Vlajo-leerlingenteam naar Europees Parlement voor Sci Tech Challenge-finale!

Vlajo-leerlingenteam naar Europees Parlement voor Sci Tech Challenge-finale!

Op 22 februari 2017 won team CDrie de nationale Sci Tech Challenge. Honderd wetenschapsleerlingen (3e graad) uit 9 Antwerpse scholen namen er toen deel in het provinciaal Havencentrum te Antwerpen. Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om in de huid te kruipen van een consultancybureau, met de opdracht om een haalbaar plan uit te werken om de uitstoot van broeikasgassen van personenwagens tegen 2040 met 40% te reduceren. Team CDrie kwam toen als beste uit de bus. En vandaag zetten ze hun succesverhaal verder: het team eindigde in de top drie van de Europese finale, die online plaatsvond. Zij mogen, samen met Frankrijk en Italië, de eer gaan verdedigen in het Europees Parlement op 10 en 11 mei.

Puike prestatie met een innovatief idee

De wetenschappelijk-technische wedstrijd wil jongeren enerzijds informeren over de huidige en toekomstige energieproblemen, anderzijds wil ze interesse aanwakkeren om voor een wetenschappelijke of technologische studierichting te kiezen. Daarnaast verleggen ze ook grenzen. Zo presenteerden ze een maand geleden in het Nederlands, vandaag moest dat voor de Europese jury in het Engels.

Team CDrie maakte indruk en liet Nederland, Noorwegen, Roemenië en Groot-Britannië achter zich. Een schitterende prestatie. Shadia Valkeners (Campus Van Eyck, Maaseik), Lynn Breda (College Hagelstein, Sint-Katelijne-Waver), Orhan Yagmuroglu (Sint-Michiel, Leopoldsburg), Lorenzo Mandaglio (OLVI Pulhof, Berchem), Felix Soers (Don Bosco, Haacht) en Bruno Franckx (Ursulinen, Mechelen) formuleerden enerzijds een oplossing voor de stad, waarin ze vooral met leenauto’s en een autovrije zone willen werken. Voor het platteland bedachten ze een app die files vermijdt door de informatie van het verkeer op de weg en het openbaar vervoer te combineren.

Naar het Europees Parlement

Bruno Franckx van CDrie:

Dit is een bijzondere ervaring. En zelfs na deze tweede ronde blijf je bijleren. We zijn benieuwd naar het vervolg.

En dat vervolg komt er. Op 10 en 11 mei trekt CDrie naar het Europees Parlement voor een spannende en ultieme finale, samen met Frankrijk en Italië.

Sci Tech Challenge onderstreept belang van technologie en wetenschap

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux verwoordt het als volgt:

Het vermogen van een industrie om vooruit te lopen hangt af van de toekomstige generatie ingenieurs/wetenschappers. Deze toekomstige generatie hebben we hier vandaag aan het werk gezien

 


In samenwerking met: