Gezocht: ondernemende studenten met visionaire ideeën

Gezocht: ondernemende studenten met visionaire ideeën

De nieuwe editie van Start Academy, dé businessplanwedstrijd voor studenten hoger onderwijs, is van start gegaan. Vlajo en ING België gaan hiermee voor de achtste keer op zoek naar studenten met visionaire ideeën en interessante concepten. Onder het motto ‘Word CEO van je eigen idee’ kunnen studenten uit heel Vlaanderen deelnemen aan deze businessplanwedstrijd. De inschrijvingen sluiten op 5 december 2016. De winnaar ontvangt een geldprijs van €2.500 en advies van partners ING, Deloitte, Linklaters LLP, Leuven.Inc en Gimv.

Ondernemer in de student

Start Academy bestaat sinds 2009 en gaat op zoek naar de ondernemer in de student. Deze wedstrijd betekent een flinke boost voor alle Vlaamse studenten die een eigen onderneming willen starten. Met Start Academy wil Vlajo, samen met haar partners, een stimulans geven aan jong ondernemerschap. De afgelopen edities mobiliseerde de wedstrijd meer dan 2.500 ondernemende Vlaamse studenten en bracht hen in een begeleidingstraject met coaches uit het bedrijfsleven. Tijdens de wedstrijd leggen de deelnemende studenten een parcours af van workshops waarbij dieper wordt ingegaan op het belang van het businessplan, doelgroep- en strategiebepaling en het marketingplan. De deelnemende ondernemende studenten doorlopen verschillende eliminatierondes. De zes sterkste teams gaan door naar de grote slotfinale voor een publiek van 300 toeschouwers en een expertenjury o.l.v. Rik De Nolf (Roularta) . Start Academy is een springplank voor heel wat jonge ondernemers. Na zeven edities zijn we trots al heel wat succesvolle ondernemingen te mogen noteren onder onze alumni.

Vorig jaar was de hoofdprijs weggelegd voor team YUVi, vijf studenten Bio-ingenieurswetenschappen van KULeuven. Zij overtuigden toen de jury met hun innovatieve kinderarmband die zowel een UV-detector als GPS-module bevat. Bram Plasmans van YUVi, winnaar editie 2016, over Start Academy: "Het is een unieke ervaring om je eigen idee te zien uitgroeien tot een volwaardig businessplan. Via Start Academy wordt je daarbij in elke stap gecoacht. Dankzij al de feedback die we kregen konden we ons idee telkens verder uitwerken tot YUVi veel meer werd dan gewoon een concept op een blaadje papier. Een aanrader voor iedereen met ondernemingszin.”

 

Prijzenpot

De zes beste laureaten winnen cash en consultancyuren voor een totale waarde van 15.000€ aangeboden door de Start Academy partners, om hun pre-start in goede banen te leiden. De winnaar wordt extra beloond met een cheque van maar liefst € 2.500. Het team met de meeste publiekstemmen gaat naar huis met het Guido party-pack. En tot slot valt er ook een lunchdate te winnen met topondernemer Wouter Torfs!

Inschrijven

Studenten uit heel Vlaanderen kunnen hun idee indienen tot 5 december op de website www.start-academy.be. De grote slotfinale vindt plaats in Brussel op 29 maart 2017. De zes beste teams stellen hun straffe businessideeën voor aan een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders en managers o.l.v. Rik De Nolf (uitvoerend voorzitter van Roularta Media Group). Voor studenten die meer willen weten, biedt www.start-academy.be en www.facebook.com/start.academy.vlaanderen veel informatie. Op YouTube zijn filmpjes van vorige edities te vinden.

Vlajo merkt een positievere ondernemerschapscultuur onder jongeren op. “De afgelopen jaren is het aantal ondernemende leerlingen en studenten sterk gegroeid met in totaal 111.298 deelnemers aan onze Vlajo programma’s. En dit school-en academiejaar mogen we opnieuw een recordaantal studentenondernemingen registreren. We moeten de drempels zo laag mogelijk leggen en jongeren alle kansen geven om van het ondernemerschap te proeven. Het is onze bedoeling ondernemend onderwijs duurzaam te verankeren door de vorming van ondernemende leerkrachten en docenten via train-the-trainer workshops en voor jongeren: een handige Start-up Kit (handboek) met praktische informatie, een online kenniscentrum, opleidingsdagen, verkoopdagen, wedstrijden,...", aldus Peter Coenen, directeur van Vlajo.

Enthousiaste partners van Vlajo en Start Academy aan het woord:

“De Belgische start-up wereld is booming. Nooit waren er in België meer startende ondernemingen dan in 2016. Samen met Start Academy zal ING ervoor zorgen dat deze starters maximaal ondersteund worden om succesvol te worden naar de toekomst.  Op ING kunnen ze rekenen voor advies en alternatieve financieringsvormen.” Bernard Janssen, ING, Head Professional Banking Antwerpen Limburg Leuven

“Start Academy stimuleert de deelnemende studenten om buiten hun comfortzone te treden en volop te proeven van ondernemerschap. De evolutie die de deelnemers doormaken tijdens dit traject is ronduit indrukwekkend. Het enthousiasme, het lef en de skills waarmee ze ‘hun onderneming’ op het einde van de rit presenteren, werkt inspirerend en dwingt respect af. Start Academy is dan ook een absolute must voor elke universiteits- en hogeschoolstudent die op de drempel staat van zijn carrière, als ondernemer of als werknemer.” Frank De Leenheer, GIMV, Investor Relations & Corporate Communications Manager

“Linklaters LLP zet zich sinds jaar en dag in om jong talent te ondersteunen, dit als onderdeel van haar ruimer Corporate Social Responsibility programma dat deels ook op entrepreneurship is gericht.  Door het geven van training en individueel advies omtrent juridisch relevante onderwerpen, dan wel het beantwoorden van vragen van laureaten van de Start Academy wedstrijd, kunnen wij de ideeën van de jongeren mee helpen groeien tot de succesvolle ondernemingen van morgen.” Pieter Van Den Broecke, Linklaters, Partners