helemaal mobiel. Koeriers moeten bovendien minder rondrijden en staan nooit meer voor een gesloten deur. Dat is minder chaos op de weg en een besparing tot op ritten én CO2-uitstoot”, zegt Thibaut Verrue van Rootes.

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van OVAM. De beste teams stelden hun project gisteren voor aan een professionele jury. “Ik was positief verrast over de creatieve oplossingen van de studenten”, zegt Evelyn Lafond, beleidsmedewerker Ecodesign  bij de OVAM. “We hebben al vaak gebrainstormd over het thema groene e-commerce, maar tijdens dit innovatiekamp heb ik zeker enkele haalbare ideeën gehoord. We hebben uiteindelijk gekozen voor het team dat crowdsourcing als strategie hanteert en bovendien ook focust op het sociale aspect en ‘vloeiend vervoer’.”   

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.