Studenten Odisee Hogeschool bedenken oplossingen voor voedingsindustrie

Studenten Odisee Hogeschool bedenken oplossingen voor voedingsindustrie

110 studenten marketing van Odisee Hogeschool lieten tijdens hun jaarlijkse projectweek hun creativiteit los op business cases, aangereikt door 3 topbedrijven uit de voedingsindustrie: Barry Callebaut,  La Confiance Biscuits en PepsiCo. Op die manier wil men jongeren laten proeven van de voedingsindustrie en hen zicht geven op toekomstige jobmogelijkheden. Dit initiatief werd georganiseerd door Odisee Hogeschool in samenwerking met Alimento en Vlajo.

De studenten kregen de opdracht om in multidisciplinaire teams een creatieve oplossing te bedenken voor reële uitdagingen geformuleerd door voedingsbedrijven Barry Callebaut,  La Confiance Biscuits en PepsiCo. De teamleden kenden elkaar vooraf niet, ze dienden zich snel aan elkaar aan te passen en ontdekten hoe ze het meest efficiënt konden samenwerken. Tijdens deze week namen de studenten ook deel aan een bedrijfsbezoek, een oud-studentenpanel en een gastcollege. 

Voor La Confiance Biscuits mochten 8 teams een nieuw concept voor VitaBran uitdenken met aandacht voor de concurrerende producten, de verpakking en de communicatie. Eén studentengroep positioneerde VitaBran als energievol en gezond. Ter ondersteuning van deze positionering ontwikkelden ze een nieuwe verpakking waarbij voor elke smaak een ander silhouet van een sportende figuur werd gebruikt. "We kunnen de verpakking die deze groep heeft uitgewerkt meteen gebruiken”,  besluit Michael Van Limbergen van La Confiance Biscuits.

Bij Barry Callebaut mochten 37 jongeren nadenken over de toekomst van chocolade en het ambacht in het licht van de nieuwe generatie consumenten Y en Z. Eén team creëerde “surprise boxes” of verrassingsboxen i.s.m. lokale bakkerijen.  Deze boxen bevatten een combinatie van taartjes en gebakjes en kunnen besteld worden via een app zodat de jongere generatie de bakker en zijn producten herontdekt. “Mooi en visueel concept met een duidelijke verhaallijn, realistische benadering en de bakkers worden zeer duidelijk geïntegreerd”, zegt een enthousiaste Geraldine Peeters van Barry Callebaut.

De jury had ook heel veel sympathie voor het concept van “Mr. Jes” waarbij PepsiCo/Tropicana in samenwerking met Pizza Hut en Sodastream boxen zou aanleveren.  Deze boxen o.a. onder de naam Big-jes en Fast-jes  bevatten een combinatie van pizza of lookbroodjes en een Tropicana fruitdrankje met bubbels in verschillende smaken. “Dit team bracht een creatief sterk verhaal en heeft duidelijk rekening gehouden met duurzaamheid”, besluit Cédric De Greef van PepsiCo.

“Het was een zeer interessante projectweek. Het waren lange en drukke dagen maar we hebben ontzettend veel bijgeleerd. We hebben ook mekaar leren kennen en waren echt gemotiveerd. Samen zijn we ervoor gegaan”, zegt een enthousiaste Alix Meyers, studente marketing aan Odisee Hogeschool.