1300 leerlingen op Vlajo's Talentenstage @AH

1300 leerlingen op Vlajo's Talentenstage @AH

1.300 kinderen uit de laatste jaren van het basisonderwijs liepen op donderdag 5 mei een halve dag stage bij de kruideniers van Albert Heijn. De talentenstages, kortom praktijkstages, gaan door in 65 Albert Heijn winkels in Vlaanderen. Mee op stap gaan met de supermarktmanager, het vullen van de rekken, het onthalen van klanten… al deze taken namen ze tijdens de talentenstage op zich .

Het gaat om een onderwijsproject van Vlajo vzw (Vlaamse Jonge Ondernemingen) en wordt daarbij gesteund door supermarktketen Albert Heijn België. Met de zoektocht naar je eigen talenten kan je niet vroeg genoeg beginnen. Leerlingen lopen een halve dag stage bij Albert Heijn en krijgen zo de kans om in een onderneming rond te “snuffelen” om later een betere studiekeuze te maken. Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten te ontplooien en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken… niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn.

Voorbereiding op school, actie in de winkels!

Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij Albert Heijn. Ze worden bijgestaan door het vaste personeel van Albert Heijn. Na het opstellen van een kwaliteitskaart worden de leerlingen uitgedaagd om, rekening houdend met hun kwaliteiten, te kiezen voor een droomcoach waarmee ze zullen samenwerken.

    

Gedurende één voormiddag trekken de leerlingen uiteindelijk naar Albert Heijn, stellen zichzelf en hun kwaliteiten voor aan hun droomcoach en gaan samen aan de slag. Op het einde van de voormiddag worden de kwaliteiten door de droomcoach gevalideerd. Ze ontdekken zo hun ondernemende kwaliteiten in een niet-schoolse omgeving en proeven van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt niet op het klaarstomen van kinderen voor de arbeidsmarkt, maar wel op het ontdekken van kwaliteiten en het maken van sterke positieve keuzes.

De talentenstage is een win-win voor onderwijs en bedrijven. Leerlingen staan stil bij het maken van succesvolle keuzes: een combinatie van kwaliteiten en interesse. Bovendien maken ze ook kennis met een onderneming. Droomcoaches worden uitgedaagd om te vertellen over hun sterktes en werken samen met jongeren die omwille van hun kwaliteiten voor hun job gekozen hebben, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dit vinden de leerkrachten de Talentenstages

    

Ook vanuit onze Heilig Hartschool in Wenduine wensen we jullie enorm te bedanken voor deze prachtige leerkans voor de kinderen van onze school. De mensen uit de Albert Heijn Ingelmunster waren enorm lief, hulpvaardig en hadden heel veel geduld met onze kinderen.  We genoten er met z'n allen enorm van en leerden zoveel bij. 
Mathilde De Cleer

De kinderen en juffen hebben enorm genoten van onze talentenstage in Deinze. 1000 x dank voor de goede organisatie en deze unieke kans.
Mieke Dhondt, leerkracht Vrije Basisschool De Kruin Nokere

Via deze weg wil ik je nog eens hartelijk danken voor het organiseren van de talentenstage. Het was een fantastische ervaring voor de kinderen, en ook het personeel van de winkel was super enthousiast. We hopen er volgend jaar terug bij te kunnen zijn!
Wesley Rogiest

Ik wou gewoon laten weten dat we een superdagje achter de rug hebben.  De kinderen hebben zooooooo genoten! Dankjewel voor het initiatief!
juf Sara, 6e leerjaar Rinkeling

Via deze weg wil ik jullie bedanken voor dit fantastische project. Zowel de leerlingen als ikzelf hebben enorm genoten van de talentenstage in AH Turnhout! Ik zou me dan ook enorm graag volgend schooljaar opnieuw kandidaat stellen om aan dit fantastische project deel te nemen! Bedankt!
Marlies Van Bouwel

Dank u wel voor dit fantastische initiatief. Onze leerlingen hebben enorm genoten vandaag, ze liepen op wolkjes in de namiddag! Dit is een ervaring die hen nog lang gaat bijblijven.  Mocht dit volgend jaar terug georganiseerd worden, willen wij er zeker nog eens bij zijn ????
Liezel Van der Kuylen en alle leerlingen van OLVI De Kade

    

Wij hadden een fantastische voormiddag in Albert Heijn Kortrijk! Wat werden we verwend. Het was een onvergetelijke ervaring met heel veel mama’s en grootouders die een bezoekje
Juf Tine en de leerlingen van het vijfde leerjaar (VBS De Kruin, Kruishoutem)

Het was echt een superleuke dag en supervriendelijk personeel waar de kinderen mee mochten samenwerken. Ook de manager heeft echt uitgebreid zijn tijd genomen om de kinderen rond te leiden. Een leerrijke superdag!
Tinne Van Wyk, AH Gierle

Ook voor onze klas was het gisteren een geweldige en unieke ervaring! Wauw... al die lachende en trotse gezichten van de kinderen (en medewerkers ;-)). Bedankt voor al jouw inzet bij dit project, voor je enthousiasme en steeds weer duidelijke communicatie. Het was voor ons de eerste keer dat we aan de Talentenstage meededen en... we hopen er volgend schooljaar terug bij te zijn.
Els, 't Klavertje Vier