De eerste schooldag van Doedel

De eerste schooldag van Doedel

In Basisschool De Regent hadden ze speciaal bezoek op 1 september: Doedel, de mascotte van de Droomfabriek (Vlajo-basisonderwijs) ging er langs om het nieuwe jaarthema ‘Dromen-Durven-Doen!’ in te luiden. In kader van dat thema, kregen de kinderen al tijdens de vakantie drie ondernemende en uitdagende opdrachten.

In basisschool De Regent zijn ze vertrouwd met Vlajo. Het hele team volgde de voorbije jaren trajecten bij Vlajo waardoor ze al sterk gegroeid zijn in het stimuleren van ondernemingszin bij de kleuters en de leerlingen. Dat resulteerde vorig schooljaar in een mooie bekroning, want kleuterjuf Priscilla werd met haar kleuterklas bekroond tot ‘Meest Ondernemende Kleuterklas van Vlaanderen’.

Vorig jaar ging Doedel al eens op bezoek in de school, de kinderen leerden Doedel kennen en de leerkrachten smeedden plannen voor het komende schooljaar. Het werd dus een blij weerzien de eerste september! Voor de gelegenheid had Doedel alvast zijn feesthoed opgezet want de kinderen zullen het hele jaar door via ondernemend projectwerk werken naar de apotheose tijdens het schoolfeest op 15 mei.

Samen met Doedel gaan de leerlingen er volop voor om hun dromen waar te maken. En daarop hebben de leerkrachten zich goed voorbereid: er werden vooropdrachten bedacht voor de leerlingen en er werd een themadansje in elkaar gestoken.

Drie opdrachten…

1 Breng op 1 september jouw grote zelfgeknutselde ster mee

Dat de kinderen hier ondernemend en creatief mee aan de slag gingen tijdens de vakantie was duidelijk: de eerste schooldag verschenen ze fier met hun ster die water- en windproof was. Er waren sterren uit hout, uit papier maché en zelfs… uit kapstokken! Alle sterren kregen hun plaats in en rond de droomboom op school.

2 Bedenk dromen voor onze school

Aan het eind van de regenboog staat een grote pot goud, waar alle kinderen hun dromen voor de school mogen droppen. Getekend, geschreven, alle ideeën zijn welkom. Daarna gaan de kinderen in de klassen ermee aan de slag. Elke klas kiest twee thema’s die de kinderen gaan uitwerken. In de tweede kleuterklas willen ze alvast starten met de bouw van hun eigen dromenmachine!

3 De dromenvanger

Een dromenvanger werkt enkel goed als je die van iemand krijgt. Dus knutselden alle kinderen uit de hele school meteen al een dromenvanger die ze zullen doorgeven aan een van de andere leerlingen. Zo kunnen ze heel veel leuke dromen verzamelen om mee aan de slag te gaan gedurende het schooljaar!

Op weg naar een spetterend schoolfeest

15 mei is nog ver weg, maar als je echt een doorleefde slotapotheose wil brengen, dan start je daarmee de eerste september dus. De leerkrachten hebben alvast een sterrendans geoefend die bij elke projectafsluiter meegenomen zal worden. Op het schoolfeest zal deze dans met de hele school samen gebracht worden: feest zal het zijn!

Veel ligt natuurlijk nog open want… welke dromen zitten er allemaal in de pot van goud? Welke dromen zullen de kinderen kiezen om uit te werken en hoe gaan ze dat doen? In De Regent krijgen de kinderen alle kansen om ondernemend aan de slag te gaan en de leerkrachten… die vormen een sterk team dat er helemaal klaar voor staat!

Meer lezen?