Vlajo brengt STEM-onderwijs en ondernemerschap dichter bij elkaar

Vlajo brengt STEM-onderwijs en ondernemerschap dichter bij elkaar

Leercoach Dimitri is duidelijk fan van ons aanbod!

"Op de 10e editie van de Sci-Tech Challenge, georganiseerd door Vlajo i.s.m. ExxonMobil, heeft ons land net naast het goud gegrepen. De jury sprak lovend over het plan dat het Belgische team in het Engels voorlegde om de mobiliteitsproblemen in Brussel aan te pakken, maar liet de Italiaanse delegatie uiteindelijk als winnaar naar huis terugkeren. Niet erg. Want een wedstrijd als deze kent geen verliezers.

Ik stomp dat cliché niet zomaar in mijn verhaal om een gebrek aan inspiratie te maskeren. Ik schrijf het expliciet neer omdat het waar is. Jongeren worden uitgedaagd om als jonge ingenieurs hun beste problem-solving skills boven te halen waarmee ze vervolgens een doordacht plan moeten verkopen in een taal die niet hun moedertaal is en voor een kritisch publiek dat ze niet niet kennen. Experten van ExxonMobil krijgen frisse ideeën aangeboden door de generatie van morgen. En voor nederige leraren zoals ikzelf openbaart zich een veelheid aan mogelijkheden om mijn leerlingen verder uitgedaagd te krijgen dan wat het schoolse toelaat. Intussen werk ik al vele jaren samen met Vlajo. En toch komt er geen sleet op de formule. Want Vlajo denkt ruim en innoverend, over lands- en taalgrenzen heen, met steeds nieuwe, verfrissende impulsen en ideeën die het niet alleen boeiend houden voor mezelf, maar die de Sci-Tech challenge relevant en up-to-date blijven maken.

In het onderwijs van de toekomst zullen partners zoals Vlajo onontbeerlijk blijken. Men studeert immers al lang niet meer af als ondernemer--men moet het ondernemerschap actief beleven; en niet op de raad van ervaren "wijzen", maar op de vleugels van trend outlooks en cijfermatige toekomstperspectieven. Waar schoolboeken tekort schieten, schakelt Vlajo met de Sci-Tech challenge vlotjes naar een hogere versnelling. Ik wil Vlajo bedanken voor de enorme bijdrage die zij levert voor ons STEM-onderwijs, een bijdrage die ons van een stabiele toekomst verzekert. Ik bedank ook graag het bedrijf ExxonMobil voor haar blijvende investering in dit initiatief en het warme hart dat zij onze zoekende en lerende jongeren toedraagt. Het beste in leerlingen naar boven halen is een krachtige mission statement van dit constructieve partnerschap; het beste van onze leerlingen ook effectief terugkrijgen, is het krachtigste geschenk dat wij allen mogen ontvangen. "

Dimitri Peeters Leraar Ursulinen Mechelen

          

                                                    Het Vlaamse team tijdens de Europese finale

Wat is Sci-Tech-Challenge?

De Sci-Tech Challenge is een initiatief ontwikkeld door JA Europe, de moederorganisatie van Vlajo, ASO en TSO STEM-leerlingen uit verschillende landen werken samen om een uitdagend energieprobleem op te lossen. Het initiatief is bedoeld om jongeren te motiveren om een STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) georiënteerde carrière te overwegen, hun bewustzijn van het belang van STEM- vaardigheden te verhogen en te leren hoe zij op ondernemende manieren toekomstige energieproblemen kunnen aanpakken.

Inzetten op een STEM-carrière
         

De Sci-Tech Challenge is ontwikkeld om leerlingen tussen 15 en 18 jaar

  • te overtuigen van een carrière in STEM (science, technology, engineering & math),
  • het belang van STEM te benadrukken
  • en aan te tonen hoe STEM de sleutel is in het aanpakken van de problemen van morgen.

Voorafgaand aan de challenge is er:

  • een klasbezoek door een ExxonMobil medewerker (1 lesuur of langer)
  • een online Sci-Tech Quiz (10 minuten)
  • een interactieve en educatieve website (Engelstalig) die belangrijke informatie en leermiddelen met betrekking tot STEM levert

Daarna volgt:

  • een nationale Challenge voor alle deelnemende teams
  • een Europese Challenge voor het Vlaamse winnende team

         

                                                   De Vlaamse winnaars tijdens de Vlaamse finale

Meer weten en/of deelnemen?