Alumni | Lay3rD: eindeloze mogelijkheden met 3D-printing en lasercutting

Alumni | Lay3rD: eindeloze mogelijkheden met 3D-printing en lasercutting

Samen met zakenpartner Glenn Senden verkoopt Bryan Joris unieke creaties in Design Conceptstore: een heuse belevingswinkel met focus op lokale en ecologische producten.
We gaan samen met Bryan terug in de tijd en bekijken hoe het allemaal begon.

“In de middelbare school heb ik een technische opleiding genoten. Hoewel het altijd al mijn droom was om architectuur te studeren, heb ik eerst de bacheloropleiding Bouw aangevat aan PXL. Een richting die mij zeer goed lag en waar ik veel van opgestoken heb. Het is in het derde jaar dat ik heb deelgenomen aan het SBP-project van Vlajo. Het was tevens een afstudeerproject. Vier ambitieuze studiegenoten en ik hebben toen BUCO opgericht (2014).

Bij de brainstorm waren we het eens over volgende zaken: we mikken op het brede publiek én we trekken de kaart van personaliseren.
We hebben toen een magnetisch & personaliseerbaar schrijnwerkerspotlood uitgevonden: een normaal bouwpotlood met een magneetje in verwerkt zodat je dat -waar je ook aan het werken bent- makkelijk ergens tegenaan kan hangen, en waarmee je zaken kan oprapen. Via connecties hadden we de mogelijkheid om ons product voor te stellen bij de directeur van Hubo Limburg. Die zag wel potentieel in ons product en plaatste meteen een grote bestelling zodat elke winkel in de provincie van een voorraad werd voorzien. Zo is de bal aan het rollen gegaan en hebben we de (regionale) media gehaald, waardoor nog meer grote bestellingen volgden. Dagenlang hebben we orders ontvangen, geproduceerd en bezorgd.
Omdat we de potloden volledig zelf vervaardigden konden we de prijs laag houden.

Daarnaast hebben we met BUCO aan een viertal wedstrijden deelgenomen. Ook dat ging hard: van de voorziene 100 dagen stage hebben we er 50 vrij gekregen om ons grondig voor te bereiden. Dat heeft zeker geloond want we behaalden iedere wedstrijd mooie resultaten en twee ervan hebben we zelfs gewonnen! Dat zijn ervaringen van onschatbare waarde want je leert er telkens weer zoveel van bij en ze geven je ongelooflijk veel zin om te blijven ondernemen.”

"Wat heb ik opgestoken van mijn SBP-project?

  • Personaliseren:  voor mij blijft dit een belangrijk gegeven in mijn huidige onderneming. Spullen met een eigen naam of logo worden gegeerd door de mensen.
  • De combinatie van het SBP-project met onze deelname aan de verschillende wedstrijden. Beide concepten vullen elkaar perfect aan. In een wedstrijdtraject wordt er telkens net iets dieper ingegaan op bepaalde aspecten van je onderneming, bijvoorbeeld het ondernemingsplan of het financieel plan. In het schoolse kader van de SBP krijg je daar goede basisinformatie over mee. In de wedstrijden krijg je meer tijd om dieper in te gaan op die thema’s waarbij je concrete wenken en aanbevelingen en zelfs begeleiding op maat krijgt. De uitwerking van het financieel plan bijvoorbeeld, daar ben je al gauw een hele week met de hele groep intensief mee bezig. Op school heb je daar gewoonweg de tijd niet voor."

In de ban van lasercutting en 3D-printing

“Ik ben geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden van 3D-printen en lasercutting dankzij mijn voormalige werkgever. In Herk-de-Stad heb ik namelijk een hele tijd een studentenbaan gehad in een ijssalon. De zaakvoerder is een zeer ondernemende man met als motto ‘wat je zelf doet, doe je beter’. Samen hebben we eigenhandig, een 3D-printer en een lasercutter gebouwd. Dat heb ik later nog eens overgedaan (samen met mijn huidige zakenpartner) voor ons eigen bedrijf.

Lay3rD als een logisch vervolg

“Na het beëindigen van de studies Bachelor Bouw heb ik, na veel twijfelen, toch beslist om mijn droom te verwezenlijken en heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Architectuur aan de UHasselt.
Al meteen tijdens het eerste jaar heb ik ‘Lay3rD’ opgericht, onder het statuut van student-ondernemer. Met deze onderneming maakte ik (onderdelen voor) maquettes via 3D-printing en/of lasercutting, voor medestudenten, en voor de univ, wanneer ze niet konden volgen met de vele opdrachten.

Enige tijd later ontwikkelde ik eigen producten, gemaakt met de lasercutter, voornamelijk houten decoratieartikelen. Die verkocht ik dan volgens het ‘shop-in-shop’-principe: waarbij je de verkoop zelf uitbesteedt aan een winkel.
Na mijn studies architectuur heb ik, samen met Glenn, de bvba WoodYou opgericht. Onder deze constellatie baten we Design Conceptstore uit in het shopping center 1 in Genk.

We brengen er originele en handgemaakte producten van een 20-tal ondernemers samen in één winkel. Een belevingswinkel zoals geen andere want wij proberen een mix te creëren van alle producten doorheen de zaak. Dit heeft als voordeel dat klanten de producten meerdere malen zien terugkomen en beter kunnen ‘mixen en matchen’. 
Op 30 oktober vorig jaar is onze winkel open gegaan om hem de dag nadien alweer gesloten te moeten houden wegens lockdown. Desondanks draait Design Conceptstore goed en hebben we onlangs ons contract alvast verlengd tot januari volgend jaar. We verkopen onze waren ook online: via bol.com en via onze eigen twee webwinkels. We zetten in op sociale media en van zodra de markten terug kunnen doorgaan, zullen we ieder weekend weer aanwezig zijn.”

“Verder ligt onze koopwaar ook in verschillende conceptstores in Nederland, waar elke deelnemende ondernemer, volgens een beurtrolsysteem, zijn eigen diensten moet draaien. Dit systeem zorgt ervoor dat de huurprijs aanzienlijk lager ligt dan bij onze winkel hier in Genk.”

Een geoliede machine

“De zaken lopen goed en er kruipt dan ook heel veel tijd in onze onderneming. Glenn doet de verkoop in onze winkel in Genk. Op drukke dagen ga ik hem daar bij helpen. De andere dagen leg ik mij toe op de productie. We beschikken over twee lasercutters: eentje in Genk die Glenn kan gebruiken tussendoor en een groot exemplaar bij mij thuis waarmee ik de bestellingen verwerk. En regelmatig gaan we dan ook naar Nederland om daar onze shiften te draaien. Glenns echtgenote en mijn vriendin komen ook vaak een handje toesteken.”

De toekomst

“Wij openen in oktober van dit jaar een tweede winkel in Hasselt.

In eerste instantie zal dat zijn tot januari 2022. Daarna gaan we evalueren of deze tweede vestiging al dan niet rendabel blijkt, want de huurprijzen in Hasselt zijn enorm hoog.”

Valkuilen

“Van echt grote tegenslagen zijn we voorlopig gespaard gebleven, maar we hebben inderdaad wel al wat minder prettige ervaringen beleefd. Zo verkochten wij onze producten in de ScoopStore winkels te Antwerpen, Gent en Mechelen, maar die zijn in faling gegaan. Ze hadden op dat moment nog veel achterstallige facturen, wat maakt dat wij daaraan een groot bedrag verloren hebben. Bovendien hadden wij in de drie winkels samen nog een voorraad liggen met een totale verkoopwaarde van €11000. Deze stock zou nu worden aangewend om de schulden van ScoopStore te dekken. We zijn met enkele tientallen gedupeerden en hebben er nu advocaten op gezet om te proberen onze voorraad te recupereren.

Welke lessen hebben we hier uit getrokken? 1) We volgen onze onbetaalde facturen heel kort op zodat we geen grote openstaande rekeningen hebben. 2) In onze contracten met afnemers voorzien we een clausule die bepaalt dat geleverde stock onze eigendom blijft, wat er ook gebeurt.”

Het productengamma is eindeloos

“Vaak vragen mensen wat wij precies maken. Het antwoord is dan steevast: alles wat van hout kàn gemaakt worden, realiseren wij! 
We hebben een brede waaier aan producten om mensen te inspireren, om hen duidelijk te maken wat er allemaal mogelijk is. Je hoeft enkel een kijkje te nemen op onze website, daar staan een duizendtal producten op die wij verkopen: van oorbellen, gsm-hoesjes, onderzetters tot allerhande decoratiestukken. Doorgaans leveren we echter maatwerk en dan gaat het veelal om gepersonaliseerde zaken.”

Nog enkele wenken voor jonge ondernemers

Bryan geeft nog enkele tips voor jongeren die zelf ondernemersplannen hebben.

  • “Vooral niet twijfelen, gewoon doen! Mocht het eventueel toch niet lukken, dan is dat maar zo, maar dan heb je het tenminste geprobeerd. Op jonge leeftijd heb je in ieder geval nog niets te verliezen.
  • Dingen die personaliseerbaar zijn liggen altijd goed in de markt.
  • En nog een laatste gouden tip: massa is kassa! Het is belangrijk om je producten zo goedkoop mogelijk te houden.”

Info op het net