Richtingoverschrijdend ondernemen op school: een levensechte voorbereiding!

Richtingoverschrijdend ondernemen op school: een levensechte voorbereiding!

In het Sint-Annacollege in Antwerpen maken ze, met drie richtingoverschrijdende Vlajo Mini-ondernemingen, komaf met het onderscheid tussen ASO en TSO.  Bon AppetEAT, Tasty Planet en Le Goût d'or zijn samengesteld uit leerlingen van Sociaal-technische wetenschappen, Handel en Economie. "Een opvallend complementaire mix", aldus leercoach Wivine Baert.

 

Een stapje verder richting realiteit

Wivine Baert: "Onze school was al actief in verschillende ondernemende projecten en dat smaakte naar meer. Dus wilden we een stapje verder zetten, richting realiteit.  Zo kwamen we terecht bij de minionderneming. En we kozen voor gemengde teams die we evenwichtig verdeelden over de drie richtingen, omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde en complementariteit ervan. Onze leerlingen van sociaal-technische wetenschappen hebben bijvoorbeeld minder achtergrond in het economische aspect, maar de leerlingen van handel en economie kunnen dit perfect aanvullen. Met de sociaal-technische leerlingen creëren we dan weer een breder draagvlak op vlak van product en creativiteit. Op die manier zetten we alle leerlingen in volgens hun sterkte. En bereiden we hen voor op hun latere professionele leven, want dit is een levensechte leerschool. Daarnaast behalen we leerstofdoelstellingen en voelen we ons gesterkt door het Vlajo-team. Heel belangrijk!"

Leren van uitdagingen

De miniondernemers zien het helemaal zitten en hopen vooral veel te leren! Cédric, financieel directeur van Bon AppetEAT: "Op vlak van theorie hebben we al wat achtergrond, maar met deze minionderneming hoop ik wat meer van de praktische kant te zien en op een creatieve manier aan de slag te gaan. Samenwerken blijft wel de grootste uitdaging, omdat we uit verschillende richtingen komen."

 De ondernemers van Bon AppetEAT

Voor Hüseyin, administratief directeur van Tasty Planet, is het dan weer een uitdaging om 'out of the box' te denken: "Dat hoop ik beter onder de knie te krijgen met dit project. Daarnaast moeten we ook leren omgaan met deadlines. "

 Het team van Tasty Planet

Jonathan, administratief van Le Goût d'or, zou graag wat commerciële ervaring opdoen: "Ik kijk echt uit naar de verkoopmomenten. Het sociale aspect ligt me helemaal!"

 

Veel succes allemaal!