Arkai, HistWear en SomeThin zijn dé Studentenondernemingen van het Jaar

Arkai, HistWear en SomeThin zijn dé Studentenondernemingen van het Jaar

Zaterdag 13 mei 2023 – Vandaag reikte Vlajo op het Next Gen Fest in pretpark Walibi Waver prijzen uit voor de meest beloftevolle jonge ondernemers van 2023. Maar liefst 2000 leerlingen, studenten, leerkrachten en bedrijfspartners konden genieten van een wervelende slotshow met bekende broers ‘Average Rob’ en ‘Arno The Kid’ als hosts. Vlajo beloonde de Meest Ondernemende Kleuterklas & Klas in basisonderwijs, Dé Mini-onderneming van het Jaar in secundair onderwijs, en ‘Small Business Project’ van het Jaar & winnaar ideeënwedstrijd ‘Start Academy’ in hoger onderwijs. Op het podium: jonge ondernemers met straffe ideeën en een sterke ambitie om de wereld beter te maken. Vlajo Next Gen Fest is het sluitstuk van een boeiend leertraject dat jongeren over heel Vlaanderen aanzet om maximaal te groeien in belangrijke ondernemende vaardigheden zoals ‘problem solving’ en creativiteit. Tegelijkertijd laat het hen toe te proeven van ondernemerschap, met bijzondere aandacht voor de complexe uitdagingen van vandaag. Vlajo Next Gen Fest 2023 werd mede mogelijk gemaakt door eventpartner Euroclear.

Peter Coenen, directeur van Vlajo:

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat een Vlajo studentenonderneming een scheikundige reactie teweegbrengt bij studenten. Deze studenten tonen sterk engagement voor een betere planeet, een betere gezondheid, een betere voedselketen, een betere mobiliteit, digitalisering als bondgenoot van de mens enz. Zij verwerven krachtige ondernemende vaardigheden om hun natuurlijk potentieel aan creativiteit te ontsluiten, voor hun bijdrage aan een duurzaam leven op deze planeet. De magie van jong ondernemerschap, ik sta er nog altijd van te kijken. Een nieuwe generatie startups komt eraan. Dat geeft een combinatie van opwinding en gemoedsrust.

Dé winnaars van 2023 …

Hoger onderwijs

Start Academy 2023   

Winnaar: Arkai (UHasselt) | duurzame meegroei-bh voor tieners

 • Start Academy is een ideeënwedstrijd en begeleidingstraject voor studenten met ondernemingszin, i.s.m. BNP Paribas Fortis. Student ‘Business Administration’ Laura Stefani wil niets liever dan haar idee om een duurzame meegroei-bh voor tieners op de markt te brengen, doorzetten. Haar ‘perfect fit’-bh dekt maar liefst drie cupmaten, is zowel ondersteunend als comfortbel, en duurzaam. Momenteel is Laura in gesprek met de bekende Belgische kledingketen JBC. Naast een startkapitaal van 1.500 euro wint Laura tot 15.000 euro aan consultancy van verschillende partners. Haar idee kwam na verschillende pitch-fases en jury-ondervragingen als beste uit.
 • www.arkai.be

2de plaats: Rebin | UGent

3de plaats Furnify | HoGent

Small Business Project van het Jaar

1ste plaats: SomeThin (Hogeschool PXL Hasselt) | herbruikbare placemats en onderzetters van flinterdun natuursteen

 • Het Small Business Project is een praktijkgericht onderwijsprogramma voor studenten hoger onderwijs. Binnen het ondernemend handelen staat de ontwikkeling van ‘soft skills’ centraal. Het idee achter SomeThin ontstond in volle coronatijd: met de productieoverschotten van een bestaand bedrijf, 'Stoneable', iets nieuws realiseren. Stoneable ontwerpt ultradunne natuursteen-panelen die de ervaring van de natuur in elke architecturale ruimte brengt. Volgens Henri Driessen van SomeThin hét ideale product om te hergebruiken. Samen met vier schoolvrienden produceert hij twee jaar later stijlvolle en unieke placemats en onderzetters, gemaakt van overschotten flinterdun natuursteen. SomeThin nam het op tegen vijf andere Small Business Projects in de finale, maar mag als enige ons land in juli vertegenwoordigen op de ‘Company of the Year Competition’ in Istanbul, Turkije.
 • www.somethin.be
 • Pers: Het belang van Limburg

2de plaats: eConnection | UCLL

3de plaats: Cabelar | UAntwerpen

Secundair onderwijs

Dé Mini-onderneming van het Jaar '23

De Mini-onderneming is een doe-leerformule waarbij jongeren van de derde graad secundair hun persoonlijke mogelijkheden verkennen aan de hand van een eigen onderneming.

WINNAAR

HistWear (Sint-Pieterscollege Leuven) | geupcyclede tassen en accessoires van afgedankte banners

 • De miniondernemers van HistWear doen bewust aan upcycling. Ze produceren tassen uit afgedankte banners (o.a. van Stad Leuven – met een stukje geschiedenis) met een schouderriem van oude autogordels. Hun logo lieten ze lasercutten uit kapotte fietsbanden. HistWear won met dit mooi uitgewerkte circulaire concept van de andere achttien finalisten ‘Mini-onderneming van het Jaar’. Ze mogen ons land begin juli vertegenwoordigen op de ‘JA Company of the Year Competition’ in Istanbul, Turkije.
 • histwear.wixsite.com
 • Pers: RobTV - Leuven actueel- Het Laatste Nieuws

LAUREATEN

 • BathBoo | KOBOS Kapelle op den Bos
 • ConnexGen | Spes Nostra Kuurne
 • EcoBol | Atheneum Keerbergen
 • Pot-it | Heilig Hartinstituut Heverlee
 • RE-COVER | SFX Brugge

Basisonderwijs

Vlajo basisonderwijs biedt formules en trajecten aan die kinderen uitdagen in hun ondernemende vaardigheden en leerkrachten in hun ondernemende klaspraktijk. Ter gelegenheid van het Vlajo Next Gen Fest konden alle kinderen van het basisonderwijs deelnemen aan een heuse Challenge. Volgende twee klassen winnen een educatief speelpakket ter waarde van 200 euro.

Dé Meest Ondernemende kleuterklas: derde kleuterklas Freinetschool Het Wijdeland in Brustem

Dé Meest Ondernemende klas lager onderwijs: leefgroep 5 van Leefschool Talentenkiem in Dilsen-Stokkem

Foto's en aftermovie van het Vlajo Next Gen Fest én onze winnaars

Presclipping


Over Vlajo – Vlaanderen bulkt van jong ondernemend talent. Op de schoolbanken herken je jongeren die initiatiefrijk en creatief zijn, die buiten de lijntjes durven kleuren, die kansen zien én grijpen. Alleen komen die jonge entre- én intrapreneurs vaak niet vanzelf bovendrijven. Hun ondernemingszin moet gestimuleerd worden. Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw, kortweg Vlajo, biedt praktijkgerichte onderwijsprogramma’s aan - van in de kleuterklas tot aan de universiteit - om de ondernemingszin bij jongeren te stimuleren en hun ondernemende competenties te ontwikkelen. Met meer dan 120.000 ondernemende jongeren en bijna 7.500 leertrajecten is Vlajo in Vlaanderen de referentie in onderwijsprojecten rond ondernemerschap. www.vlajo.org