Alumni | Emma popelde tot ze eindelijk 18 werd om haar Coffiets op te starten

Alumni | Emma popelde tot ze eindelijk 18 werd om haar Coffiets op te starten

Bij Emma rijpten al verschillende ideeën voor haar eigen onderneming, echter na de Mini-onderneming was het wachten tot de dag dat ze 18 werd voor ze effectief kon starten als zelfstandige. Emma wou en zou haar eigen bedrijf oprichten om ervaring te kunnen opdoen als ondernemer: na een sterke voorbereiding kocht ze een bakfiets en veroverde ze een staanplaats op de dijk van Zeebrugge. De klanten kwamen en zagen dat het goed was. En Emma... broedt ondertussen verder op nieuwe "nog geheime" ideeën!

Fire in a Bottle

In het vijfde middelbaar startte Emma Weyne samen met vier klasgenoten een Mini-onderneming op. Ze focusten 100% op de ecologische kringloop door de recyclage van flessen en wax tot kaarsen. Het was zoeken, genieten, ontdekken en het in de wacht slepen van een award 'Innovatief product' van Stad Brugge, De Vlajo-award 'Duurzaam ondernemen' en een plaats als provinciaal finalist in de wedstrijd 'Dé Mini-onderneming van het Jaar 2019'.

 

Hoe start je als 18-jarige?

Emma: "Ik ben eerst eens gaan praten met DO! Durf Ondernemen van UGent en die zeiden: "Doen!" Toen heb ik een SWOT-analyse gemaakt, een businessplan opgesteld en vanuit mijn ervaring met de Mini-onderneming heb ik ook goed gekeken naar originaliteit en hoe ik eruit kon springen. Met die informatie in handen heb ik in volle examenperiode gesolliciteerd voor één van de vier plaatsen voor ambulante handel op de dijk van Zeebrugge." En ja hoor, Emma sleepte een plaats in de wacht aan de surfclub.

De kleine bakfiets die Emma op Pinterest had gespot, werd uiteindelijk een mooi authentiek exemplaar dat ze in Nederland bij een bloemenhandel op de kop kon tikken. Emma financierde haar onderneming volledig zelf: het geld van de vakantiejob van vorig jaar werd geïnvesteerd. Mama zorgde voor het vervoer van de fiets uit Nederland en  Emma verbouwde die dan eigenhandig met een bovenblad en een omkadering voor de koffiemachine. Alles kreeg een laagje krijtverf en klaar was de Coffiets!

Vergunningen en zo?

"Ja, nu heb ik een ondernemingsnummer als student-ondernemer. Dat is handig want zo kan ik experimenteren en moet ik toch nog geen echte boekhouding volledig bijhouden. Daarnaast heb ik een aanvraag ingediend bij FAVV (het federaal voedselagentschap) en respecteer ik alle wetgeving rond ambulante handel. Stad Brugge zorgde voor de elektriciteitsaansluiting."

Met een Brugs tintje

Als Brugse wil Emma met haar Coffiets vooral de Brugse regio bedienen. Heeft ze last van concurrentie? "Eigenlijk is die er niet, toch niet wat betreft een bakfiets met koffie. Wel zijn er foodtrucks maar dat is toch een heel ander concept. In Gent heb je wel zo'n mobiele koffiebar."

Binnen het oorspronkelijke plan was plaats voor Brugse streekproducten. De geplande samenwerkingen heeft ze omwille van Corona even 'in de koelkast' moeten zetten: "Losse verkoop van Brugse croissantjes en koeken blijkt moeilijk corona-proof te organiseren op de bakfiets. Maar het streekproductenidee is wel nog verder uit te zoeken naar wat wel kan."

De Mini-onderneming Fire in a Bottle werkte volledig ecologisch, in hoeverre is dat te realiseren op de Coffiets? "Ik heb bewust gekozen voor bekertjes uit gerecycleerd bio-karton, ook de roerstokjes zijn volledig oké en de rietjes zijn bio-afbreekbaar."

En verder...

De laatste weken -met het extreem warme weer- vroegen veel klanten naar ijsjes, dus investeerde Emma in een diepvriezer en een beperkt aanbod aan ijsjes. Klanten kwamen en kwamen terug. Zelfs de Zeebrugse politie hield regelmatig een koffiestop bij Emma.

De Coffiets gaat nu even aan de kant, want Emma wil de laatste weken van de zomer volledig focussen op de enkele herexamens van haar studie Handelswetenschappen. Maar geen nood: je kan Emma en haar Coffiets boeken voor jouw privé-event (ze kreeg al aanvragen binnen voor communiefeesten, trouwfeesten...) en ondertussen broedt ze met haar zus samen op een -nog geheime- uitbreiding...

En als ze is afgestudeerd? "Ik wil zeker zelfstandige worden maar weet nog niet in welke sector. Alvast leer ik uit deze ervaring hoe je mensen moet aanspreken, hoe je best kan communiceren, hoe je vaste klanten kan opbouwen. Echt een supertoffe ervaring!"

Meer info: