Partner in de kijker: ETION

Partner in de kijker: ETION

Dat één plus één drie is bewijst de samenwerking met ETION. Wat begon als een partnership voor één specifiek project groeide met de tijd uit tot een vaste (meer)waarde met een duidelijke win-win. Aan het woord is Serge Huyghe, COO bij ETION, die vanaf de eerste dag nauw betrokken was bij dit waardevolle partnership.

“Waardegericht ondernemerschap is ontzettend belangrijk voor ETION. Wij doen dit onder andere door de ervaring en expertise van onze leden in te zetten om de jonge generatie te helpen hun toekomst vorm te geven. Onder dat motto begonnen we in de jaren ’90 gastlessen te organiseren in scholen met onze leden onder de naam Ondernemers voor de Klas in de provincie Limburg en School Company Plan in West-Vlaanderen. Dat bleek meteen een schot in de roos. Scholen waren enthousiast en bedrijfsleiders haalden heel wat voldoening uit de impact die ze teweegbrachten bij jongeren. Beide projecten groeiden jaar na jaar, en toen ik in 2004 verantwoordelijk werd voor alle onderwijsprojecten binnen ETION, besloten we om ze te laten samensmelten tot één groot project voor alle provincies, namelijk: Ondernemers voor de Klas.”

Samenwerken om te groeien

“Hoe groter het project werd, hoe meer energie het vergde om het in de markt te zetten en te organiseren. Om het project verder uit te bouwen, moesten we op zoek gaan naar een betrouwbare partner met ervaring in het onderwijs die hier mee zijn schouders wou onderzetten. En zo kwamen we uit bij Vlajo. Doordat ik het onderwijs van dichtbij opvolg, kende ik Vlajo al langer van onder andere de mini-ondernemingen. Ik wist dus dat Vlajo, net als ETION, zowel entre- als intrapreneurship stimuleert bij jongeren. We gingen samen rond de tafel zitten en spraken af dat we het project voor twaalf jaar zouden overdragen aan Vlajo en dat elke verandering in samenspraak met ETION moest gebeuren.”

Groei maal vijf

“Intussen zijn die twaalf jaar al lang voorbij en is Ondernemers voor de Klas alleen maar verder gegroeid. Waar we in 2004 rond 140 sprekers zaten en 220 sessies, haalt het project vandaag moeiteloos meer dan 650 sprekers en 1.300 sessies in alle graden en domeinen van het secundair en hoger onderwijs. Da’s meer dan vijf keer zoveel. Onvoorstelbaar en zeker een verdienste van Vlajo. Etion levert vandaag trouwens nog altijd een groot aantal van de sprekers voor Ondernemers voor de Klas. Daarnaast krijgen we dankzij Vlajo ook de kans om een aandeel te hebben in andere projecten zoals Start Academy en helpen we mee de toekomstige koers bepalen door te zetelen in het strategisch comité van Vlajo. Zo slagen we er in om een vinger aan de onderwijspols te houden, iets wat we zonder Vlajo niet zouden kunnen.”

Waarom werk je samen met Vlajo?

“Omdat Vlajo de ideale partner zijn om op een laagdrempelige en geloofwaardige manier impact te hebben in onderwijs. Dankzij hun jarenlange ervaring in onderwijs én bedrijfsleven weten ze als geen ander hoe ze beide op elkaar kunnen afstemmen. Dat zie je ook aan het uitgebreide aanbod aan projecten. De keuze is zo divers dat je sowieso een format vindt dat overeenkomt met de visie en ambitie van je organisatie.”

Wie is Serge Huyghe?

Serge Huyghe is operationeel directeur bij ETION en ondervoorzitter bij een centrum voor volwassenonderwijs met een hart voor onderwijs. En een drukke agenda, zo blijkt, want Serge zetelt in verschillende bestuursorganen om zijn ervaring en expertise zoveel mogelijk te delen. Zijn doel: onderwijs en bedrijfsleven beter in balans brengen.