Miniondernemers voor de Klas in Turnhout

Miniondernemers voor de Klas in Turnhout

Onder het motto 'zien ondernemen, doet ondernemen' en geïnspireerd door Vlajo's Ondernemers voor de Klaslanceerde het Heilig Graf in Turnhout Miniondernemers voor de Klas: op 13 november stelden de leerlingen van 6MAO hun onderneming Ñami! voor aan 66 tweedejaars handel en moderne wetenschappen. En dus toekomstige miniondernemers in spe.

Wat een schitterend initiatief!

Voor iedereen een leerervaring

Ann Van Herck, leerkracht in de eerste graad van het Heilig Graf: "In de loop van dit schooljaar organiseren de tweedejaars een eigen verkoopproject op school, in het kader van gezonde voeding. Dankzij de leerlingen van het 6de jaar, die al meer ervaren zijn en een echte minionderneming uit de grond stampen, zien ze wat ondernemen inhoudt én krijgen ze hopelijk zelf zin om te ondernemen. Maar het blijft niet bij de presentatie van vandaag. In de loop van het jaar zullen de zesdejaars de tweedejaars ook helpen bij hun powerpointpresentatie, waarmee ze de resultaten van hun verkoopproject zullen presenteren."

Niet alleen voor de tweedejaars, maar ook voor de zesdejaars is dit een mooie leerervaring. Frederic Peeters, leercoach van Ñami: "Eén van de beste manieren om een leereffect te creëren, is door de leerlingen zélf de uitleg te laten doen aan elkaar. Ze brengen op die manier een verhaal dat ze zelf (moeten) begrijpen én in een taal die voor voor beide leeftijdsgroepen toegankelijk is. Daarnaast is het ook een goede oefening in spreken voor publiek. Volgende week organiseren ze immers hun eerste aandeelhoudersvergadering. Dit is dus een ideale generale repetitie, want op basis hiervan kunnen ze hun presentatie nog bijsturen en inhoudelijk de kwaliteit verhogen. Tot slot is er nog een extra voordeel: de miniondernemers scherpen zo de ondernemingzin van de jonge (mini-)ondernemers in spe aan en stimuleren hen hopelijk om verder te gaan in een economische (studie)richting."

De miniondernemers sloten de presentatie af met een quiz via Kahoot. De winnaars werden beloond met een snoeppakketje van Ñami!.

 

Focus op ondernemen: de toekomst

Voor de zesdejaars was het een echte vuurdoop, in aanloop naar hun eerste aandeelhoudersvergadering. De miniondernemers zijn het unaniem erover eens dat dit een zeer leerrijke ervaring was: "Voor ons is dit een ideale oefening om te tonen waar we mee bezig zijn. Zo zijn we beter voorbereid voor onze eigen aandeelhoudersvergadering.  Daarnaast vinden we het fijn om de tweedejaars op deze manier meer inzicht te geven en hen te helpen met hun project. Op die manier leren alle partijen, want we delen onze kennis en ervaring, geven feedback aan mekaar en werken samen aan een mooi resultaat."

Ook de tweedejaars waren enthousiast over deze Miniondernemers voor de Klas. Lex Dehnert en Sharon Wijnants van 2 Handel: "De miniondernemers hadden veel werk in hun powerpointpresentatie gestoken en ze kenden hun tekst ook heel goed. De informatie was duidelijk en de Kahoot-quiz op het einde vonden we heel leuk. Nu hebben we echt wel zin om aan ons eigen verkoopproject te beginnen.  We hopen dat het ons gaat lukken."

Hafsa Arebedi, Kaat Sprangers, Mart Roelen en Linske Michielsen van 2 Moderne Wetenschappen: "Leuk om te zien dat de leerlingen er zo netjes uitzagen, net echte ondernemers. We kregen genoeg informatie via de presentatie en ook de quiz vonden we heel leuk. Alleen hadden we nog graag wat vragen willen stellen."

Latifi El Manniti van 2 Moderne Wetenschappen: "De presentatie van de minionderneming heeft me meer inzicht gegeven in economie en ondernemen. Misschien is het wel een richting die ik later wil gaan doen."