Partner in de kijker: TotalEnergies

Partner in de kijker: TotalEnergies
In maart ‘24 blies TotalEnergies 100 kaarsjes uit. Een gigantische mijlpaal! Zeker als je weet dat ze al 7 van die 100 jaar samenwerken met Vlajo. Een voor de hand liggende samenwerking volgens Etienne de Wergifosse, corporate Social Responsibility Director bij TotalEnergies, “de ambitieuze missie van Vlajo, sluit volledig aan bij de visie van de TotalEnergies Foundation”.
 
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is altijd een prioriteit geweest bij TotalEnergies. We willen bijdragen aan een betere toekomst door onder andere de jongeren van vandaag te helpen waar we kunnen. Want zij zijn de toekomst. Meer zelfs: zij zullen de toekomst maken. Het is dus belangrijk dat ze zich goed voelen en hun talenten ten volle kunnen ontwikkelen.”
 
“Om die reden steunen wij al jaar en dag de werking van heel wat Belgische verenigingen die jongeren centraal zetten. We zijn begonnen door vooral grote, bekende en prestigieuze projecten te steunen. We gingen ervanuit dat een groot project sowieso een grote impact had, maar merkten gaandeweg dat dit niet altijd klopte. Je bereikt er veel mensen mee, maar de impact is niet altijd van lange duur. Daarom pasten we onze aanpak aan. We verruimden onze blik en stootten zo op kleinere verenigingen met grote impact. Dit bracht ons in 2017 bij Vlajo.”
 
“Jongeren klaarmaken voor de toekomst via ondernemend onderwijs, de ambitieuze missie van Vlajo, sluit volledig aan bij de visie van de TotalEnergies Foundation. De vraag was dus niet of we zouden samenwerken, maar eerder hoe die samenwerking er zou uitzien. Op zich is er aan onze samenwerking weinig veranderd sinds de opstart ervan meer dan 7 jaar geleden. In het begin lag onze focus vooral op het ondersteunen van de Vlajo-projecten Ondernemers voor de Klas en Small Business Project. Voor het eerste programma, sturen we nog steeds jaarlijks enkele ambassadeurs uit naar verschillende scholen in Vlaanderen. Voor het tweede programma zijn we overgeschakeld naar Start Academy waarbij we verschillende events hosten in onze gebouwen en in finalejury zetelen.”
 
“Het fijne aan deze samenwerking is dat Vlajo ons steeds uitdaagt en helpt om vooruitgang te boeken in het behalen van onze sociale doelstellingen. Vlajo is ontzettend dynamisch, professioneel en creatief. Ze gaan constant op zoek naar nieuwe initiatieven en sturen hun aanbod voortdurend bij om relevant te blijven zonder hun missie uit het oog te verliezen. Ik durf deze samenwerking ook wel een springplank naar nieuwe contacten te noemen. We hebben heel wat organisaties leren kennen dankzij Vlajo. En onze werknemers zijn oprecht dankbaar voor de kansen die ze krijgen dankzij deze samenwerking. Het contact met de jongeren geeft hen ontzettend veel voldoening.”
 

Wie is Etienne?

Etienne de Wergifosse is Corporate Social Responsibility Director bij TotalEnergies Foundation. Hierin worden alle maatschappelijke activiteiten van TotalEnergies in België samengebracht, waaronder Corporate Solidarity, mecenaat en het solidariteitsprogramma voor werknemers. Hij is vader van 3 volwassen kinderen die allemaal zijn afgestudeerd aan de universiteit. Hij weet dan ook uit eigen ervaring hoe belangrijk onderwijs en ondernemende vaardigheden zijn voor jonge mensen.