Inspirerende projecten voor de eerste graad

Inspirerende projecten voor de eerste graad

De vernieuwing van de eerste graad secundair onderwijs staat voor de deur! In september zullen heel wat leerkrachten aan de slag gaan met de nieuwe eindtermen. En om een antwoord daarop te bieden, ontwikkelde Vlajo kant-en-klare programma’s, inclusief uitgewerkt didactisch materiaal en online kenniscentra.

Inspiratiesessies over heel Vlaanderen

Om leerkrachten te inspireren, organiseerde Vlajo tijdens de eerste week van juni infosessies over heel Vlaanderen. Zo konden leerkrachten en directies proeven van het Vlajo-aanbod voor de 1e graad:

Aansluitend werd ook de nieuwe evaluatietool CompassMe kort toegelicht. En dat het gesmaakt werd! 120 leercoaches vonden de weg naar de vijf sessies in Antwerpen, Hasselt, Kortrijk, Gent en Leuven.

Dit vonden ze ervan:

Michelle Van der Veken, leerkracht Maris Stella Instituut in Malle:

Ik vond de sessie zeer boeiend en leerrijk. Ik kwam binnen zonder voorkennis van alle programma’s en het sprak me echt aan! Op een boeiende en leerrijke manier wordt er naar de talenten van de leerlingen gezocht, waarna verder ook gewerkt kan worden in de andere leervormen. We starten nu met Vlajo Challenge. Verder overwegen we om wat uit te testen met de evaluatietool CompassMe.

Ingrid Bergmans, leerkracht Sint Aloysius in Geel:

De inspiratiesessie heeft me, zoals verwacht, enorm veel inspiratie opgeleverd. Ik ben vooral geïnteresseerd in Talent4change en Kid@Bizz en kijk er alvast naar uit om de materialen door te nemen!

Liesbet Cristiaens, leerkracht Atheneum De Ring in Leuven:

Na een job in de privésector geef ik sinds twee jaar les in de eerste graad aan leerlingen met ASS. Ik was al even op zoek naar iets om het toch wel ‘vage’ begrip economie concreter en vooral praktischer te maken. Tijdens de inspiratiesessie van Vlajo was ik dan ook enorm verrast door het aanbod voor de eerste graad. Je krijgt een goed uitgewerkt kader, met veel aandacht voor praktijk, maar toch heb je als leerkracht de autonomie om het vrij in te vullen. Daarnaast worden de talenten van de kinderen bespreekbaar gemaakt. Dat concept sprak me meteen aan. Volgend schooljaar starten we dan ook met Kid@Bizz én Talent4Change!

Lisiane Bruninx, leerkracht Provinciale School in Diepenbeek: “

De inspiratiesessie was goed voorbereid. Voor onze doelgroep denk ik dat Talent 4Change en Kid@bizz interessant kunnen zijn. We hebben ook een demo aangevraagd om te werken met de evaluatietool CompassMe.

Gudrun Favoreel, Rhizo in Kortrijk:

Momenteel ben ik leercoach mini, dus ik ken Vlajo al en weet welke kwaliteit de organisatie aanbiedt. Ik geef daarnaast ook les in de B-stroom in de eerste graad. Talent4Change lijkt me een heel tof programma om hier te integreren, ik kijk ernaar uit om te starten!

Ook de pedagogische begeleiders, die aanwezig waren in de verschillende sessies , waren unaniem enthousiast over het Vlajo-aanbod voor de eerste graad. Alle programma’s werden bovendien inhoudelijk afgetoetst met de pedagogische begeleidingsdiensten van de verschillende koepels, zodat ze zo goed mogelijk aansluiten op de leerplannen. Voor elk programma zijn er concordantietabellen beschikbaar.

Primeur!

Vanaf schooljaar 2020 trekken onze STEM Ondernemers voor de klas ook naar de leerlingen van de eerste graad, om hen te inspireren met hun STEM-passie. Wordt vervolgd en hou  onze website in het oog.

Wil jij erbij zijn op onze volgende inspiratiedagen?

  • Voor wie de juni-editie van onze inspiratiedagen heeft gemist: er komen in alle provincies extra inspiratiedagen in de herfst 2019. In de eventkalender kan je binnenkort ontdekken waar en wanneer deze door zullen gaan.
  • En... hou je lerarenkamer eind augustus in het oog, we komen je trakteren en inspireren!...

Wil je meer weten en/of graag van start gaan met een of meerdere programma’s in je klas?