Alumni | Innovatieve robots van Zeal Robotics

Alumni | Innovatieve robots van Zeal Robotics

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om een eigen bedrijf te starten? Lees dan zeker verder, want deze maand geeft Vlajo-alumnus Yasim Coene, een jonge ondernemer met een passie voor technologie en innovatie, een inkijk in zijn loopbaan en hoe hij tot het oprichten van Zeal Robotics kwam. Een prille startup die vernuftige robots ontwikkelt om in te zetten bij logistieke processen.

“Ik heb de opleiding handelsingenieur gevolgd aan de universiteit van Gent. Tijdens mijn studie ontdekte ik mijn interesse in ondernemerschap, vooral dankzij ‘business case competities’. Die projecten prikkelden mijn creativiteit en zetten me aan het denken over het ontwikkelen van mijn eigen ideeën. Ik was altijd al nieuwsgierig en had al ervaring met het organiseren van activiteiten voordat ik aan mijn universitaire studies begon. Maar het was pas tijdens het uitwerken van die business cases dat ik me oprecht begon af te vragen: wat wil ik na mijn studie doen? Word ik werknemer of start ik mijn eigen bedrijf?”

Start Academy, daar steek je heel wat van op!

Start Academy was een doorslaggevende stap in mijn ondernemersreis. Tijdens één van de business cases ontmoette ik een medestudent en deelden we onze ideeën. Samen schreven we ons in voor Start Academy (2015). Ons concept was gericht op ‘live betting’ voor e-sports, een vernieuwend idee dat we wilden verwezenlijken, geïnspireerd op de traditionele weddenschappen bij sportevenementen. Hoewel we tegen enkele hindernissen aanliepen, zoals financiering, het vinden van het juiste talent om mee in ons verhaal te stappen en onze onervarenheid, leerde ik enorm veel tijdens dit traject.”

“Het contact met investeerders en het presenteren voor een groot publiek waren waardevolle ervaringen die mijn ondernemersvaardigheden hebben versterkt. Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk het is om een uitgebreid netwerk op te bouwen, maar ook om open te staan voor feedback en om mijn aanpak voortdurend te evalueren en te verbeteren.”

Van ondernemende werknemer naar ondernemerschap

“Na mijn studie werkte ik enkele jaren bij de Colruyt Group, waar ik veel heb geleerd over projectmanagement en bedrijfsprocessen, en waar ik ervaring kon opdoen met het uitwerken van projecten van A tot Z. Maar mijn drang om zelf een bedrijf te starten bleef groeien. Tijdens mijn tijd bij Colruyt ontmoette ik enkele collega’s en we besloten om onze krachten te bundelen en Zeal Robotics op te richten (2022). We zagen een kans om de logistieke sector te innoveren met onze zelf ontworpen robots.”

Zeal Robotics

Bij Zeal Robotics ontwikkelen we autonome mobiele robots voor magazijnen en productieomgevingen. Onze robots zijn uniek omdat ze veel sneller kunnen rijden dan de huidige modellen op de markt. Dit verbetert de efficiëntie en productiviteit aanzienlijk. Ons vlaggenschip, de ‘Zeal Runner’, is speciaal ontworpen om mensen te ondersteunen bij taken zoals ‘orderpicking’. Door onze innovatieve technologie kunnen we de fysieke belasting van werknemers verminderen en de productiviteit verbeteren.”

Toekomstplannen

“Op korte termijn lanceren we onze Zeal Runner op de markt. Op lange termijn streven we naar internationale uitbreiding en blijven we ons productportfolio verruimen. We zien nog veel kansen voor groei en innovatie. Onze deelname en selectie als finalist van het European Robotics Forum Entrepreneurship Award 2024 toont aan dat we met Zeal Robotics op het juiste pad zitten.”

Adviezen voor jongeren met ondernemende plannen

“Deel je ideeën en wees niet bang voor feedback. Luister naar anderen en gebruik hun inzichten om je idee te verbeteren. Als je de juiste mensen ontmoet en een kans ziet, aarzel dan niet om ervoor te gaan. En vooral, wees niet bang om risico's te nemen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ondernemerschap draait om het durven grijpen van kansen en het streven naar innovatie.”

Meer weten?

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!