'Ondernemers voor de Klas' breekt record

'Ondernemers voor de Klas' breekt record

Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en essenscia vlaanderen blikken tevreden terug op een succesvolle vijfde editie van ‘Ondernemers voor de Klas’. Maar liefst 350 ondernemers en bedrijfsprofessionals stonden de afgelopen vier weken voor de klas, waarvan 40 bedrijfsleiders uit de sector chemie, kunststoffen en life sciences. Dit is een stijging van bijna 50% ten opzichte van het vorige schooljaar. In totaal werden 550 gastlessen – 62% meer dan in 2014 – gegeven, waarbij meer dan 10.000 leerlingen uit het secundair onderwijs en studenten uit het hoger onderwijs werden bereikt. Vandaag sloot Luc Delagaye, President van Agfa Materials en voorzitter van essenscia vlaanderen, het project af met een gastles in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut Pulhof te Berchem.

Vlajo en essenscia vlaanderen maken balans op van ‘Ondernemers voor de Klas': 350 ondernemers en bedrijfsprofessionals enthousiasmeren 10.000 jongeren

De topman van Agfa Materials ging er met de leerlingen van het zesde jaar Latijn-wetenschappen en economie-wetenschappen in dialoog en vertelde over zijn ervaringen als manager in een toonaangevende internationale onderneming in de chemiesector. De gastles was de laatste van een reeks binnen het project ‘Ondernemers voor de Klas’, hét grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen georganiseerd door Vlajo, VKW, VKW Limburg en essenscia vlaanderen.

Uit de evaluatie van het project bij de leerlingen, leerkrachten en docenten uit de deelnemende (hoge)scholen blijkt dat het erg belangrijk is dat de bedrijfswereld dergelijke initiatieven blijft nemen en het contact met het onderwijsveld en de leerlingen uitbouwt. Op die manier krijgen leerlingen immers een veel beter beeld van de verwachtingen die in het werkveld leven. Ook het belang dat gehecht wordt aan de juiste arbeidsattitude en ondernemende competenties voor de uitbouw van een loopbaan, is voor veel leerlingen een eyeopener. Leerkrachten duiden tevens aan dat dergelijke initiatieven zorgen voor een meer bewuste studiekeuze bij jongeren.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, beaamt:

Het is voor onze sector erg belangrijk dat leerlingen die aan de vooravond van hun studiekeuze staan over alle mogelijke kennis en informatie beschikken om dit op een gefundeerde manier te kunnen doen. De kans om in dialoog te gaan met professionals uit de chemie, kunststoffen en life sciences is dan ook een uitstekende gelegenheid om te proeven van het bedrijfsleven en een bewuste studie- of beroepskeuze te maken. De enthousiaste reacties tonen alvast aan dat de interesse voor ondernemerschap bij de Vlaamse jongeren groot is.

Luc Delagaye, President van Agfa Materials en voorzitter van essenscia vlaanderen:

Het project ‘Ondernemer voor de klas’ is ideaal om leerlingen in contact te brengen met bedrijven en ondernemerschap en hen zo enthousiast te maken voor een studiekeuze richting bedrijven en industrie. Dit kadert ook in de nog steeds jaarlijkse zoektocht van de leden van essenscia vlaanderen naar een 2000-tal nieuwe medewerkers, waaronder procesoperatoren, laboranten, onderzoekers, ingenieurs…

Uit een bevraging bleek ten slotte ook dat 99% van de scholen ook volgend schooljaar zeker opnieuw zullen deelnemen aan ‘Ondernemers voor de Klas’. Vlajo en essenscia vlaanderen garanderen dan ook dat ze er opnieuw voor zullen zorgen dat er een grote groep gemotiveerde en gepassioneerde bedrijfsleiders uit de chemie, kunststoffen en life sciences voor hen zal klaar staan.