Vlaamse inzendingen voor Champions League van ondernemende jongeren gekend

Vlaamse inzendingen voor Champions League van ondernemende jongeren gekend

Op zaterdag 4 mei reikten we op het Next Gen Fest in pretpark Walibi Waver prijzen uit voor dé studentenondernemingen van 2024. Maar liefst 1.500 leerlingen, studenten, leerkrachten, docenten en bedrijfspartners konden genieten van een wervelende slotshow met als host de charmantste onderneemster van Vlaanderen Eline De Munck.

Elk jaar bouwen meer dan 7.500 leerlingen en studenten uit het secundair en hoger onderwijs in teamverband een eigen studentenonderneming uit binnen het kader van de Vlajo-projecten Mini-onderneming (secundair onderwijs), Small Business Project en Start Academy (hoger onderwijs). Deze projecten hebben als doel om jongeren maximaal te doen groeien in belangrijke ondernemende vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, innoveren, creativiteit en probleemoplossend denken. Niet alleen kunnen jongeren hierdoor vol zelfvertrouwen hun toekomstige loopbaan in handen nemen, ze proeven ook van het ondernemerschap en ondervinden aan de lijve hoe het is om een eigen onderneming te runnen.

Op het einde van het schooljaar kunnen alle jonge ondernemers met hun studentenbedrijf meedoen aan de Next Gen Wedstrijd. Deze dient als Vlaamse voorronde en kadert binnen de grote Europese GEN-E wedstrijd van organisatie JA Europe waarbij studentenbedrijven over heel Europa het tegen elkaar opnemen.

Tijdens de Vlaamse finale, die dit jaar doorging op dinsdag 30 april, zakten 10 Mini-ondernemingen, 6 Small Business Projects en 6 Start Academy-finalisten af naar de gebouwen van BNP Paribas Fortis om er de pitch van hun leven te geven voor een professionele jury. Een 20-tal experten van onder andere Euroclear, VLAIO, Voka, BNP Paribas Fortis, BNY Mellon, Deloitte en Toyota gingen op zoek naar de meest ondernemende jongeren in 3 categorieën:

  • Dé Mini-onderneming van het Jaar in secundair onderwijs
  • Hét Small Business Project van het Jaar in hoger onderwijs
  • De winnaar van ideeënwedstrijd Start Academy in hoger onderwijs.

Aangezien jongeren uit het basisonderwijs nog geen eigen onderneming kunnen opbouwen, maar er daar ook heel wat ondernemend talent huist, heeft Vlajo een aangepaste wedstrijd voor de allerkleinsten. Hiervoor werd aan het begin van het schooljaar aan tal van kleuter- en lagere scholen gevraagd om samen met hun leerlingen na te denken over manieren om het leerplezier bij leeftijdsgenoten te vergroten. Uit alle inzendingen werden twee winnaars gekozen: één voor het kleuteronderwijs en één voor het lager onderwijs.

Op zaterdag 4 mei ontdekten alle finalisten samen met 1.500 andere jongeren, leerkrachten en docenten de uiteindelijke winnaars op het Next Gen Fest in Walibi.

Bekijk alle foto's van de finale op onze Facebook-pagina

Winnaar Start Academy 2024: Pureto

UGent & HOGENT

Geeft een trendy twist aan klassieke pureegerechten door bowls met unieke smaakcombinaties te serveren.

Maak kennis met alle finalisten in deze video

 

Hét Small Business Project van het Jaar: SmartStream

UHasselt

Ontwikkelt een uniek kleppensysteem dat voor de douchekop wordt geplaatst om de verspilling van (koud) water tegen te gaan

Maak kennis met alle finalisten in deze video

 

Dé Mini-onderneming van het Jaar: Peace of Art

Sint-Vincentius Buggenhout

Organiseerde een kunstveiling met werken van psychiatrische instellingen, ziekenhuizen en bekende kunstenaars ten voordele van Tejo-huis in Dendermonde (hulporganisatie voor jongeren met mentale problemen)

Laureaten:

Maak kennis met alle finalisten in deze video

Dé Meest Ondernemende klas kleuteronderwijs: Freinetschool Het Wijdeland (Sint-Truiden)

Dé Meest Ondernemende klas lager onderwijs: Klavertje3 (Bilzen)

Herbeleef het Next Gen Fest 2024