Om naar uit te kijken: nieuwe didactische materialen voor Jieha en Studentenbedrijf

Om naar uit te kijken: nieuwe didactische materialen voor Jieha en Studentenbedrijf

Ook al kenden we na de update van de Vlajo Mini-onderneming van vorig schooljaar al wat het klappen van de zweep, de vernieuwing van een project of liever: van de materialen, het is een uitdaging om u tegen te zeggen.

Gelukkig zijn er binnen Vlajo werkgroepen actief die met veel enthousiasme deze projecten omarmen. In een 'normaal' werkjaar is de frequentie van deze werkgroepmeetings eerder beperkt, maar wanneer je besluit om een project te herschrijven, dan stap je samen in een intensief proces.

Dit schooljaar trokken we de lijn van vernieuwing door voor Jieha (2de graad) en Stu.be (3de graad). 

Jieha: inspireren tot ondernemen met engagement

Na het succes van de vernieuwde materialen voor de miniondernemingen borduurde de Jieha-werkgroep verder op het enthousiasme en de goede reacties. En nam bijgevolg het Jieha-materiaal onder de loep. Na een aantal brainstormmomenten werd het duidelijk wat het nieuwe spoor moest worden: een bredere Jieha die niet enkel focust op aan- en verkoop, maar kansen biedt tot heel wat meer.  Met de werkgroep streefden we naar een harmonieuze balans tussen theorie en praktijk. En dat alles in een duidelijke en logische structuur. Wat meteen ook de grootste verandering is in het boek. 

Het vernieuwde pakket omvat:

  • een Jieha-boek voor de leerlingen,
  • een inspiratiegids voor leercoaches (die het online ingevulde handboek vervangt), met extra tips, inspiratie, werkvormen en ondersteuning voor tijdens de les,
  • voor elk team 2 Jieha-posters om het voor de leerlingen allemaal wat visueler en concreter te maken. Het is een ideale tool voor leerlingen om een visuele samenvatting te maken van hun project en op te hangen in de klas of tijdens een verkoopmoment.
  • het online kenniscentrum, eentje voor leerlingen, eentje voor leercoaches. Het ene volledig gebaseerd op de structuur van het boek, het andere op de inspiratiegids, maar dan met extra online documenten, links en extra info.

Studentenbedrijf: remake met input van leercoaches en partners

Ook de werkgroep Studentenbedrijf vloog erin om maar liefst 240 pagina's onder handen te nemen. Alles werd binnenstebuiten gekeerd en in vraag gesteld.

Al snel werd duidelijk dat input van leercoaches een must was, opdat de nieuwe versie zo goed mogelijk zou aansluiten bij de praktijk in het 'werkveld'. Dus werden de leercoaches Stu.be bevraagd via een enquête. De respons was erg groot en overwegend positief.

Met de waardevolle tips ging de werkgroep aan de slag. Maar ook de Vlajo-partners zoals AG InsuranceOVAMBNP Paribas Fortis en Agentschap Innoveren en Ondernemen en Partena bezorgden ons waardevolle informatie rond wettelijke, financiële en milieugerelateerde aspecten in het bedrijfsleven. Alles moest immers tot in de puntjes correct en actueel zijn.

Ook bij Studentenbedrijf voorzien we:

  • een vernieuwd handboek voor de leerlingen,
  • een inspiratiegids voor leercoaches met hints, tips, werkvormen en oplossingen,
  • 2 posters per team om hun project visueel overzichtelijk te maken, 
  • online kenniscentra als digitale aanvulling op de papieren materialen.

Enthousiaste reacties leerkrachten

In juni organiseerde Vlajo in alle windstreken Vers van de pers-sessies voor leerkrachten, om de vernieuwde materialen toe te lichten. En dat kon, net zoals bij de minionderneming, op veel enthousiasme rekenen.

Astrid Claes, leecoach Jieha, Sint-Pieterscollege Leuven: "De affiche, om zo vervolgens aan te vullen en op te hangen in de klas, vind ik persoonlijk een topper! Ook het parallel gebruik van de 4 P's en de 4 C's is een leuke aanvulling. Het boek zelf ziet er ook heel mooi herwerkt uit. Dikke proficiat aan het Jieha-werkgroepteam hiervoor. Wj kijken alvast uit naar een nieuw ondernemend schooljaar!"

Griet Verwaest, leercoach Jieha, Sint-Claracollege Arendonk: "Het boek ziet er echt prima uit, visueel ook aantrekkelijk, wat toch zeker wel meespeelt voor leerlingen. De extra materialen, zoals de poster, zijn voor mij dan ook een schot in de roos."

Grietje Willemsen, leercoach Studentenbedrijf, GO Atheneum Malle: "Dit boek is zoveel meer gestructureerd. Ook het feit dat alles (aandeelhouderstrookjes en bankbrief, enz) geïntegreerd is, vind ik super. Zo geraakt niets kwijt."

Carine Van Hyfte, leercoach Studentenbedrijf, GO! Atheneum Oudenaarde Campus Fortstraat: "Bedankt voor de leerrijke sessie over Studentenbedrijf. Ik heb er alvast veel zin in om met de vernieuwe materialen aan de slag te gaan en om te werken met jong ondernemend talent!"

Bij Vlajo kijken we er ook naar uit!