Allereerste European Summit for Entrepreneurship Education in Brussel

Allereerste European Summit for Entrepreneurship Education in Brussel

Op 11 en 12 juli vond in Brussel de eerste Europese top voor ondernemerschapsonderwijs plaats. Deskundigen, leraren, opvoeders, onderzoekers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en beleidsmakers kwamen samen om het effect van ondernemerschapsonderwijs en de ontwikkeling van ondernemende mindsets in Europa te bespreken. Tijdens de top waren studenten, leraren, business mentoren en ouders actief betrokken. Terwijl jongeren streden voor de Europese titel ‘beste mini-onderneming van Europa’, bespraken de deelnemers tijdens de top hoe men de penetratiegraad kan verhogen en hoe men sterkere nationale strategieën kan uitbouwen. 

  • Deelnemers werden uitgenodigd voor hun bijdrage tot Europa’s belangrijkste uitdaging: hoe Europa concurrerender maken door ondernemerschapsonderwijs aan meer jongeren aan te bieden.
  • Een nieuwe fase van het European Network for Entrepreneurship Education (EE-HUB) werd gelanceerd, tot oprichting van het netwerk als een permanent Europees Centrum voor Ondernemend Leren in Brussel.
  • Het doel van het centrum is beleidsmakers en belanghebbenden te mobiliseren om de penetratiegraad van ondernemerschapsonderwijs te verhogen tot 35% tegen 2030.

Een belangrijke prioriteit van de EU en lidstaten is de creatie van jobs, groei en innovatie.  Vice-voorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, heeft zijn steun uitgesproken voor ondernemend onderwijs "als motor voor economische groei en werkgelegenheidscreatie. We weten dat ondernemende vaardigheden de inzetbaarheid, innovatieve capaciteiten, veerkracht en het aanpassingsvermogen van jongeren ten goede komt."

Uit onderzoek blijkt dat ondernemerschapsonderwijs een zeer positief effect heeft op de zelfeffectiviteit en ondernemende intenties van jongeren. Meer van hen starten later hun eigen bedrijf en de kans dat ze werkloos worden is ook miniemer.

De Summit werd georganiseerd door het European Network for Entrepreneurship Education consortium (EE-HUB) en nodigde deelnemers uit om meer te leren over de studie Innovation Cluster for Entrepreneurship Education (ICEE). Deze studie bespreekt de impact van ondernemend onderwijs, nieuwe trends in ondernemend onderwijs en geeft beleidsaanbevelingen vastgesteld door de EE-HUB experts.

De Summit was de gelegenheid voor JA Europe om de European Centre for Entrepreneurial Learning in Brussel te lanceren. De EE-HUB verzamelde  experten, leraren, business vertegenwoordigers en beleidsmakers. 40+ experten uit meer dan 20 landen vormen een adviesgroep voor EU beleidsmakers. 25 vertegenwoordigers van de Europese Commissie promoten de EE-HUB actief binnen hun beleidsnetwerk.

EE-HUB Centre for Entrepreneurial Learning is ambitieus en wil de penetratiegraad van ondernemend onderwijs verhogen naar 35% in alle deelnemende landen tegen 2030. Het zal ook de innovatieve partnerships tussen bedrijfswereld en onderwijs versterken op Europees en nationaal niveau. De EE-HUB streeft volgende prioriteiten na:

  • z’n international network van experten en werkgroepen uitbreiden
  • EE-HUBs op national niveau uitbouwen
  • Blijven investeren in tools, methoden, technologie en andere instrumenten

 

Meer info: 

www.ee-hub.eu 

www.switchoneurope.org

 

Meer foto's vindt u HIER