Alumni | Mbrella biedt een mobiliteitsplan op maat voor iedere werknemer

Alumni | Mbrella biedt een mobiliteitsplan op maat voor iedere werknemer

Quinten Vandermeulen, laatstejaarsstudent handelsingenieur aan de Universiteit van Gent, wordt gebeten door de startup-microbe wanneer hij voor het vak “Ondernemerschap” een businessplan uitwerkt, en beslist om daarmee deel te nemen aan Vlajo’s ideeënwedstrijd Start Academy (2017). Dit is meteen het begin van een boeiend en veelzijdig ondernemerstraject. Vandaag staat Quinten aan het roer bij Mbrella. Deze startup biedt een HR-platform dat werkgevers toelaat om op een eenvoudige en flexibele manier het mobiliteitsluik van verloningen te beheren. 

Van groepswerk naar onderneming

“Aan de universiteit moesten we doorgaans zo veel mogelijk in het gelid lopen en vooral niet buiten de lijntjes kleuren, maar voor ons groepswerk rond ondernemerschap werden we één keertje wél helemaal vrij gelaten. Voor mij was dat een verademing! Het was de eerste keer dat ik met volle goesting aan de slag ging.
We maakten kennis met het Business Model Canvas en konden vrij ons businessidee vorm geven. Om de twee weken zaten we samen met onze docent om de vooruitgang te bekijken. Terwijl veel van mijn medestudenten zich erg ongemakkelijk voelden bij de vrije aanpak van dit project was dit voor mij een heuse uitlaatklep. Dermate zelfs dat ik, na het zien van reclame voor Start Academy in een studentenrestaurant, mij meteen heb ingeschreven, met ons groepswerkproject ‘Moovle’. Ons ondernemersidee omvatte een app om sporters samen te brengen. Denk bijvoorbeeld aan studenten die een voetbalwedstrijd willen spelen en net één speler tekort komen. Door deze app zal onmiddellijk een groot netwerk op de hoogte gebracht worden en is het een koud kunstje om een laatste deelnemer te vinden. Dit werkt véél efficiënter dan berichten naar vrienden rond te sturen."

"Deelnemen aan Start Academy geeft je zoveel troeven in handen voor succesvol ondernemerschap. Je leert jezelf kennen, wat doe je graag, waar ben je sterk in, wat zijn je werkpunten... Maar ook de kunst van het pitchen krijgt uitgebreid aandacht. Dit is een heel belangrijke vaardigheid wanneer je investeerders of partners wilt overtuigen. 
Een deelname aan Start Academy is daarnaast een gelegenheid om je netwerk uit te breiden. Zo is één van de toenmalige coaches bij Start Academy nu een klant bij Mbrella. 
Bovendien doorloop je alle stappen die noodzakelijk zijn om een eigen onderneming op te richten. Een ideale leerschool, waar ik ook nu nog de vruchten van pluk.”

“Na het behalen van de hoofdprijs op Start Academy, én eenmaal afgestudeerd, combineerde ik mijn voltijdse baan als consulent bij een dienstverlenend bedrijf, met het verder vorm geven van onze Moovle-app. Dat deed ik samen met twee laatstejaarsstudenten ingenieur computerwetenschappen. Na een jaar hard werken konden we onze toepassing lanceren. Ik herinner mij nog goed dat ik mezelf had ingetekend op de allereerste voetbalwedstrijd die werd aangemaakt op onze app. Uit ervaring met facebook events en dergelijke wist ik dat slecht 60% van de geïnteresseerden ook daadwerkelijk komt opdagen. Ik had dus geen al te hoge verwachtingen. Groot was mijn verbazing dus wanneer ik vaststelde dat er zelfs méér volk was komen opdagen dan diegenen die zich geëngageerd hadden! Ook waren de app-gebruikers laaiend enthousiast over het concept en het gebruiksgemak van onze app. Dat was dan ook één van de leukste ondernemerservaringen die ik heb gehad.” 
“Jammer genoeg hebben we enkele maanden na onze lancering onze activiteiten moeten stopzetten. Mijn 2 medeoprichters waren op dat moment afgestudeerd en het was duidelijk dat onze onderneming de eerste twee jaar geen omzet zou draaien. Niettemin was dit voor ons een geweldig en leerrijk avontuur geweest. De ondernemersmicrobe had mij toen echt wel te pakken.”

“Ruim twee jaar heb ik in dienstverband gewerkt. Mijn werkervaring in een grote onderneming is ook zeer waardevol geweest. Het geeft inzichten in de interne werking die zonder meer nuttig zijn wanneer je als startup uitgroeit tot grote speler, of als je gaat samenwerken met een groot bedrijf.” 
“De drang om te ondernemen bleef, en zo ben ik bij Lab Box (startup-studio voor mobiliteit) terecht gekomen. Zij lanceren en investeren in 2 à 3 mobiliteit gerelateerde startups per jaar. Zij brengen een idee naar voren rond een marktopportuniteit, en werven daarvoor oprichters. Samen met 3 anderen heb ik Mbrella opgericht, begin 2020. Onmiddellijk daarna zijn we medewerkers beginnen aanwerven en in december 2021 hebben we met een investeringsronde 2.5 miljoen euro opgehaald. Vandaag tellen we al 11 medewerkers en dat worden er nog meer."

“Mbrella is een mobiliteitsplatform waarmee we een alternatief bieden voor bedrijfswagens. Via ons platform kan een HR-medewerker allerlei mobiliteitsvoordelen toekennen, denk maar aan het gunnen van mobiliteitsbudgetten aan werknemers, abonnementen op het openbaar vervoer beheren, kilometervergoedingen verlenen, en zo meer. Mobiliteit maakt deel uit van het salaris van de werknemer en wij zorgen dat het mobiliteitsluik volledig geïntegreerd is met de loonadministratie. Daar maken wij ook hét grote verschil ten opzichte van andere spelers op de markt!”
“Zelf ben ik productverantwoordelijke, ik ben dus bezig met het ontwerp van ons platform: welke functionaliteiten moet het bieden, hoe moet het werken, en zo meer. Steeds afgestemd op onze gebruikers. Dit is dan ook wat ik het liefste doe.
We hebben in een heel korte tijd een sterk product kunnen bouwen en op de markt brengen. Dit is mede te danken aan mijn deelname aan Start Academy en mijn ondernemerservaring met Moovle. Je doet zoveel praktijkervaring op dat je meteen een aardige voorsprong hebt bij de oprichting van een volgende startup.”

Ondernemerslessen

“Van mijn tijd bij Moovle heb ik geleerd dat het belangrijk is om de juiste medeoprichters te kiezen. Je moet dezelfde risicobereidheid hebben en dat moet je van tevoren heel goed aftoetsen en vervolgens afspraken maken waardoor je later niet voor verrassingen komt te staan.”

“Je moet geduld hebben en geloven in jezelf! Heel wat mensen willen ondernemen omdat het hip is. De realiteit is dat je het eerste jaar heel lange dagen klopt zonder dat daar iets tegenover staat. Het is pas daarna dat je onderneming succesvol wordt.”

“Vanaf je prille ondernemersidee moet je je toeleggen op de distributie, daarmee bedoel ik de verkoop en marketing. Dit aspect is minstens even belangrijk als het product zelf. Dit hebben we met Moovle aan den lijve ondervonden. We gingen volop voor ons product, maar besteedden te weinig aandacht aan marketing. Vandaag de dag is er zodanig veel op de markt dat een goed product alleen niet meer volstaat.”

“Een laatste tip: twijfel niet te veel! Ik merk dat heel wat mensen verlamd geraken door analyse. Een bedrijf oprichten gebeurt met vallen en opstaan, waarbij veel mensen zich verliezen in het eeuwig analyseren, terwijl je het gewoon moet doen. Actie is belangrijker dan strategie. Strategie wordt bepaald door actie en de lessen die je daaruit leert.”

Toekomst

“Onze missie is om flexibele en duurzame mobiliteit te promoten bij bedrijven. Over enkele weken gaan we een grote bedrijfsklant lanceren (7000 werknemers) op ons platform. Onze ambitie is om verder te groeien binnen zowel het KMO als het corporate segment. Daarnaast zijn we partnerships met sociaal secretariaten aan het afsluiten. We hebben al een sterk product, dus klantengroei is nu ons voornaamste doel.
Om dit alles te kunnen verwezenlijken is het de bedoeling om tegen het jaareinde het aantal werknemers bij Mbrella te verdubbelen.”
“Al van bij de oprichting hanteren wij een heel specifieke bedrijfscultuur. Zo is telewerk de norm bij ons, de medewerkers komen enkel naar kantoor wanneer zij dat wensen. Daarnaast zijn de salarissen van alle medewerkers publiek, én we streven ernaar om zo weinig mogelijk te vergaderen. Wij werken asynchroon, en bijgevolg wordt alles genoteerd. Dat zorgt er allemaal voor dat wij heel efficiënt zijn en dat is dan weer één van de redenen waarom wij vandaag zo snel kunnen groeien.”

Interesse geprikkeld?

Neem dan een kijkje op: