Wood You? van UGent wint Start Academy 2015 met houten speelgoedconcept voor kinderen

Wood You? van UGent wint Start Academy 2015 met houten speelgoedconcept voor kinderen

In het hoofdkantoor van ING België te Brussel werd gisteravond de winnaar van de 6e editie van businessplanwedstrijd Start Academy bekendgemaakt. Zes laureaten namen het tegen elkaar op in een wervelende finale en stelden hun vernieuwend businessidee voor aan een tienkoppige jury o.l.v. Wim De Waele (CEO iMinds). Vijf studenten Industrial Design van UGent wonnen de strijd met hun vernieuwend houten speelgoedconcept voor kinderen: Wili. Met deze wedstrijd kunnen hogeschool- en universiteitsstudenten proeven van het ondernemerschap en krijgen ze de kans hun businessplan te vervolmaken. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België.

Wood You?


Wili is een duurzaam houten speelgoedautootje met een hoog educatief en creatief karakter. Op basis van een aangekochte kit in een winkel of webshop creëert het kind z’n eigen speelgoedautootje. De kit bevat wieltjes en een variatie aan vormen en patronen waarmee het kind aan de slag kan gaan. Een belangrijk onderdeel in het hele proces is de Wili-applicatie, downloadbaar op iOS en Android. Bij het openen van deze applicatie wordt aan de koper gevraagd om de QR-code binnenin de kit te scannen. Op die manier weet Wood You? of de Wili-kit is betaald. Nadien wordt de applicatie automatisch geactiveerd waardoor men meer gerichte informatie en mogelijkheden verkrijgt. In een volgende stap selecteert het kind (samen met de ouder) de coolste Wili uit een bibliotheek in de app en stuurt deze naar Woodyou door die dan de creatie van het kind omzet in een houten versie. Kinderen kunnen het productieproces van hun eigen speelgoedautootje ook volgen via de app . Wili is het eerste product dat het jonge studentenbedrijfje Woodyou op de markt brengt en kost 60€.

De kersverse winnaars Jonas Callewaert, Lennart De Meulemeester, Thomas Popelier, Sam van Landuyt en Lynn Vandecasteele hebben plannen om door te starten. Met de hoofdprijs kunnen deze vijf jonge ontwerpers hun start-up alvast een ferme boost geven: een geldprijs van €2.500, 15.000€ aan consultancy-uren door partners ING, Deloitte, Linklaters, Leuven.Inc, Gimv en Securex, alsook deelname aan ‘Summer Spring’ van Ondernemerscentrum Kortrijk. Jonas Callewaert van Wood You?: “Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons businessidee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.”

Wood You? werd uitverkozen door een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders en -managers. “Hun businessplan is zeer diepgaand en goed onderbouwd. Ze bieden een uniek en goed doordacht speelgoedconcept aan dat perfect inspeelt op de behoeften van kinderen. Hun bedrijf heeft een groot groeipotentieel,” aldus juryvoorzitter Wim De Waele.

Ondernemer in de student


Start Academy bestaat sinds 2009 en gaat op zoek naar de ondernemer in de student. Dit jaar werden 117 businessideeën uit heel Vlaanderen ingediend. Met Start Academy wil Vlajo samen met haar partners een stimulans geven aan het ondernemerschap. Tijdens de wedstrijd leggen de deelnemende studenten een parcours af van workshops waarbij dieper wordt ingegaan op het belang van het businessplan, doelgroep- en strategiebepaling en het marketingplan. Sinds het startschot van deze editie Start Academy (oktober 2014) hebben de ondernemende studenten verschillende eliminatierondes doorlopen. Na elke voorronde vielen teams af. De zes sterkste teams gingen door naar de finale van gisteravond waar de zes laureaten hun businessplan voorstelden aan een tienkoppige jury en het aanwezige publiek.

Laureaten


Publiekswinnaar werd Spoozy (Hogeschool PXL) met hun ingenieuze babylepel. Zij gingen lopen met het GUIDO feestpakket. Skola (KULeuven en KHLeuven) strandde op een eervolle 2e plaats met hun online platform voor leerkrachten en leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs. Het brons ging naar Sneaky Peaky (UGent) met hun vernieuwend gaming platform. De top drie krijgt een artikel in Guido Magazine.

Alle laureaten ontvingen een geldprijs en worden verder begeleid tijdens de doorstart van hun project.
Hieronder de winnaars in de verschillende categorieën:
1. Beste technologische innovatie: Care.tech (Howest Kortrijk)
2. Grootste internationaal potentieel: Sneaky Peaky (UGent)
3. Beste nichebenadering: Hunting Travels Global (HUB en AP Hogeschool)
4. Meest duurzame project: Wili (UGent)
5. Beste productdesign: Spoozy (PXL)
6. Beste marktfocus: Skola (KULeuven en KHLeuven)

Bekijk hier de fotoreportage