Studenten bedenken innovatieve app voor VRT NWS om beter en blijvend te verbinden met jongeren

Studenten bedenken innovatieve app voor VRT NWS om beter en blijvend te verbinden met jongeren

112 studenten uit heel Vlaanderen zakten gisteren af naar Deloitte in Zaventem voor een boeiende innovatiedag over voeding, media en leren, georganiseerd door Vlajo in samenwerking met Deloitte. De winnaars - Morgane Saveyn van HoGent, Josephine Versluys van Hogeschool VIVES, Julie De Graeve van Thomas More en Amber Wolfs van UCLL - bedachten voor VRT NWS een innovatieve oplossing om beter en blijvend te verbinden met jongeren. Vlajo en Deloitte organiseren deze innovatiedag om studenten futureproof oplossingen te laten bedenken voor uitdagingen m.b.t. voeding, media en leren én om hen bewust te maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap.

“Het idee is om een nieuwe switch on modus in de reeds bestaande VRT NWS-app te creëren die gepersonaliseerd nieuws brengt met het perspectief van de jongeren in het achterhoofd”, licht winnares Josephine Versluys van Hogeschool VIVES toe. “Hierin zullen de hoogtepunten standaard kort en krachtig gedeeld worden aan de hand van stories waar je indien gewenst kan doorklikken naar het volledige artikel. In de switch on modus zal je over een aantal nieuwe functies beschikken waaronder een optie om een artikel te delen naar je sociale media, een optie om deel te nemen aan een quiz of poll, een discussie platform, het weerbericht en interviews bekijken. Het idee is vooral gebaseerd op de persoonlijke voorkeur van de jongeren. Er zijn heel veel jongeren die niet snel getriggerd worden door het nieuws, hiervoor zouden we de app van VRT NWS aanpassen en dus een nieuwe modus geven waar ze hun eigen voorkeur kunnen ingeven.”

Vandaag was een zeer leerrijke dag. Binnenkort stappen we allemaal het werkveld in, het is super leuk om eens mee na te denken over de problemen in het bedrijfsleven. Een mooi leerproces voor ons. Super fijn ook dat ze onze ideeën apprecieerden. Deze innovatiedag gaf mij veel zelfvertrouwen”, besluit een enthousiaste Amber Wolfs, studente aan UCCL.

De jongeren werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van Deloitte. De beste teams stelden hun project gisteren voor aan een professionele jury. De teamleden kenden elkaar vooraf niet, ze dienden zich snel aan elkaar aan te passen en ontdekten hoe ze het meest efficiënt konden samenwerken. Deze innovatiedag speelde in op een aantal sleutelcompetenties: doelgerichtheid, motivatie, out-of-the box denken, zin voor initiatief, besluitvorming,… en maakte verder gebruik van de organisatorische competenties van de deelnemers.

Een jury van bedrijfsmanagers koos aan de hand van verschillende bedrijfspresentaties het meest beloftevolle idee. Patrick De Vylder, partner bij Deloitte, licht hun keuze toe: 

“Wij werden behoorlijk omvergeblazen door het idee, de uitvoering én de presentatie van het winnende team. Deze studenten lieten ons zien dat innovatie pas écht innovatie is als een idee ook haalbaar is. Hun inzichten gaven ze vol passie én ad rem mee tijdens de vragensessie. Voor Deloitte is dit eerste Innovation Camp absoluut voor herhaling vatbaar. Want wat is er inspirerende dan door de aanstormende generatie geïnspireerd te worden over hyperactuele thema’s als voeding, leren en media? Als wij op onze beurt zo innovatie en ondernemerschap bij studenten kunnen triggeren, dan is dat een perfect match.”

Een Vlajo Innovatiedag is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.

Tegelijkkerijd organiseerde Vlajo en Deloitte ook een workshop ‘samen impactvol hoger onderwijs creëren’ voor docenten, proffen en onderwijskundigen hoger onderwijs. Trends zoals digitalisering, personalisering, flexibilisering, globalisering… hebben een impact op het leren. Maar wat betekenen deze trends in functie van de onderwijspraktijk? Hieronder een leuke visual met de belangrijkste ideeen en trends die je als docent op korte en lange termijn kan ondernemen om je lessen en leertrajecten impactvoller te maken: