Vita Sanita is Dé Sociale Mini-onderneming van het jaar!

Vita Sanita is Dé Sociale Mini-onderneming van het jaar!

Maatschappelijk verantwoord, waarde-gericht of sociaal ondernemen zijn termen die de laatste jaren aan groot belang hebben gewonnen in de bedrijfswereld. Een hoopvolle trend, die ook Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), marktleider in ondernemerschapsonderwijs, enthousiast toejuicht.   

Via het Sociaaleconomisch Programma SEP komen leerlingen secundair onderwijs via hun minionderneming in contact met sociaal ondernemerschap. Sociaal engagement en producten/diensten die de maatschappij een verantwoord duwtje in de rug geven staan daarbij centraal. 

Uit heel wat inzendingen werden 5 teams uit verschillende Vlaamse scholen geselecteerd. Zij zetten gisteren, dinsdag 17 april, tijdens de online Vlaamse finale hun beste sociale beentje voor en trachtten de 3-koppige jury (Jona Mukabalisa – co-founder van Mic Mac Minuscule, Evy De Bruyker – projectcoördinator van Bryo, Voka en Katrien Goossens – verantwoordelijke reflectie en evaluatie Vlajo) te overtuigen van hun bijzondere bedrijfsverhaal.  

De jury prees alle jonge ondernemers omwille van hun samenwerking met het goed doel, creatieve invalshoek en om het professionalisme dat ze aan de dag legden bij het uitrollen van hun businessidee. Echter, er kon slechts 1 team winnaar zijn. En dat werd minionderneming Vita Sanita van Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg met hun gepersonaliseerd fruit en sportevenementen. Een  uitstekende presentatie en briljante marketing gaven uiteindelijk de doorslag. De leerlingen van 6 Marketing & Ondernemen winnen met deze titel 250 euro.    

De 5 Vlaamse SEP-finalisten

 • AlBeBag – Sint-Vincentiuscollege Buggenhout: Pennenzakjes en toiletzakken geproduceerd door sociale leerwerkplaatsen
  Jury: "Fantastisch hoe mooi jullie concept rond het goed doel is opgebouwd! Verder hebben jullie helder kunnen antwoorden op alle vragen en zijn we onder de indruk van jullie knappe producten."
 • Dikke Pluim – Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut Brugge: producten en activiteiten rond het geven van complimenten
  Jury: "Jullie gingen terug naar de basis, en hoe! We voelen veel sympathie voor het complimentenidee en vinden het super dat jullie een goed doel onder de arm hebben genomen dat zich aansluit bij jullie leefwereld."
 • FEM Label – Sint-Theresiacollege Kapelle-op-den-Bos: T-shirts met quotes rond gelijkheid mannen-vrouwen
  Jury: "Jullie komen over als een (h)echt team. Eentje dat niet alleen slim heeft ingespeeld op de actualiteit, maar ook op de niet evidente omstandigheden waarin jullie moesten presenteren. Chapeau!"
 • Vita Sanita – Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg: producten en diensten rond een gezondere levensstijl
  Jury: "We feliciteren jullie met jullie marketing. Jullie hebben vele ideeën gecombineerd en er een origineel concept van gemaakt. Puike presentatie ook!"
 • Youth Against Smoking – Lucernacollege Antwerpen: anti-rook-campagnes en de verkoop van een middel om te stoppen met roken   
  Jury: "Jullie namen niet de makkelijkste weg, en dat is knap! Jullie project is gedurfd, de spelletjes als preventiebeleid zijn tof bedacht en jullie contacten met de juiste stakeholders indrukwekkend."