Ex-miniondernemer Laurens neemt een groeispurt dankzij Andermans zaken (één)

Ex-miniondernemer Laurens neemt een groeispurt dankzij Andermans zaken (één)

Een half jaar nadat hij afstudeerde aan Ter Groene Poorte Brugge nam Laurens een bakkerij over in het landelijke Varsenare. Het jaar ervoor (2013-2014) produceerde hij met Mini-onderneming Lemuca heerlijke vezelrijke, suikerarme, limoen- muntcakejes. Laurens leidde als gedelegeerd bestuurder zijn team met de nodige humor en vlotte aanpak zelfs tot in de provinciale finale! Ook presentator Kamal Kharmach van Andermans zaken is een ex-miniondernemer. In 2008 was hij gedelegeerd bestuurder van E.M.R.: "een marketing bedrijf dat zich bezig hield met reclame maken voor feesten, fuiven en festivals."

Kamal kennen we als komiek en donut-ondernemer. Ondertussen kennen we ook Laurens in heel Vlaanderen, want hij nam samen met zijn vrouw Melissa deel aan Andermans zaken op één. Een gewaagde maar berekende sprong. ‘Andermans zaken’ beloofde de kandidaten sowieso een stevige doorlichting en de nodige begeleiding, wat Laurens en Melissa over de streep trok.

De passie...

Dat Laurens gedreven is, weten we al uit zijn miniondernemerstijd. Het was geen al te grote verrassing toe hij begin februari 2015 een bakkerij overnam. Een half jaar later stapte Melissa er mee in en ze begonnen hun droom uit te bouwen. Melissa: "Geld verdienen oké, maar die bakkerij, dat is echt onze passie. Waar we echt naar streven is om de jonge mensen hun brood te laten kopen in een échte bakkerij in plaats van in een of andere supermarkt."

...en de realiteit

Het koppel kreeg al snel een dochter, dat maakte het best zwaar. Het uitbaten van de winkel bleek geen evidentie want er kwamen toch een aantal problemen op hun weg die niet evident waren voor starters. Een te vernieuwen machinepark, een niet erg moderne bakkerij, heel wat pech en een stuk praktische kennis die je in school niet leert... Melissa: "Tot we op het punt kwamen dat we ons afvroegen wat we zouden doen. Een extra lening nemen om het hoofd boven water te houden? Onze boekhouder bracht een ander idee onder het licht: Andermans zaken."

Het werd een gewaagde maar berekende sprong. Andermans zaken beloofde de kandidaten sowieso een stevige doorlichting en de nodige begeleiding, wat Laurens en Melissa over de streep trok. Toch was het moment dat ze vernamen dat hun verhaal ook op televisie gebracht zou worden een soort shock. Dat die goed verteerd werd verwoord Melissa als volgt: "Het was echt wel top:  zonder dit programma hadden we dit nog in geen 5 jaar kunnen doen. Maar het was wel het meest zware jaar voor ons als koppel, na het jaar van de geboorte van Lotte! Nee, ondernemen is echt geen kinderspel. We zijn er ook zo jong ingestapt en hebben de nodige fouten gemaakt en tegenslagen gehad... Maar we zijn enorm gegroeid, hebben heel veel geleerd en ook nu krijgen we nog verder begeleiding want er is nog zoveel te leren!"

...en tenslotte de nabeleving

"Anoniem zelf gaan winkelen lukt niet meer. Zelfs mét mondmasker worden we vlot herkend en willen mensen weten hoe het nu met ons gaat. Weet je dat het programma ondertussen één miljoen 500 keren bekeken werd? Uit heel Vlaanderen komen mensen langs in onze winkel: vanuit Antwerpen, Leuven, Gent, Lombardsijde... Mensen weten ons te vinden. Leerkrachten vertellen hoe ze ons verhaal als voorbeeld in hun lessen uitwerken. Ondernemers die in eenzelfde situatie zitten contacteren ons om goede tips te krijgen. Er is echt veel belangstelling en daar doen we iets mee. We helpen mensen, we inspireren mensen... Het is belangrijk dat iedereen weet dat ondernemen niet altijd een good news-show is. Het is hard werken, genieten en de juiste mensen/ondernemers tegenkomen die jou verder kunnen helpen."

"Het was een traject van anderhalf jaar waarin de programmamakers altijd met heel veel respect met ons gewerkt hebben, we zijn daar erg dankbaar voor. En Kamal... dat is echt een goeie gast!"

Meer weten?